Spotify og angrepet på den gamle medieverdenen

Bare anskaffelsen av Gimlet – og nå det: Selskapet som tilhører Spotify Soundtrap ønsker å revolusjonere podcastproduksjonen med deres nye programvare «Soundtrap for Storytellers».

En detaljert gjennomgang av programvaren finner du i morgen i hvordan-til-delen

Hvis du ignorerer potensialet i programvaren, gjør dette trinnet også klart: Spotify har bestemt seg for å være bare en strømmetjeneste, der du kan høre på musikk for en billig flat rate.

Tilbyderen ønsker å bli et medieselskap av en ny type. En som ønsker å dominere lydmarkedet – radioverdenen inkludert.

Spotify er i ferd med å bli fremtidens radio: alt innholdet du bare vil høre er på ett sted: musikk, podcaster og lydbøker finnes allerede, nyheter og direktesendinger mangler fortsatt. Men hva skal hindre Spotify fra å sette det inn i programmet?

utstilling

Harde tider for analoge, lineære tilbud

Det er et kjent eksempel: Netflix. Eller Amazon Prime. Ideen er alltid den samme: å gi brukerne et omfattende innhold for alle situasjoner. Underholdning og informasjon skal være tilgjengelig individuelt og fremfor alt mobil. Det betyr vanskelige tider for alle tilbydere av lineære programmer. Fordi tjenester som Netflix og Spotify ikke bare er tilgjengelige på forespørsel, men har gigantiske kapasiteter både i kvalitet og kvantitet. Podcastene til Spotify spiller en viktig rolle her.

Podcast er nå tilgjengelig på nesten alle temaer, i omfanget og kvaliteten som ingen radiostasjoner i verden kunne tilby. Derimot har Spotify – teoretisk sett – rom for alle. Akkurat som den alltid topp hunden iTunes har gjort det: Det er nå over en halv million show fra hele verden.

Også interessant: Slik gjør du: Bruk lydfiler riktig

I motsetning til Apple, insisterer Spotify på at alt er tilgjengelig i en app. Konkurrentene fra California har imidlertid outsourcet podcastene på iPhone i en egen app.

Så hvis du vil bruke Apple-innhold som musikk og podcaster, trenger du to apper og må hoppe frem og tilbake tilsvarende. Spotify derimot tilbyr alt på ett sted. Det er godt mulig at brukeren oppfatter dette som en viktig fordel.

Apples største fordel så langt var det rene volumet. Hos Apple var det nesten alt, hos Spotify snarere avanserte produktene, det så ut en stund. Det kan endre seg snart. Den nye programvaren, som selvfølgelig er direkte knyttet til Spotify, er definitivt et skritt i denne retningen: enkel produksjon, enkel opplasting – ingen kan konkurrere med Soundtrap for øyeblikket. Og Spotify har ideelt sett en verdikjede som strateger drømmer om: fra produksjon til distribusjon, alt er i en hånd, innholdet er også gratis.

Et nytt angrep på den gamle medieverdenen

I mellomtiden undervurderes utviklingen i mediemarkedet, spesielt på lydmarkedet. Radiostasjoner er fremdeles radiostasjoner og har ofte ikke engang ideen om at deres konkurrent kan være Spotify. Det var riktig så lenge Spotify eksklusivt tilbød musikk. Det er bare å endre seg med det nye fokuset på innhold.

Spesielt ettersom Spotify har enda en fordel, som knapt skal undervurderes: Mens klassiske medieleverandører nettopp begynner å håndtere det nye fenomenet smarthøyttaler, er Spotify og noen andre leverandører representert der i lang tid.

Det er uomtvistelig at lydene før eller siden hovedsakelig blir spilt på datamaskiner, smarttelefoner og smarttalere. I Tyskland er det derimot fortsatt ganske mange (hovedsakelig public service) kringkastere som synes det er lurt å ønske å håndheve det digitale mottaket DAB plus. I en alder av Alexa og Google Home har DAB for lengst blitt en dødfødt.

Hvorfor så mange legger på podcaster

Innholdsmessig har podcaster blitt en skikkelig radiokonkurrent. Scenen har lenge blitt profesjonalisert og podcast kan gi verdifullt innhold.

For litt over en uke siden, som en del av re: publica, delte strømmetjenesten «Deezer» et stipend for en podcast. For Audible har podcaster blitt et lukrativt markedsføringsverktøy, og også hos Apple har temaet relevans. Det er tydelig at hvem som har flest, de beste og mest originale podcastene, har en enorm fordel i markedet.

Løpet er offisielt åpnet.

Også interessant: Apple vs. Spotify: Skriker i streaming

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *