Google Stadia: La spillene starte på nytt

Den tradisjonelle spillkonsollen er død. Hvis det er Google. Selskapet kunngjorde under sin hovedadresse på Games Developer Conference (GDC) at det inngår spill overdreven, nærmere bestemt skybasert spill. Googles sky-spillplattform kalles Stadia.

Men det som høres ut som en revolusjonerende opplevelse har vært på markedet i noen tid. Vortex Cloud Gaming, Nvidia Cloud Gaming – ikke nytt, men så langt mer eller mindre mislyktes spesielt på nettverksinfrastrukturen. Dette er delvis fordi skjermen og båndbredden på linjen setter kvaliteten på slik spillstrømming.

Ingen bokser, ingen nedlastinger, ingen grenser

Eller ta plattformen Shadow, som for tiden er veldig populær: det er et alternativ til Google, en komplett Windows-maskin i skyen. Shadow tilbyr god ytelse spesielt for spill: 12 GB RAM, 8-kjerne CPU, Nvidia Quadro P1500. Samtidig kan programvare installeres i skyen, for eksempel for å skrive tekster.

Alt dette er «Google Gaming» med stadia skyvet til side. Ikke noe mindre enn en revolusjon ble lovet under arrangementet tirsdag: «Ingen bokser, ingen nedlastinger, ingen grenser». La spillene starte på nytt …

utstilling

«Capture Button» tillater deling av spillinnhold direkte på YouTube

Den skybaserte tjenesten er «bare et klikk unna». Betyr: Stadia er ikke en frittstående konsoll, men prosjektet lever i Chrome-nettleseren. Praktisk talt alle typer skjermer støttes: smarttelefon, nettbrett, TV, PCer, stasjonære datamaskiner, bærbare datamaskiner. Men selvfølgelig avhenger alt av den respektive internettytelsen: Jo høyere oppløsning og bildefrekvens, jo raskere må linjen være. Og vi vet hvordan det er bestilt å utvide nettverket i Tyskland – vel.

«Prosjektstrøm lastes om»

Spillerens utstyr inkluderer den Google-produserte Stadia-kontrolleren. Den kobles til WiFi-nettverket og dermed med et spill du ønsker. Han er imidlertid valgfri. Fordi hver eksisterende kontroller kan kombineres med Stadia. Med «Capture Button» kan spillinnhold deles direkte på YouTube, som også er et Google-selskap. Nye knapper gir mer interaksjon eller stemmeassistanse. Blant annet tilbyr kontrolleren en Google Assistant-knapp.

Stadia er hovedpoenget i videreutviklingen av den 2018 lanserte «Project Stream». Selv da kunne betatestere spille spill som den mektige Assassin’s Creed Odyssey i Chrome-rytteren.

Også interessant: Slik gjør du: Google VR Tour Creator

«Oppløsninger opp til 8K mulig»

Et 4K-spill med 60 bilder i sekundet med HDR bør være på Stadia-standard, lover selskapet. Men Google ønsker å gå et skritt videre: Oppløsninger på opptil 8K bør være mulig mens de spiller i skyen. Googles globale datasentre er klare, sier de. Stadias datasentre drives av en 10,7 teraflops GPU og Advanced Micro Devices (AMD) -teknologi.

Til sammenligning: Foreløpig regnes Xbox One X som konsollen med mest kraft. Hun oppnår bare halvparten av Stadias prestasjoner. Google sier det er mulig at opptil tusen spillere vil spille Battle Royal-spill på Stadia – plattform. Kjernespillere, så mye er klart, har du i dine synspunkter. Så alle de spillere som rett og slett ikke vil kjøpe en spill-PC eller til og med en konsoll.

Googles eget spillstudio

Google ønsker selv å sette nye standarder i spillutvikling med sitt eget spillstudio, som administrerer Jade Raymond, som har stått for mange kjente spill fra store selskaper som EA eller Ubisoft.

Hvor er fallgruvene?

For øyeblikket er det helt uklart hva Google vil be om et Stadia-medlemskap per måned. Du kan bli tilbudt en fast sats, eller spillere kan kjøpe et spill av gangen. Alt åpent. Samt spørsmålet om hvilke spill som vil være der i starten.

Kommer Stadia også til Tyskland?

Google lovet på dagens arrangement at Stadia lanseres i 2019 «i USA, Canada, Storbritannia og Europa». En nøyaktig dato forble Google fortsatt skyldig. Hvorvidt Europa også betyr Tyskland er å håpe på, men selv det ble ikke bekreftet.

Og hva gjør konkurransen?

De siste dagene dukket det opp mystiske rykter igjen, konkurrent Nintendo planlegger etter den store suksessen med sine mobilspill Pokémon og Super Mario sin egen smarttelefon. Så langt er dette bare nervøse spekulasjoner i spillmarkedet. Nervøs, men forståelig: Stadia er klarsignal fra Google til en ny spill fremtid.

Også interessant: Google lanserer initiativ for digital utdanning i Tyskland

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *