Datadrevne personas: Ta digitale markedsføringsstrategier til neste nivå

Du lurer på hvordan du best kan målrette deg mot de forskjellige målgruppene i selskapet ditt, hvor du kan hente dem på deres online reise og hva kan inspirere dem?

Kunden først

Sannheten er at du aldri kjenner kundene dine eller potensielle kunder godt nok. I vår digitale tidsalder med stadig skiftende buzzwords, nye innovasjoner og trender, kan du fort miste oversikten. I tillegg kan det være utfordrende å tenke på hvilke av de mange trendene som er relevante og å målrette målgruppen.

Du kan også være interessert i dette: Sosiale medier er døde – lenge samtalemarketing

Det er her Data-Driven Personas kommer inn – de hjelper deg med å forstå kundene dine bedre, holde seg på ballen og justere merkeidentiteten og markedsføringsaktivitetene deres etter deres behov.

Personas er fiktive personligheter som er definert av de virkelige egenskapene til de forskjellige brukergruppene. De gjenspeiler demografisk og geografisk informasjon, (online) atferdsmønstre, behov, frykt og mål for de forskjellige brukersegmentene. Dette gjør Personas representativ for forskjellige målgrupper.

utstilling

14 06 19 Persona-artikkel
Gjeldende eksempel på en Persona (Grafisk: netseffect – foto i grafikken til Brooke Gagle på Unsplash)

Tradisjonell Persona vs. Datadrevet persona

Individuelle intervjuer, fokusgrupper og undersøkelser av kunder eller ansatte utgjør ofte grunnlaget for tradisjonelle personas. Disse metodene innebærer vanligvis enormt mye arbeid og tid og innebærer forskjellige vanskeligheter. Spesielt under intervjuene er det vanskelig å velge passende deltakere som representerer alle brukergrupper.

Videre fører denne metoden ofte til å ignorere viktig informasjon. Likevel kan de tradisjonelle metodene gi verdifull kvalitativ innsikt. Det er grunnen til at de også brukes i utviklingen av persondataene. Imidlertid er de mer et supplement for å sjekke informasjon hentet fra dataene eller for å eliminere den siste tvetydigheten.

Utviklingen av Data-Driven Personas starter med dataene som allerede finnes i selskapet. Disse kan komme fra selskapets egne analyseverktøy, kundestyringssystemer og andre kilder. Basert på eksisterende data opprettes brukergrupper med lignende egenskaper.

Disse gruppene er klassifisert i henhold til geografiske og demografiske egenskaper eller etter bestemte (kjøp) atferdsmønstre. For veldig store datamengder brukes ofte klyngebasert analyse, hvis mål er påvisning av likhetsstrukturer. De forskjellige gruppene danner dermed grunnlaget for de datadrevne personas. En videre analyse av de enkelte gruppene gjør det mulig å utvikle en forståelse av de forskjellige målgruppene, samt identifisere atferdsmønstre, differensieringspunkter og abnormiteter.

For å avgrense Data-Driven Personas er det mulig å jobbe med tredjepartsdata. Sosiale overvåkingsverktøy, markedsundersøkelsesinstitutter og digitale fora støtter dette. For eksempel kan markedsundersøkelsesinstitutter som YouGov Profiles sammenligne kjennetegn ved den valgte målgruppen med egenskaper for den totale befolkningen, noe som betyr at enda mer kunnskap om egenskapene til målgruppene kan oppnås på veldig kort tid.

Ved hjelp av sosiale overvåkingsverktøy kan trender identifiseres raskt, og du kan finne ut hva de forskjellige målgruppene snakker om, hvordan de kommuniserer og hva som beveger dem. Disse verktøyene muliggjør raske, gyldige innsikter og dataoppdateringer i nær sanntid.

Du kan også være interessert i dette: Identifiser målgruppe – ung, kvinne, singel, briller

Bruke de datadrevne personasene

Ideelt sett er det utviklet passende destinasjonssider for de forskjellige personasene, de riktige kommunikasjonsformene blir valgt og målretting av kampanjer er tilpasset de respektive online atferdsmønstre og interesser. De følger dermed alle prosesstrinn – fra idédugnad til unnfangelse av markedsføringstiltak.

Dette gjør de forskjellige målgruppene håndfaste og kundebehovene er til stede gjennom hele prosessen. Dermed blir persondata-drevne personas også sett på som en prosess, for for å holde seg oppdatert, må de få de siste dataene om og om igjen, og innsikt i kampanjeinnsikt bør også gjenspeiles i personasene.

Data er King

Hvor verdifull den databaserte innsikten er, vises veldig tydelig i et blogginnlegg av Lorna Keane på Webindex. Her er ti vellykkede kampanjer med store merkevarer presentert, oppskriften på suksess ligger i dataene.

Når personaldataene blir oppdatert regelmessig, kan du være perfekt tilpasset stadig endret brukeratferd og aldri miste synet på kundenes behov.

Dermed er utvikling og bruk av Data-Driven Personas en ekte oppskrift på suksess, fordi Data er King.

Om forfatteren: Patricia Daschner jobber som juniorkonsulent Digital Analytics & BI hos netzeffekt GmbH.

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *