Fem tips for klimavennlig streaming

Carbon footprint for streaming ser ikke bra ut. Nettvideoer i dag utgjør allerede 60 prosent av den globale trafikken – og antallet øker. Flere og mer forseggjorte produksjoner ønsker å bli vurdert i enda bedre kvalitet. Det eneste du egentlig ikke tenker på når du klikker på play, er at alle disse dataene blir lagret på servere, avkjølt og sendt over hele verden. «Dette energiforbruket er verken synlig for brukere eller direkte forbundet med kostnader,» sier Marianne Wolff, miljøansvarlig i VSB. Følgelig må tenke nytt i hodet til mennesker og i våre daglige vaner. Så her er fem tips om hvordan du bruker strømningsatferden din for å redusere miljøavtrykket ditt.

1. Skjerp din bevissthet om godt innhold

Bare fordi anbefalingsalgoritmen antyder en video, trenger den ikke være god på lenge. Derfor bør du vite på den ene siden, i henhold til hvilke synspunktforslag som blir presentert for deg, og på den andre siden hvordan du uavhengig finner innholdet som virkelig interesserer deg. For eksempel foreslår Netflix spesielt sine egne produksjoner for å introdusere deg for flere og flere formater som du bare kan finne der. Kvaliteten på en ny serie er absolutt sekundær. Og YouTubes AutoPlay-funksjon er kun ment å holde deg på siden en liten stund lenger – ikke bare for å gi deg mer perspektiv på et emne. Tvert imot, jo lenger du lar algoritmen bestemme, jo mindre er interessene dine i forgrunnen. Derfor lønner det seg å se etter objektive anbefalinger så langt borte fra plattformene – for eksempel i de ukentlige strømmetipsene her på LEAD.

utstilling

Mer om dette emnet: Slik fungerer anbefalingsalgoritmen til Netflix

2. Skru ned kvaliteten

Den enkleste og raskeste måten å tilpasse seg klimavennlig streaming er ved å ikke spille av videoer i høyeste oppløsning og i den største fargespekteret. I hvert fall med hurtigkuttede actionfilmer kan øyet på sofaen ikke lenger skille mellom HD og 4K-oppløsning. Så hvorfor få større båndbredde? I TV-showroomet til din tillit kjøres av denne grunn ofte bare stille bildefremvisning eller dyredokumentarer. Fordi piksletettheten først er virkelig synlig. Bare prøv det ved å bytte fra den høyeste til middelsatsen for streaming-abonnementet. Da sparer du ikke bare noen få euro i måneden, men gjør også noe bra for miljøet.

3. Ikke kjør videoer i bakgrunnen

Ved første øyekast virker ting klart: Du bør bare streame videoer, hvis du kan gi dem deres fulle oppmerksomhet. Husk å huske at når du begynner med en ny serie og er halvveis i episode 1 igjen gjennom Instagram. Klimaalarmen din skal starte når TV-en blir igjen på skjermen. Ting blir litt vanskeligere når det kommer til lydformater som podcaster eller radioavspillinger, som bare blir oppdaget gjennom YouTube som den nest største søkemotoren i verden. Før du ber om store datamengder i videoform, bør du heller investere noen få flere klikk og bytte til riktig lydapp. Det samme er tilfelle med musikkvideoer som bare er slått på med bakgrunn i lyden. Merk: Hvis du ikke ser (eller det er ingen grunn til det), må du stoppe videostrømmen.

4. Lagre videoer på forhånd i WLAN, ikke ring dem fra mobilen

Selv om mobiloperatører kan annonsere med faste datapriser, er det fremdeles ikke den mest miljøvennlige måten å utnytte dem fullt ut. For overføring av mobilenheter over mobilnettet krever mye mer energi enn tilfellet er hjemme i WLAN. Her anbefales det spesielt videoer at du vet at du vil se på dem, laste ned på forhånd og spille dem på veien offline. Med det offline biblioteket sparer du ikke bare energi, men fokuserer også på streaming til noen få utvalgte spor igjen.

Mer om: De ti beste tipsene og triksene for Netflix

5. Lag en karbonforskyvning for strømmen din

Joko og Paul fra podcasten «Alle veier fører til berømmelse» gjør det allerede, og den føderale regjeringen også: å støtte miljøprosjekter for å oppveie CO2 som frigjøres ved deres luftmiljø. Selvfølgelig, denne formen for ekstra donasjon i tillegg til de vanlige abonnementsavgiftene for streaming mulig. Nettlesertillegg som «Carbonanalyser» for Firefox hjelper deg med å finne ut hvor høyt energibehovet har vært på grunn av din egen surfeatferd og hvor mye CO2 du har gitt ut når du konverterte til tilsvarende mengde. For non-profit prosjekter som Atmosfair eller Primaklima, kan dette gjøres om til en donasjon som gir gjenplanting eller alternative energikilder rundt om i verden. Dette er akkurat den rette mellomgrunnen, for ikke å måtte begrense deg og fortsatt gjøre det bra.

Hva plattformer og politikk kan gjøre

Vi ønsker ikke å være tilfreds med de fem tipsene om klimavennlig strømming. Tross alt ser forskere og analytikere fremdeles det største potensialet for besparelser på områdene datakomprimering og serverkjøling – som vi brukere har liten eller ingen innflytelse til. Der ville det være ønskelig om Netflix delte hemmelighetene sine med Prime Video, hvordan de klarer å tilby nedlastinger av mobil video i bedre kvalitet til halvparten av minnekravene. Litt mer åpen kildekode-DNA vil absolutt være bra for industrien! Spesielt ettersom datasparing er av stor samfunnsmessig interesse og så langt ikke spiller noen rolle i markedsføring.

Når det gjelder datasentre, er policyen faktisk pålagt å formulere kravene til energiforbruk og gjenbruk av spillvarme mye strengere. For øyeblikket er Blue Angel fra Federal Environment Agency ganske enkelt et effektivitetsforsegling for datasentre som allerede er ekstremt energi- og ressurseffektive – men har ingen innvirkning på de som ikke gjør det. Det fungerer bedre!

Du kan også være interessert i dette: De ti beste tipsene og triksene for Netflix

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *