Det er den nye superhjernen

eHan er en følsom sjel. Til og med jordens magnetfelt kan forstyrre ham. I det iskalde, luftløse rommet han står, kvantedatamaskinen. Ingen lysstråle kan forstyrre den bulbøse mirakelmaskinen. Mye oppstyr om litt kalkulator?

På ingen måte: EU er prinsessen på erten verdt en forskningsbudsjett for en milliard euro. Også Google, IBM, Intel, NASA, NSA og flere industrivirksomheter forsker innen kvanteberegninger.

Hva kan superdatamaskinen faktisk gjøre?

For det første kan til og med fysikere, matematikere og informatikere ikke engang forklare ut av boksen hvordan det fungerer. Men det er ikke poenget. Det er viktig at i ham sitter ekte superheltekrefter. Kvantedatamaskiner er utrolig raske og derfor kraftige nok til å knekke alle online passord i verden.

Rett og slett fordi de jobber etter et annet prinsipp enn våre PC-er i dag. Detekteringsbitene – dette er målingene til data – i to tilstander: null og en. Selv om normalos fungerer pålitelig, når de sine grenser når det gjelder komplekse oppgaver og hastighet. Det er qubits i kvantecomputere. De kan være enten null, en eller begge deler samtidig. Og de kan låse seg sammen.

utstilling

Som en frossen pizza som er frossen og knasende fersk i samme øyeblikk. Dermed gjør en kvantecomputer intet mindre enn å piske opp de fysiske lovene som får vår verden til å fungere.

Han er raske, sterke og sprekker passord på et øyeblikk

Det spennende med qubitenes rare oppførsel er imidlertid at takket være dem jobber datamaskinene parallelt på flere løsningsveier og kan derfor løse mye mer komplekse oppgaver enn vanlige datamaskiner. Allerede 34 kvbiter er nok til å representere mer enn 17 milliarder verdier samtidig.

Ekstrapolert, en modell med 50 qubits fungerer raskere enn noe vi har nå. En faktura som en vanlig datamaskin vil ta millioner eller til og med milliarder av år, kan løse en kvantecomputer på få minutter.

Disse funksjonene gjør for eksempel at superdatamaskinen kan sprekke all den online krypteringen vi gjør fra bank, e-post, Amazon-kontoen, til blockchain.

Fordi i motsetning til datamaskinene våre i dag, dissekerer det store antall ekstremt raskt i primære faktorer. Ifølge varsleren Edward Snowden jobber NSA også med et prosjekt som heter «Quantum», som etterretningstjenesten har til hensikt å avskjære data. Så mye for hans skurkepotensiale. Men faktisk burde han gjøre gode ting.

Sortere og evaluere ubalansen i eksploderende datamasser, og dermed utvikle kunstig intelligens, for eksempel. Derfor eksperimenterer teknologigiganter som IBM og Google eller industribedrifter som Volkswagen eller Bosch på feltet. 2018 er året de konkurrerer om topplasseringen innen forskning. Lenge hadde IBM foran seg, foretok en test i slutten av 2017 med 50 qubits og hadde allerede utarbeidet en skybasert modell med 20 qubits for å eksperimentere.

Intel sender nå 49 qubits inn i løpet med Tangle Lake. Google har også fulgt etter og introdusert sin modell i mars. Bristlecone, heter han, er å overskygge alle andre med sine 72 qubits. Kvantedatamaskiner kan behandle enorme datamengder, grunnlaget for utvikling av AI, så vel som for infrastruktur, bilbygging eller medisin. Praktisk er kalkulatorene fremdeles veldig feilutsatte.

«Kvanteberegning er i dag, som det var den klassiske databehandlingen på 70-tallet. På den tiden tenkte ikke forskerne engang på mobile apper eller VR-briller. Det samme gjelder kvanteberegning: vi begynner akkurat å innse hvor stort potensialet egentlig er, sier Walter Riess, europeisk leder for IBM Q. I IBM Q Network jobber selskapet med JP Morgan Case om handelsstrategier eller for å optimalisere risikoanalyser.

«Den nåværende utviklingsfasen for kvanteberegning markerer en snuoperasjon: datateknologien er fullstendig omtenkt»
Walter Riess, IBM

Han beregner trafikkork i sanntid i megacities

Volkswagen, for eksempel, bruker kvanteberegning for å løse problemer med lunger i megacities. I et eksempel med 1000 drosjer i Beijing har bilprodusenten testet hva superdatamaskinen gjør. Han skal fordele kjøretøyene slik at det ikke er trafikkork. Det tar en stund å beregne: Forutsatt at det er tre alternative ruter tilgjengelig for hver av 500 kjøretøy, resulterer dette i tre høye 500 mulige ruter. Ja, selv normale datamaskiner filtrerer ut den optimale løsningen. Til slutt.

Imidlertid trenger VW det innen maksimalt fem sekunder, fordi i dette spennet sender bilene sine posisjonsdata. Kvantecomputeren holder denne fristen og skaper trafikkoptimalisering nesten i sanntid. Også i fremtiden, et team av ansatte med VW og Google med Google kvantedatamaskin for å videreutvikle applikasjoner; Materialer for e-biler eller nye metoder for maskinlæring for kunstig intelligens er på listen.

Kvanteberegning er fremdeles i begynnelsen. Gitt de økonomiske ressursene, hjernen og innovative selskapene som er involvert i forskning, kan dagens påfall snart være en saga blott.

oversikt:

  • En kvantecomputer kan være «2-høy
    Prøv antall qubits-løsninger samtidig
  • Googles kvantecomputer Bristlecone skal jobbe med 72 qubits. Han kunne da 4722366482869645213696, så 4 billioner 722 billion 366 quadrillion 482 billion 869 billion 645 million 213,000 696 løsning baner samtidig
  • En vanlig datamaskin kan bare fungere på en løsning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *