Går det fremdeles for Huawei?

På våren så alt rosenrødt ut i Huawei-universet: Rekordåret 2018 ble feiret: Med mer enn 200 millioner solgte smarttelefoner landet det kinesiske selskapet rett bak Apple. Salget økte for første gang til over 100 milliarder dollar, eller mer presist til 107,13 milliarder dollar. Dette tilsvarte en vekst på 19,5 prosent sammenlignet med året før.

Imidlertid var sektoren med høyest vekst virksomheten med sluttkunder: den vokste med hele 45,1 prosent. Det erklærte målet var å bli den nye nummer 1 på verdensmarkedet foran Samsung og Apple. Det ble også lagt store forhåpninger i 5G-utvidelsen.

Midt i mai boikotter USA. Det kinesiske statseide foretaket ble mistenkt – ikke for første gang – for spionasje. Resultatet: en handelskrig mellom USA og Kina med et usikkert utfall. Huawei kom også under et enormt press internasjonalt. I Tyskland rådet Deutsche Telekom sine ansatte til ikke å bruke Huawei-smarttelefoner lenger. I Japan og Storbritannia trakk store nettverksoperatører ripcord. Huawei 5G-enheter er for øyeblikket ekskludert fra 5G-planlegging. Noen markedsplasser økte mer enn 500 prosent i innbytter av Huawei-smarttelefoner.

utstilling

Asiatiske portaler rapporterer at Huawei vil avbryte levering og utvikling av bærbare datamaskiner foreløpig.

Du kan også være interessert i dette: Den britiske eks-etterretningssjefen styrker Huawies rygg

Huawei CEO spiller ned situasjonen

I mellomtiden kunngjorde USAs president Donald Trump etter G20-toppmøtet i Japan, for å dempe boikotten igjen. Ifølge britiske Financial Times skal Trump planlegge å diskutere med ledende sikkerhetsfunksjonærer i regjeringen i løpet av de neste dagene hvordan de skal redusere presset på Huawei, melder Golem.de. Trump ønsker å tillate visse sendinger av amerikanske selskaper til den kinesiske smarttelefonprodusenten igjen.

Huawei grunnlegger og administrerende direktør Ren Zhengfei svarte på dette frem og tilbake tilsynelatende avslappet. Han sa til Financial Times at uttalelsene var «av liten betydning» for ham. De er bare «bra for amerikanske selskaper». Imidlertid er det allerede en indikasjon på alvoret i situasjonen som Ren Zhengfei noensinne ga uttrykk for, han sparte så langt for publikum.

Han sa: «Huawei er fremdeles villig til å kjøpe produkter fra amerikanske selskaper. Vi ser imidlertid ikke noen stor innvirkning på vår nåværende virksomhet. «Ikke rart – ifølge New York Times jobber amerikanske leverandører som brikkeprodusenter Intel og Micron for å omgå handelskrigen ved å skifte produksjon til nøytrale land. Ryktene sier at amerikanske selskaper også omgår embargo fordi de er avhengige av Huawis komponenter i pågående produksjon Cnet.

Huawei smarttelefon
Egentlig ønsket Huawei å bli nummer én på smarttelefonmarkedet over hele verden (Foto: pixabay)

Ark OS: Eget operativsystem i skuffen

Det er også fortsatt uklart om Huawei vil kunne bruke Googles Android-operativsystem i sine mobile enheter i fremtiden. Google hadde kunngjort at den ikke lenger vil tillate Android-oppdateringer for Huawei-enheter, men suspenderte forbudet en stund. Så de eksisterende kundene med Huawei-enheter de siste årene fra P20 til den nåværende P30-serien for å få en oppdatering på Android Q.

Imidlertid har Huawei etter sigende en plan B dersom Google skulle ta press fra handelsdepartementet på alvor: selskapet har jobbet med sitt eget operativsystem kalt «Ark OS» (kodenavn: Hongmeng) i noen tid, sammen med sin egen App Store («App Gallery»). Denne utvikleren skal allerede ha utstyrt med applikasjoner.

Tall fra Counterpoint Research viser at de fire største kinesiske smarttelefonprodusentene Huawei, Xiaomi, Oppo og vivo tilsammen hadde 40 prosent markedsandel i første kvartal i år. Samarbeid mellom disse selskapene og deres eget uavhengige programvaresystem ville være en alvorlig trussel mot Googles Android.

Huaweis løfte for fremtiden
Huawei ønsker å slappe av dagens situasjon med et «fremtidig løfte» på sin hjemmeside (foto: Huawei)

«Inntektstap på 30 milliarder dollar de neste to årene»

Huawei sender for tiden signaler til kundene sine som burde høres betryggende ut: kjente apper vil fortsette å brukes, og det gjelder også generelt for Android. Sikkerheten til enhetene er garantert. Produsentens garanti på to år gjelder selvfølgelig fortsatt i sin helhet. Så langt som ordtakene på den offisielle hjemmesiden. Så skjer det fortsatt?

Når de er nøkternt vurdert, er det tydelig at det uttalte målet om å bli den største produsenten av en smarttelefon har beveget seg i det fjerne. Ren Zhengfei forventer at gruppen hans vil miste minst 30 milliarder dollar i inntekter de neste to årene gjennom handelskrigen alene.

Likevel fortsetter Huawei åpenbart på sin valgte vei som først var uforstyrret. Fokuset er fortsatt på 5G, som for eksempel viser i tilbudet til Apple om å forsyne den med 5G-modemer for iPhonene sine.

Og i løpet av de neste dagene er ikke bare beslutningen om lettelse av den amerikanske boikotten, kineserne bringer for øyeblikket Tyskland sin smarttelefon Mate 20X 5G (999 euro var en gang planlagt på MediaMarkt, enheten er for øyeblikket tilgjengelig for 599 euro) til markedet. Den nye Huawei P30 Pro er redusert hos Amazon fra 749 euro til under 600 euro.

En overskrift («Nytt utstyr ja, priserosjon men også») er absolutt verdt det, fordi den banebrytende 5G-standarden i dette landet fremdeles er i startblokkene – men det er en annen historie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *