Zuckerberg lover det høyeste personvernet på Facebook

Facebook-administrerende direktør Mark Zuckerberg har kunngjort etter den enorme kritikken de siste månedene, nettverket for å fokusere mer på beskyttelsen av personvern.

«Jeg tror kommunikasjon i økende grad vil skifte til konfidensielle, krypterte tjenester i fremtiden, der folk kan stole på hva de sier til hverandre for å holde seg sikre,» skrev Zuckerberg. Facebook ønsker å jobbe med denne fremtiden.

Verdens største nettverk hadde blitt kritisert spesielt for håndteringen av brukerdata, spesielt etter utbruddet av dataskandalen som involverte Cambridge Analytica. «Jeg forstår at mange ikke tror Facebook vil eller ønsker å bygge en slik personvernfokusert plattform,» sa Zuckerberg. Det nettbaserte nettverket er ikke kjent for å utvikle personvernorienterte tjenester.

Også interessant: Undersøkelse: Halvparten av tyskerne vet ikke verdien av sine egne data

En komplett kryptering som WhatsApp

Kunngjøringen om onsdag betyr faktisk en kategorisk revurdering sammenlignet med Zuckerbergs holdning de første årene av Facebook. På den tiden hadde han sagt at trenden er at folk gjør mer og mer offentlig om seg selv. Facebook hadde gjentatte ganger kommet i konflikt med fortrolighetsadvokater og tilsynsmyndigheter da selskapet testet grensene for personvern.

utstilling

Nå kunngjorde Zuckerberg at flere tilbud fra gruppen ville få en komplett kryptering modellert på chattetjenesten WhatsApp. I såkalt ende-til-ende-kryptering kan innholdet i en samtale bare vises av avsender og mottaker. Det forhindrer andre – «inkludert oss – i å se hva folk i tjenesten vår deler,» skrev Zuckerberg.

Andre tjenester som videochatter, e-handelstilbud og betalingstjenester ville bygge videre på denne sikre basen. Han regner med at WhatsApp og den andre chattjenesten til gruppen om noen år, Facebook Messenger, den sentrale måten å kommunisere om menneskene på plattformen, spådde Zuckerberg.

Det var ikke klart hva den nye kursen for forretningsmodellen til Facebook vil bety. Nettnettet er for tiden avhengig av å vite mest mulig om interessene, synspunktene, planene og levekårene til brukerne – for å formidle målrettet reklame. Med en jevn implementering av ende-til-ende-kryptering, ville ikke Facebook ha tilgang til innholdet til brukerne.

I sin Facebook-oppføring var ikke Zuckerberg enig, i et intervju med New York Times Han signaliserte at Facebook kunne finne nye ideer for å tjene penger. «Det er mange forretningsmuligheter, spesielt i utviklingsland, og mer private verktøy kan utvikles rundt menneskers oppholdssted,» sa han.

Også interessant: WhatsApp med lærere: Conference of Ministers of Education insisterer på databeskyttelse

Formidling av falske nyheter og ulovlig innhold

En bredere bruk av ende-til-ende-kryptering på Facebook-plattformen kan også forverre problemet med å spre feilinformasjon og ulovlig innhold. For selv ikke Facebooks team som vurderer og sletter innlegg, ikke ville ha tilgang til dem. I India og Myanmar har private WhatsApp-grupper allerede blitt brukt til hatkampanjer. Zuckerberg skrev at Facebook jobber for å oppdage kontoer med dårlige intensjoner selv uten tilgang til innholdet, for eksempel til atferdsmønstre.

Zuckerberg understreket også at Facebook hadde bestemt seg for ikke å bygge datasentre i land som krenket menneskerettighetene eller begrenset ytringsfriheten. Blant annet skal denne uttalelsen være en markedsinngang i Kina, som de siste årene spekulerte igjen og igjen fra bordet.

Et annet aspekt av planen er at brukerdata på Facebook automatisk kan slettes etter en viss tid.

«Det ville redusere risikoen for at meldinger dukker opp senere og flau deg,» skrev Zuckerberg. Den automatiske slettingen kan også slås av – eller settes for noe innhold til og med til noen få minutter.

I tilfelle Cambridge Analytica, som la et enormt press på Facebook, ble data fra Facebook-brukere ulovlig overført til et dataanalyseselskap av utvikleren av en undersøkelsesapp for mer enn fem år siden. Facebook visste om det siden slutten av 2016, men var fornøyd med forsikringen om at dataene var ødelagt og ikke informerte brukerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *