Annonseskyttere i barneapper – hvordan kan dette skje?

Løftet høres bra og betryggende ut: på den spesielle siden til App Store forklarer Apple, vil være «profesjonell kuratert». For de «mange flotte appene som vises uke etter uke», er det en jobb på heltid å holde oversikt. Så Apple har «et team av eksperter som gir deg unik innsikt.» Det samme er offisielt garantert av Google for Google Play Store. Men løfter og virkelighet kan noen ganger være vesentlig annerledes.

LEAD-leseren Marcel M. (navnet endret) fikk også vite dette: I Apple Store lastet han ned barne-appen «Smart Bus Driving School Testing» fra utvikleren Abdul Dahab Sheik for sin 9 år gamle sønn. Først gratis, så litt senere, den annonsefrie versjonen via kjøp i appen låses opp. Appen er merket som «fra 4 år» i App Store.

«I utgangspunktet sitter jeg ved siden av nye spill og tar iPad når reklame kommer,» forklarer faren. I dette tilfellet var det mer enn hensiktsmessig: «Spillet inneholdt annonser som lar 4-åringer se på et hodeskudd i et skytespill. Jeg har sett andre krigsspillannonser i spillapper som ikke plager 4-åringer er, men hodeskuddet var Oberhammer. «

utstilling

Aldersmessig smart busskjøring
Appen «Smart Bus Driving School Testing» er omtalt i App Store «4 år og oppover» (Foto: App Store)

Lignende prosesser registrerer foreldre igjen og igjen i apper. Dette er sjeldne tilfeller, men de skjer. Den åpenbare ideen: ta kontakt med støtten og gjør faux pas oppmerksom. Leseren Marcel M. gjorde nettopp det.

Apple svarte umiddelbart, men koblet inn den andre delen av mail-svaret også en gang: «Videre vil jeg gjerne spørre deg, for muligens ble kontakten med utvikleren søkt og hvis du vil prøve dette en gang, så får vi en mening? kan kontakte respektive utvikler er forklart her. »

Også interessant: Smartphones, Social Media & Co: fordeler og farer for barn

En vei som ikke er en løsning for mange foreldre. Ikke en gang for Marcel M.: «Apple var ikke veldig behjelpelig, jeg fikk pengene tilbake, men jeg ønsket ikke å gi noe informasjon og hvordan det i utgangspunktet fungerer og hvem som ikke kontrollerer det.»

Så LEAD forklarer hvordan skuddbildet kom inn i barnas app.

Hvordan apper blir sjekket etter innsending

Selv om det nå finnes millioner av apper i både Apple App Store og Google Play Store, tar de to største aktørene appene sine veldig alvorlig. Ingen apper kommer inn i App Store uten at den er sjekket. I tillegg er det en vurderingsavdeling i begge grupper med tusenvis av ansatte, den daglige og døgnet rundt innsendte appene undersøker.

Ikke bare om aldersklassifisering, men også om spørsmål som nakenhet eller politisk propaganda. Først når den respektive anmelderen har jobbet intenst med appen og har sjekket på grunnlag av en detaljert katalog, appbutikkens retningslinjer, alt innhold og designspesifikasjoner, hever eller senker anmelderen tommelen. Hvis ingenting blir innvendt, blir utvikleren informert om at han kan låse opp appen sin gjennom den respektive utviklerportalen for butikken. Eller han vil bli bedt om å endre appen, da den ikke er i samsvar med visse retningslinjer.

Barnas smarttelefon I telefon
Avhengighet av smarttelefoner øker blant barn og unge (Foto: pixabay.com)

For flere år siden kunne slike vurderingsprosesser fortsette i ytterligere to til tre uker. I mellomtiden har begge selskapene, Apple og Google, utvidet potensialet så mye at vurderingsprosessen ofte bare tar 24 til 48 timer. Hastigheten sier ikke noe om den detaljerte gjennomgangsprosessen. Testingen er enda mer intens enn for noen år siden.

LEAD har spurt Apple og Google hvorfor barneapper med voldelige scener i reklame fortsatt kan skli gjennom. Apple ønsket ikke å kommentere den eksplisitte saken. En talsperson fra Google sa til LEAD: «Annonsene som vises i en app, må være passende for det tiltenkte publikummet til appen, selv om innholdet i seg selv ikke oppfyller retningslinjene våre.»

Begge selskapene har satt retningslinjer for annonsering av annonser: de finnes her på Google, de kan til og med finnes på to områder hos Apple: angår barnekategori og annonseringspolitikk i apper.

Utviklerens intensjon eller bare en feil?

Formuleringene til de to selskapene er like. Google sier tydelig:

«Annonsering i apper som deltar i Designed for Families-programmet, må ikke være villedende i innhold og kan ikke være designet for å villede barn til utilsiktet klikk.»

En avgjørende passasje som overholder de juridiske kravene og til slutt tar utviklerne til juridisk plikt. Fordi Apple og Google er selvfølgelig, selv om det ikke blir kommunisert åpenlyst, det ikke kan kontrolleres appinnholdet permanent. Spesielt ikke de som alltid viser ny reklame. Fra dette synspunktet, i tilfelle av den kritiserte appen «Smart Bus Driving School Testing», tyder alt på at utvikleren har skylden for skyteannonsering.

Bakgrunnen: Hvis en utvikler bygger annonsering i appen sin, enten i barnekategorien eller i en annen kategori, laster han inn disse bannerannonsene fra en annonseserver, som vanligvis er annonsering som tilbys av Google. Der må utvikleren sette en aldersvurdering for annonsene i henhold til lovkrav.

Det er uklart om utvikleren av appen «Smart Bus Driving School Testing» med vilje eller utilsiktet ikke setter noen aldersgrense på kampanjeklippene, og hvis det ikke er noen hensikt, kan utvikleren når som helst returnere til serveren som serverer annonsen og vise annonser på nettstedet Basert på aldersvurderingen til appen hans at Apple og Google har laget bestillingsannonser.

Der foreldre kan sende inn en klage

Gjelder generelt både Apples App Store og Google Play Store: En app kan fjernes fra butikken når som helst av Apple eller Google på grunn av upassende visning av retningslinjer i samsvar med retningslinjene.

For at dette skulle skje valgte LEAD-leseren Markus M. riktig vei, nemlig å kontakte støtten. Hos Apple er dette mulig på reportaproblem.apple.com. Google Play Store har beskrivelser av upassende innholdsrapportering her.

Hvis det er mottatt en brukerrapport med en tilsvarende klage, sjekker selskapene appen. I den grad overgrep ville bli straffet. I den beskrevne appen har Apple tilsynelatende grepet raskt. Etter lesertallet har LEAD jevnlig åpnet og anmeldt appen i flere dager. Skyteannonsen vises ikke lenger.

Smarttelefon foran hodet
Smarttelefon foran hodet: Hos barn er det fare for avhengighet (Foto: pixabay.com)

Flere tips for barnevennlige apper

Hvorvidt utvikleren ble talt bekreftes ikke offisielt. Imidlertid kunne i dette tilfellet antas intensjoner, fordi det i appen noen ganger ble vist reklame, selv om annonsen var deaktivert ved betalt kjøp i appen.

Hvordan kan foreldre bedre gjenkjenne slike antatte svarte sauer i fremtiden? I tillegg til å slå på foreldrekontrollen (i hvert tilfelle i innstillingene til operativsystemene iOS og Android), hjelper det ofte å stille spørsmål ved ganske enkelt om navnet på appen ikke allerede gir et mistenkelig hint. La oss være ærlige: «Smart buss som kjører skoletesting» høres ikke nødvendigvis anerkjent ut.

Skremmende testresultater

Uansett tittel på en app, kan foreldre også få verdifulle tips for brukbare og alderspassede barneapper på anerkjente portaler. Et veldig godt kontaktpunkt er her SER MOT!– Medieguiden er et initiativ fra det føderale departementet for familie, eldre borgere, kvinner og ungdom, TV-stasjonene Das Erste og ZDF og TV-programmet TV Spielfilm. Nettstedet eksisterer siden 2003. Det gir foreldre verdifulle tips og anbefalinger om områdene spill, apper, smarttelefoner, nettbrett, sosiale medier, medietider og streaming.

Dette er enda viktigere fordi portalen jugendschutz.net kom til det skremmende resultatet i 2018 da vi testet 100 spill-apper for barn:

«Nesten alle de antatt barnevennlige programmene er problematiske, med 99 av 100 spillapper som er kritiske når det gjelder håndtering av barn, data og forbrukerbeskyttelse, og mer enn 60 prosent viser at selv alvorlige feil er svært risikable i minst en testkategori. å bli. «

Også interessant: Dette er de beste tilbudene for barn på nettet

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *