Om samspillet mellom mennesker og merkevarer

På plattformer på sosiale medier deler folk og dyrker lidenskapene sine, de utveksler meninger, kommenterer, rangerer og liker samvær. Ikke sjelden danner de fellesskap etter sine preferanser for å snakke om interessene sine. De ønsker å si noe, de vil bli spurt, og de vil se hva andre synes om problemene de snakker om.
Nøyaktig hvorfor integrasjonen av fellesskap kan være meningsfull også for merkevarer. Hvis du gjør det med omhu, kan du være ganske vellykket med integreringen av ditt eget merkevaresamfunn via plattformer som Facebook. Hva krever det? Fremfor alt kunnskap om menneskers lidenskaper og interesser og målrettet bruk av ulike muligheter for samfunnsengasjement.

Merker kan bruke fellesskap, for eksempel Facebook-grupper, på en rekke måter. Du kan opprette nye grupper selv og sette i gang en ny «engasjert fanbase» med en unik, kreativ idé. Du kan invitere medlemmer på sidene deres. Og de kan trekke oppmerksomhet til gruppen sin via konkurranser og Facebook-annonser. Gruppene skal imidlertid alltid ha en merverdi for medlemmene og i tillegg sørge for aktiverende elementer slik at det virkelig skjer noe der.

utstilling

Kontoovertakelse

Den digitale guruen Gary Vaynerchuck kalte med rette Account Takeovers et flott eksempel på en 50/50-verdiutveksling, et partnerskap mellom merkevare og influencer som faktisk tjener begge sider likt. Og han har helt rett. Og det er nettopp derfor så mange selskaper (inkludert AboutYou) for tiden eksperimenterer med det. Kontoovertakelse refererer til midlertidig «kapring» av en markedskonto av en påvirker eller av et samfunnsmedlem, som tidligere ble valgt for eksempel av en tombola. Kontoovertakelse er også en god måte å bygge et sterkt samfunn på, fordi de gjør selskapet spesielt tilgjengelig.

Brukergenerert innhold

På sosiale medier-plattformer som Facebook eller Instagram drar fordeler av lokalsamfunnets aktivitet, spesielt innholdet og engasjementet i forretningsinnholdet. For merker som ønsker å gi et fellesskap rammer for åpen utveksling, betyr dette: sterkt fokus på å stimulere brukergenerert innhold – i form av historier, videoer og bilder. Det er nå mange fine eksempler på kampanjer som er avhengige av denne typen innhold og bruker det for sine egne kanaler.

Kartleggingsverktøy

Undersøkelser om innlegg eller historier er en fin måte å aktivt involvere samfunnet ditt i å ta beslutninger eller be om deres mening. I Stories kan bilder behandles via klistremerker og GIF-er som er ekstremt underholdende. Alternativene med begrenset respons polariserer, umiddelbare resultater gjenspeiler en veldig direkte mening. Begge er perfekte triggere for videre samhandling.

Live Q & A

Spørsmål og svar økter, for eksempel via Facebook Live, er et viktig verktøy for å stimulere til direkte utveksling med samfunnet. Godt forberedt, autentisk moderert og startet med gode isbryter spørsmål, gi slike spørrer mye trafikk. I tillegg kan rekkevidden til disse livene skyves via kjente moderatorer eller deltakere, samt konkurranser.

Red Bull viser hvordan det fungerer

Typisk for et merke som alltid er litt utenfor allfarvei, ba Bull om en studentutfordring som inkluderte ‘Can You Make It?’ -Utfordringen. Målet: å inspirere unge studenter til Red Bull-merkevaren. Ideen: Deltakende lag skal reise over hele Europa – uten kontanter og kredittkort. I stedet ble 24 Red Bull-blikk brukt som valuta, som måtte byttes mot mat, søvn og transport med mye sjarm og forhandlingsevner. Utfordringen: På veien skal lagene oppleve så mange eventyr som mulig, med videoer, bilder og co-dokument og i beste fall toppe de andre lagene med egne eventyr. Studentteam fra hele verden kunne søke.

27 millioner videovisninger og 4,3 millioner unike seere

I april 2018 startet mer enn 200 lag fra 60 land sin syv dager lange opplevelsesreise. Hele utfordringen ble ledsaget av videoer på Facebook. Undersøkelser og livevideoer involverte samfunnet aktivt. Oppmøtet var betydelig: mer enn 27 millioner videovisninger og 4,3 millioner unike seere – dette er bare to av suksesshistoriene til Red Bull ‘Can You Make It?’ -Utfordringen.

Aktiveringen av samfunnet ble forberedt i tre faser: En bred bevisstgjøringskampanje trakk studentenes oppmerksomhet på utfordringen. I en videokampanje på Facebook og Instagram ba Red Bull fellesskapet for unge studenter om å møte utfordringen ‘Can You Make It?’. En Messenger Bot hjalp til med applikasjonen som trener og var også støttende under konkurransen. Til slutt, i delingsfasen, # Kan du gjøre det? delte alle studentenes interessante, europeiske opplevelser. Fra dette brukergenererte innholdet opprettet Red Bull flere ‘Best of: Can You Make It?’ Samlinger om Red Bull ‘Can You Make It?’ På slutten av utfordringen. Facebook-siden ble publisert.

Christina Keller Facebook
Foto: Facebook

Christina Keller leder Creative Shop for Facebook og Instagram i Sentral-Europa. Sammen med teamet sitt støtter hun selskaper og byråer i å utvikle innovative ideer for Mobile First-miljøet. Før hun begynte på Facebook i august 2015, jobbet hun i flere reklamebyråer – inkludert Jung von Matt, TBWA og DDB – og senere for Deutsche Bahn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *