«Folk fra andre nasjoner har en høy grad av motivasjon og lojalitet med seg»

LED: Thiele, når det gjelder nøkkelordet «mangfold», tenker mange selskaper først på kvinnekvoten. Hvor stor interesse ser du for å øke mangfoldet når det gjelder ansattes etniske bakgrunn?

Marlene Thiele: Vi spør regelmessig våre medlemsbedrifter om deres erfaringer og deres motivasjon til å ansette flyktninger. Det er to hovedgrunner til at selskaper er forpliktet til flyktninger: på den ene siden samfunnsansvar, på den andre siden søket etter fagarbeidere og arbeidere. I de fleste tilfeller gjelder begge deler likt.

Spørsmålet om mangfold spiller ofte ikke noen vesentlig rolle i beslutningen om å trene eller ansette en flyktning. For små og mellomstore bedrifter er arbeid med flyktninger en første mulighet til å oppleve og designe mangfold på en veldig praktisk måte.

Også interessant: selskaper drar nytte av nye perspektiver

Grafiske motivatorer
Foto: NETTVERK Bedrifter integrerer flyktninger

Hvilke praktiske tiltak bør selskaper sette inn for å integrere flyktninger?

utstilling

Ansettelse av mentorer i selskapet som tilegner seg interkulturell kompetanse har vist seg å være nyttig. Dette fremmer kulturen for velkomst og takknemlig samarbeid i selskapet. Det hjelper også til å håndtere interkulturelle utfordringer.

Grunnlaget for vellykket integrering er også språket. Selv veldig smarte og motiverte traineer har ofte vanskeligheter med eksamenene og tempoet i læring. Her er det nyttig å søke etter jobbrelaterte språkkurs. Bruk av enkelt språk kan også gjøre det lettere å starte.

Det er tross alt viktig å få hele arbeidsstyrken om bord tidlig og regelmessig. På denne måten kan misforståelser unngås fordi høflighetsreglene kan se veldig forskjellige ut i forskjellige kulturer, for eksempel. Det styrker også følelsen av samvær i høgskolen.

Flere mangfoldighetsemner finner du i den nåværende utgaven av LEAD magazine 04/18, som du også kan kjøpe på nettet.

20171213 Limburg Nui F 54
Limtronik er en tjenesteleverandør for elektronisk produksjonstjenester og sysselsetter nå fire kolleger med flyktningbakgrunn (Foto: NETZWERK-selskaper integrerer flyktninger, Viktor Strasse / offenblen.de)

Hvilke fordeler har flyktninger for tyske selskaper?

Fra medlemsbedriftene våre hører vi igjen og igjen at folket fra andre nasjoner bringer et spesielt høyt motivasjonsnivå og lojalitet. På denne måten klarer de ofte å holde opp «kjernearbeidskraften». De gir også språkferdigheter og interkulturelle ferdigheter som er av stor verdi for bedriftene.

For flyktningene er det igjen en flott mulighet til å delta i samfunnet, sosialisere seg, lære språket vårt og bygge livene deres i Tyskland.

Kan du gi eksempler der flyktninger har vært i stand til å få inn nye perspektiver i team og har derfor forbedret arbeidsresultatene?

I samfunnet vårt, som blir stadig mer mangfoldig, kan mennesker med fly- og migrasjonsbakgrunn nyttig bidra med sine individuelle erfaringer og perspektiver. Som et eksempel tenker jeg på sykepleiesektoren. Det er allerede kulturelt sensitive omsorgstilbud som kan svare naturlig og autentisk på kulturelle eller religiøse behov.

Hvilket hinder ser du på som den vanligste grunnen til ikke å jobbe med flyktninger? Og hvordan kan du tilbakevise denne bekymringen?

Spesielt for mellomstore selskaper er det ofte vanskelig fra personal- og tidsressursene å arbeide gjennom allerede eksisterende tilbud og juridiske rammer.

Her starter vi: I nettverket vårt utvikler og deler vi kunnskap om hvordan integrering kan fungere i praksis. Og det blir brukt aktivt. Med nesten 1 900 medlemmer i hele Tyskland, er vi nå den største foreningen av selskaper som er involvert i ansettelse av flyktninger.

Også interessant: «Etterretning er jevnt fordelt, sjansene er ikke»

Bly 4 Deksel 1200X1200

Hvordan takk?

Det har aldri vært så mange måter å kommunisere på. Hvordan klarer bedrifter å formidle budskapet deres? LEAD Bookazine 4/2018 gir tips for bruk av stemmekompetanse, UX og endringsledelse i arbeidslivet. Slik lykkes kommunikasjonen – uten misforståelser.

Bestill nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *