Empati og følelser: Hvordan IoT endrer produktdesign

22 milliarder enheter antas å være koblet til Internet of Things (IoT) innen 2025 – det er i hvert fall det som forskningsselskapet IoT Analytics spår. Skulle det faktisk komme til det, vil det bety verdens befolkning med en konstant veksttrend: Tre ting for hver enkelt av oss.

Et reelt husnummer, med tanke på at emnet for IoT fremdeles møter ubehag mange steder. I hvilken grad har vi fortsatt kontroll over oss selv når ting plutselig kommuniserer med hverandre og kommuniserer med hverandre, sender data frem og tilbake og til og med tar autonome beslutninger?

Det at den nye generasjonen maskiner frigjør kontinuerlig fra mennesker med IoTs utvikling, betyr ikke at vi gir opp suvereniteten over livet vårt. Selv om tingenes internett i utgangspunktet ikke ser ut til å være menneskelig, bør folk være mer i fokus enn noen gang.

Fra et teknologisk synspunkt er IoT en av de største prestasjonene i vår tid – men denne fremgangen blir bare sosialt akseptabel hvis vi integrerer IoT-grensesnitt i våre daglige liv på en meningsfull og verdiskapende måte. En avgjørende rolle tilhører produktdesignerne.

utstilling

Første ting først: kontroll og sikkerhet

I tingenes internett kommuniserer alt med alt – bare mennesket er utelukket. Resultatet: Nesten hvilken som helst aktivitet – som å kontrollere kaffemaskinen eller slå av og på lyset – støttes eller erstattes av sofistikerte algoritmer, og automatiserer dermed hverdagen vår.

Det som i utgangspunktet virker praktisk og fascinerende kan ende med tiden med å miste kontrollen over hverdagslige prosesser. På dette tidspunktet kommer produktdesignerne inn i spillet igjen: De må sørge for at brukeren alltid er i stand til å gripe inn i nettverkshendelsene og ta kontroll.

En ting er veldig tydelig med hensyn til den mye omtalte sikkerhetsfaktoren: data som vi lager eller bruker på tingenes internett, vil aldri være 100% sikre. Bare en av-knapp er ikke nok til å forhindre at et smart produkt hører på meg. Likeledes er hacking på kjøleskap ikke et fantasifigur, men teoretisk tenkelige scenarier. Men vi kan forberede oss på det.

En måte å øke personvernet i IoT er å dele rommet inn i soner. For eksempel delte interaktive mediedesignstudenter ved Darmstadt University of Applied Sciences miljøet til enheten deres «juno» i fire «sosiale avstandssoner»: de offentlige, sosiale, personlige og intime sonene. Avhengig av brukerens beliggenhet vil juno dele mer eller mindre informasjon med ham.

Også interessant: Business Inkubator: Et oppstartssenter promoterer IT-sikkerhetsideer for IoT

Tillit gjennom personlighet og empati

Senest når det gjelder selve designen av et produkt, blir en forskyvning i vårt designer tankesett mer og mer viktig. Tidene da vi utviklet digitale produkter isolert sett er over en gang for alle. Snarere er det viktig i dag at innovasjoner integreres i et helt økosystem og samhandler med mennesker. For at forbrukeren skal ta fatt på et helt, stort sett ukjent system så langt, er det designerens ansvar å skape et fundament som tillit kan vokse og trives.

Spesielt med tanke på de utbredte sikkerhetsproblemene, er tillit grunnlaget for markedets aksept av en ny IoT-enhet. For vårt yrke betyr dette at selv i en nettverksverden må den være menneskelig.

Dette betyr ikke nødvendigvis at alle IoT-enheter må være følelsesladet, men at for eksempel et «nei» aksepteres. Siri og Alexa ville neppe ha etablert seg som lojale hjelpere i hverdagen, hvis de ville stå ved oss ​​som «klassiske» maskiner uten avbrudd og uoppfordret med råd.

Og likevel kan det noen ganger bli enda mer intimt mellom menneske og subjekt. Mens berøringsskjermen på smarttelefonen i mer enn et tiår var bokstavelig talt den høyeste av følelser, har tingenes internett også innledet en ny epoke innen produktdesign når det gjelder fysisk utveksling. Et strålende eksempel på denne designen er gitt av Vai Kai med sine smarte tredukker hvis hjerterytme kan kjennes. Når slike tilfeller blir normen, blir følelsen i overskuelig fremtid en vesentlig del av tingenes internett.

Mer enn den filte sannheten

Den økende betydningen av haptics i digital produktdesign gjør også at alderen til apper etter hvert vil være over. Integrasjonen av smarttelefonen som en «fjernkontroll» for å kontrollere IoT er fremdeles kanskje uerstattelig – med tanke på potensialet i vår stadig mer sammenkoblede verden i perspektiv, men ikke lenger som et middel til slutt.

Integrasjonen av berøringssansen er derimot praktisk talt døråpneren for tillit og autentisitet i en nettverksverden. For mens øyet overser ting og øret ikke kan høre ting, er det vi kan ta på mer enn bare den opplevde sannheten.

Til tross for all eufori om mulighetene som tilbys av tingenes internett, er det også en del av ansvaret til en designer å kritisk og ærlig stille spørsmål ved betydningen av nye produktideer. Igjen kan det ikke benektes at teknologi generelt tar mer og mer plass i hverdagen vår.

Selv om bestemoren min ikke er en cyborg bare fordi hun har pacemaker. Men faktisk blir organismer stadig mer kompatible med den digitale verdenen. Følgelig endres kravene til produktdesign – et ansvar som krever en ny omtenkning, men gir et enormt potensial for kreative løsninger.

Også interessant: På vei til Smart Store

Om forfatteren: Enes Ünal er Head of Experience Design, ansvarlig for design og design hos Candylabs og støtter oppstart, små og mellomstore bedrifter og selskaper innen digital produktutvikling. Tidligere studerte han Interactive Media Design (B.A.) og Leadership in the Creative Industries (M.A.) ved Darmstadt University of Applied Sciences, hvor han i dag er foreleser. I tillegg er Ünal initiativtaker og co-vert for International Interaction Design Association (IxDA) for Chapter Frankfurt.

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *