Hvor mye kan Elon Musk fortsatt tillate?

Med et justert tap på opptil 35 øre per aksje hadde analytikerne forventet, til slutt var det 1,12 dollar per aksje og med 6,35 milliarder dollar, et mye lavere enn forventet salg. Natt til torsdag brøt Tesla-aksjen etter børsen med mer enn ti prosent. Elon Musk klarte å skinne med en leveringsrekord i begynnelsen av juli. Hvordan fungerer det?

«Vi er godt posisjonert for å fortsette å øke produksjonen og leveransene i tredje kvartal,» sa Musk 2. juli. Denne optimistiske uttalelsen var for drøye tre uker siden, aksjen hadde akkurat kommet seg.

I tillegg kunngjøringen Musker i kunngjøringen av de nylige kvartalsstallene om at den mangeårige CTO JB Straubel trekker seg ut av driftsvirksomheten og fremover bare vil fungere som konsulent. Det må ha vært Straubel, som en gang hadde med seg Musk ombord selskapet. Nå gir han roret til Drew Baglino.

Tesla gjør fortsatt tap med hver levert bil

I følge kvartalsrapporten leverte Tesla gode 95.000 biler i årets tre første måneder, men tapte samtidig mer enn 408 millioner dollar – en mye større sum enn forventet. Musk føler seg misforstått av de sjokkerte reaksjonene: «Vekstraten er ikke anerkjent ordentlig,» sa 48-åringen.

utstilling

Hvis man sammenligner leveransetallene med samme kvartal året før, resulterer dette i en økning på rundt 80 prosent. «Det er den beste eksponentielle grafen jeg noensinne har sett,» sa Musk. «Det er vanskelig for folk å føle eksponentiell vekst, men Tesla vokser eksponentielt.»

Også interessant: Teslas første autonome drosjer skulle lanseres i 2020

Hvor lenge skal Tesla omstruktureres?

Høye kostnader for produksjon og levering av håpefulle modeller 3 er ansvarlig for at elbilprodusenten sank overraskende dypt i det andre kvartalet i andre kvartal. Videre gjør Tesla med hvert levert biltap, men Musk er fortsatt positiv.

For bare en måned siden kalte Morgan Stanley-analytiker Adam Jonas Tesla «en kreditt og omstruktureringshistorie», og Bernstein-analytiker Max Warburton sa at han var «strukturelt ulønnsom.» den Wall Street Journal kommenterte aksjekrasjen med den kortfattede setningen: «Selskapets dager som veksthistorie kommer til en slutt.»

Men hva skjer da?

Musk hevdet om natten for å øke leveransene ytterligere. Men selv om dette ambisiøse målet oppnås (400 000 innen utgangen av året med en balanse på 160 000 til halvår), er det en fangst: Fordi salget av prisene er synkende, er interessen for de billigere Tesla-modellene der, men ikke raskt nok til å fylle inntektsgapet.

Og: Et selskap som Tesla er ikke lenger en oppstart som kan sluke midler i lang tid. Tesla vil definitivt måtte tjene fort hvis selskapet ønsker å beholde investorene.

Investorer trenger tålmodighet – og forståelse for litt megalomani

Elon Musk blir gjentatte ganger beskyldt for eksentrisitet og megalomani, men samtidig evnen til å gjøre det umulige mulig og se det langt utenfor horisonten. Hvor mye av dette er realistisk? Musk forventer fortsatt minst positive resultater i tredje kvartal.

Tesla finansierer nå seg selv, sa han – bortsett fra selvfølgelig for stadiene da nye produkter eller nettsteder ble lansert. At noen av disse er planlagt i løpet av de kommende månedene og årene, kan optimistisk innstilt investor kan krysse av som en ytterligere lovende investering i fremtiden. Straubels avgang, imidlertid investorene Musk krenker: Med medgründer av Tesla har forlatt noen toppsjefer i det mest profilerte selskapet.

Denne meldingen kan ikke være optimistisk for Elon Musk, selv om Straubel sa i en uttalelse, «Jeg ville bare sørge for at folk forstår at det ikke er på grunn av mangel på tillit til selskapet eller teamet eller noe.» Uansett: Et positivt signal for Tesla, denne avgangen er det ikke.

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *