Data om sosiale medier: Facebook lar vitenskapen henge

Spørsmålet om hvem som deler hvilke innlegg, likte eller kommentert når og når, kan påvirke valgresultatet i dag. Forskere er interessert i evalueringen av slike data, men spesielt på Facebook er utvekslingen mer enn langsom.

Alle som reiser på sosiale nettverk vet prisen for den tilsynelatende gratis bruken: brukerne betaler med dataene sine, som selskapene tar mye penger med. Men også for en annen gruppe mennesker er dataene uvurderlige: forskere.

Med dataene fra de sosiale nettverkene kan de spore sosiale prosesser og redusere dem til visse årsaker. Som styreleder for politisk datavitenskap ved University of Applied Sciences München undersøker statsvitere samspillet mellom sosiale medier og faktiske hendelser. Et av de sentrale spørsmålene: «Hvilke effekter hadde Desinformation på valgavgjørelsen fra innbyggerne i det tyske Forbundsdagen valget 2017?»

12 forskerteam skal ha tilgang til et stort datasett

Da Mark Zuckerberg i kjølvannet av skandalen som involverte analyseselskapet Cambridge Analytica, som ulovlig hadde evaluert over 85 millioner Facebook-profiler, måtte vitne før den amerikanske kongressen, utro ikke bare forskerne i München.

utstilling

Under høringen hadde Facebook-sjefen kunngjort som en slags kompensasjon prosjektet «Social Science One», der tolv internasjonale forskerteam fra Italia via Chile til Tyskland skulle ha tilgang til et omfattende datasett. Alle er opptatt av spørsmålet om og i så fall hvordan desinformasjon og falske rapporter tidligere har bidratt til å manipulere velgerne.

Mer om: Ny dom – av for Facebook-fanesider?

Få data som knapt er meningsfylte

I mellomtiden, men desillusjonering har skjedd blant forskerne. Morteza Shahrezaye fra TU München sa til LEAD: «Dessverre la vi merke til at dataene ikke er av god kvalitet.» De er ufullstendige og derfor uegnet til analyse inkludert gyldige resultater.

Facebook ville gitt bare en brøkdel av koblingene, som hadde blitt kunngjort i størrelsesorden en milliard kroner. Shahrezaye sier: «Vi kan ha fått en eller to prosent av disse dataene.»

Få veldig aktive brukere og roboter kan kontrollere diskusjonen

Det Facebook leverte, er hovedsakelig nettadresser fra offentlige brukersider. For forskningen deres trenger forskerne ikke bare innlegg med politisk innhold, men trenger også å vite hvordan brukerne reagerer. Enten de deler henne som, hvis – og hvis – hvordan de kommenterer henne.

«Med slike data kan for eksempel falske nyheter og hatefulle ytringer identifiseres og analyseres,» sier statsviteren. Med dataene de nå har fått fra Facebook, kunne de praktisk talt ikke gjøre noe. «Vi kan ikke si mer om noen kommenterer et innlegg positivt eller negativt, vi kan bare se hvor mange Likes som fikk et innlegg totalt, men ikke lenger, hvilken bruker likte hvilket innlegg.»

Akkurat det ville for eksempel være interessant å gjenkjenne roboter. Eller å undersøke rollen til såkalte hyperaktive brukere som ifølge Shahrezaye er i stand til å manipulere den politiske diskusjonen uten å aktivere bots.

Mer om: Sult etter medisinske data

Etter skandalen rundt Cambridge Analytica har Facebook stengt åpne grensesnitt

Spesielt irriterende er den nåværende mangelen på informasjon fordi forskere var i stand til å skaffe slike data fra Facebook i det siste. Dette var mulig gjennom en ekstra tjeneste på nettsteder som hadde satt opp spesielt for utviklere. Som utvikler kunne du opprette en konto på den såkalte utviklernettstedet og fikk et passord for å laste ned dataene.

Etter Cambridge Analytica-skandalen stengte Facebook disse åpne programmeringsgrensesnittene i 2018. I motsetning til store selskaper, har forskere nå ingen mulighet til å be om utgivelse av visse data, sier Shahrezaye. Dette resulterer i den nesten absurde situasjonen som også forskerteamene, som Facebook-data fra «Social Science One» -prosjektet ble lovet til, nå har mindre data enn før tilgjengelig.

Forskerne fra TU München har i mellomtiden informert Facebook om mangelen på dataene og oppfordret selskapet til å levere de lovede dataene. «Vi forstår at dataene for Facebook er verdifulle,» sier statsviteren i München. «Men de er også på politisk nivå, og det er grunnen til at vi trenger dem for vår analyse.»

Mer om: Digital forbrukerbeskyttelse i praksis

Juridisk er selskapene ikke forpliktet til noe

Tekniske selskaper er ikke lovpålagt å oppgi data fra brukerne sine til forskningsformål. Imidlertid har politikere som Tankred Schipanski, CDU / CSUs politiske talsmann for digital politikk, allerede sagt at det kanskje ikke er nok i fremtiden å frigjøre plattformene om de frivillig publiserer dataene til forskere.

Og også den grønne politikeren Anna Christmann kalte «Süddeutsche Zeitung» på den føderale regjeringen til «på europeisk nivå for en pålitelig tilgang til sosiale mediedata til forskningsformål.»

Facebook hevder å ville jobbe for vitenskap

Ved det tekniske universitetet i München har håpet om at Facebook vil publisere dataene selv uten en tidligere vedtatt lov ennå ikke blitt begravet. SZ siterer kampanjeansvarlig Chaya Nayak på Facebook for å si: «Ledelsen i Facebook mener det er veldig viktig å dele data med det vitenskapelige samfunnet.»

I tillegg jobber Facebook med utvikling av differensialteknologi. Dette skal sikre at data som deles med forskere ikke kan dekanimiseres. Facebook kan da også gi tilleggsinformasjon, for eksempel alder eller område for brukerne, og samtidig avverge innvendinger fra talsmenn for personvern.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *