«Logg på med Apple»: Hva finnes i den nye påloggingstjenesten?

19. september har Facebook og Google dårlige minner: På denne dagen har Apple gitt ut sitt nye iOS 13-operativsystem for alle brukere å laste ned – og dermed også den nye påloggingstjenesten «Logg på med Apple» lansert. Et tilbud som thwarts mange planer fra Facebook og Google.

LEAD forklarer hvordan «Logge på med Apple» fungerer og hvorfor tjenesten kan ødelegge topphunder som Facebook og Google.

Feastr med Apple påmeldingsalternativ
Appen Feastr, et program for kaloritelling, er en av de første applikasjonene som har implementert «Logg på med Apple» (Skjermbilde: Gronau)

Hva er «Logg inn med Apple»?

Per nå stoler utviklere av nye apper i Apples App Store på Apple-retningslinjene for å integrere tjenesten «logg på med Apple». For leverandører av eksisterende apper er integrasjonen i utgangspunktet frivillig. Funksjonen gjør det navnet lover: I stedet for å logge seg på hver app eller på hvert nettsted med sin postadresse og (for sikkerhets skyld) hver med sitt eget passord, forenkler «innlogging med Apple» påloggingsprosedyren. Apple-kunder trenger bare den eksisterende Apple-IDen. Apple konkurrerer dermed med den utbredte raske påloggingen i årevis via Google («Fortsett med Google») og Facebook («Fortsett med Facebook»).

Hvorfor skal jeg bruke Apples tjeneste, hvis det lenge har vært innloggingene via Facebook og Google?

Alle som logger seg på med Google eller Facebook, gir den respektive app eller nettside, som man logger inn, tilgang til brukerkonto og data. Denne tilleggsinformasjonen er spesielt nyttig for forretningsinteressene til Google og Facebook, da de kan kobles til Google- eller Facebook-kontoen for påloggingen. Dermed er personlig og fremfor alt passende annonsering basert på brukerinteressen mulig. Reklame som skyller penger inn i kistene til Google og Facebook, ettersom det er deres forretningsmodell.

utstilling

Alle som bestemmer seg for å registrere seg hos Apple, overlater Google og Facebook til venstre og gir den respektive app- eller nettstedoperatøren bare navn og postadresse, men ikke mer. Fordi Apple sier at du ikke selger dataene. Forretningsmodellen til Apple er ikke reklame, men salg av maskinvare.

Men på Apple må jeg avsløre min private postadresse?

Alle brukere som stoler på Apple kan gjøre det, ja. Men alle som ser en gjenværende risiko hos Apple, selskapet får muligheten til å opprette en engangsadresse fra en anonym kombinasjon av tall og bokstaver før signering. Denne blir deretter videresendt til den (usynlige) virkelige postadressen. Apple anbefaler at brukere nettopp da legger på en anonym Apple-engangsadresse, hvis det er snarere ukjente app- eller nettstedleverandører, som man logger seg på. Denne anonymiseringen er en tydelig differensierer til påloggingstjenestene til Google og Facebook. Å lagre brukeraktivitet eller sporing er ekskludert i følge Apple – i motsetning til sporing, driver de to konkurrerende selskapene virksomhet.

Er det ikke mulig å dekryptere en slik engangsadresse?

Nei, det anses som trygt, spesielt siden du har muligheten til senere å endre denne engangsadressen til en ny engangsadresse. Registreringen via Apple kan også tilbakekalles når som helst, slik at spedisjonen fra Apple er slått av. Hvis kontokontoen opprettet ved å logge på med «Logg inn med Apple» blir avsluttet, vil Apple øyeblikkelig slutte å videresende e-posten.

Mail med Apple-pålogging
Bruk privat post eller disponibel post: Med Apples nye pålogging kan du bestemme hva du vil stille inn (Skjermbilde: Gronau)

Fungerer «Logg på med Apple» bare i Apple-økosystemet?

Nei. En Apple-ID med tofaktorautentisering er alltid det første kravet, men «Logg på med Apple» (det engelske navnet) fungerer teoretisk på alle nettsteder som integrerer tjenesten eller i Android- eller Windows-apper – og ikke bare på iOS og macOS. Apple forklarer fremgangsmåten for ikke-Apple-operativsystemer som følger:

«Når du registrerer deg for første gang, blir du bedt om å oppgi en bekreftelseskode fra din pålitelige Apple-enhet eller telefonnummer, se på enheten og oppgi koden, og du kan hoppe over dette trinnet i 30 dager etter at du har logget inn Du stoler på nettleseren du bruker. «

Hvorfor har jeg ikke sett «Logg på med Apple» i appene mine ennå?

Tjenesten er fremdeles ny på markedet, og utviklerne må implementere den først. En av de mest populære appene foruten Feastr, som er avhengig av «Logg på med Apple», er allerede handleliste-appen Bring !. I løpet av de neste ukene vil du møte flere og flere nettsteder og apper som ikke bare tilbyr innlogging via Google og Facebook, men også påloggingen med din Apple ID.

Logg på med Apple
Apple presenterte også «Logg på med Apple» som en del av grunntonen (Skjermbilde: Gronau)

Jeg er en utvikler: Hva må jeg ta hensyn til når jeg integrerer?

Foreløpig er det bare helt nye apper som vil komme inn i App Store for første gang, og ha «Install with Apple» for å bli godkjent for butikken. For eksisterende apper er integrasjonen først 1. april 2020 (ingen aprilfoolhardy!) Obligatorisk.

Hvis du sender inn en oppdatering til en app som allerede er tilgjengelig i butikken etter 1. april, er pålogging med Apple en forutsetning for at Apple-oppdateringen skal vinkes gjennom. Men her igjen, gjør unntak regelen: Integreringen må bare gjøres hvis en applikasjon for hovedprogrammet i applikasjonen til en sosial påloggingstjeneste som Google eller Facebook. Apple har også satt opp en spesiell side for utviklere.

Er det også kritikk av «Logg på med Apple»?

Ja, på den ene siden har postleverandøren BlueMail, i Tyskland ganske ukjent, allerede søkt søksmål. Produsentene bak BlueMail hevder at Apple hadde stjålet ideen med BlueMails nye påloggingstjeneste. En påstått patentovertredelse fra Apple bringes i spill. I tillegg, ifølge operatørene, siterer Apple BlueMail to uker før lanseringen av «logg inn med Apple»: «akkurat slik» kastet fra App Store for å foretrekke sitt eget produkt. I tillegg går ikke Open ID Software Foundations sikkerhetstiltak i «Logg på med Apple» langt nok. I et åpent brev etterlyser OpenID ytterligere sikkerhetstiltak. Apple gikk med på å presse emnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *