Vinnerne av Blockchain-tiden

Løftet om den digitale verden er global grenseløshet. Faktisk er e-handelsnæringen som verden under den kalde krigen. De store aktørene som Amazon, Google, Facebook og Alibaba har bygget sine egne inngjerdede hager – med individuelle påloggingsdata, betalingsmetoder og brukerhåndbøker. I tillegg er det nettstedene til produsentene, de utallige mindre markedsplassene og i fremtiden IoT-enhetene. Forbruket skjer bare innenfor det respektive økosystemet – men ikke overordnet. Akkurat som da: Du kunne lett reise gjennom Forbundsrepublikken Tyskland, men ved grensen til DDR var det slutt med moro – eller omvendt.

Hvor mye bedre ville det være for forbrukerne å kunne legge produkter i handlekurven på tvers av flere portaler og betale for dem en gang? Det vil være konsentrasjonssentralt og en gjennomgående god brukeropplevelse. Hva om bedrifter lett kunne selge noen av produktene sine gjennom et hvilket som helst grensesnitt når som helst gjennom bare ett grensesnitt? Enten på en markedsplass som Amazon, gjennom et smart kjøleskap, gjennom shoppingportaler som Google eller i virtuelle verdener.

utstilling

Grenseløs e-handel takket være Blockchain

Marcel Hollerbach Productsup2 kopi
Marcel Hollerbach er CMO i Productsup

Et slikt scenario har kommet innen rekkevidde takket være den teknologiske utviklingen og ville snu e-handelsmarkedet helt til venstre: Det som vil trengs er en slags Universal Shopping Cart, en universell handlekurv som inneholder kontakt, frakt og betalingsdata til forbrukeren og fungerer på tvers av sider. Hver eneste forbruker kunne legge produkter i handlekurven sin på tvers av forskjellige portaler og legge inn en bestilling en gang på slutten.

Bare hvem som skal utvikle denne universelle handlekurven? En markedsplass som Otto vil neppe bruke en løsning fra konkurrenten Amazon. Google ingen løsning fra Alibaba, etc. Blockchain-teknologien kan avhjelpe denne situasjonen, siden den er perfekt brukt i markeder der flere aktører ikke stoler på hverandre. En Blockchain-teknologibasert Universal Shopping Cart kunne individuelt sikre alle brukerdata som er relevante for en tverrsidetransaksjon, og muliggjøre ordrer på tvers av portaler og tvers av økosystemer – uten å kreve at kunder må registrere seg på hver side på nytt.

Høres enkelt ut. Imidlertid vil infrastrukturen i praksis endre seg i markedet: Så langt fungerer e-handel fremdeles stort sett bilateralt mellom selskaper og den respektive handelsplattformen – behandlingen foregår ikke så sjelden via Excel-filer eller pdf-dokumenter, om produktinformasjonen og ordremengder skyves frem og tilbake. Bransjen fungerer fortsatt omtrent som det elektroniske annonseringsmarkedet for ti år siden – før den programmatiske revolusjonen brøt ut.

Timen med produktinnholdsnettverk

Ved hjelp av Blockchain kan e-handel nå fange opp i gigantiske trinn. Og akkurat som i det elektroniske annonseringsmarkedet, ville teknisk fremgang presse en ny klasse av tjenesteleverandører mellom selskapene og deres respektive salgsplattformer. I annonsemarkedet er dette annonseutvekslingene, som pakker DSP-ene (annonsører) på den ene siden og et stort antall SSP-er (utgivere) på den andre. I e-handelsmarkedet vil dette bli gjort i fremtiden av såkalte produktinnholdsnettverk. I likhet med annonseutvekslinger, vil disse merkevarene eller produktene sømløst koble seg til det bredeste spekteret av distribusjonskanaler over hele verden gjennom et enkelt grensesnitt. Disse nye nettinnholdene for produktinnhold skaper dermed en infrastruktur der data ikke bare flyter i retning markedsplassen, men også i returkanalen – spesielt når bestillinger fra kunder blir sentralt sendt til handelssystemet til merkevaren. Bare på denne måten vil merkevarer kunne etablere og opprettholde direkte kontakt med kunden på lang sikt.

Produktinnholdsnettverkene skaper et nytt økosystem – et som sømløst integrerer produktdata og oppføringer, ordrer, logistikk og CRM-data for forbrukere, slik at merkevarer kan gjøre hvert av sine produkter tilgjengelig på et hvilket som helst forbrukers berøringspunkt når som helst. I tillegg vil de nye tjenesteleverandørene påta seg analyse- og rapporteringsfunksjoner om ytelsen til de respektive kanaler og gi konkrete anbefalinger for å optimalisere salgsstrategien.

En ny formidler som skyver inn i verdikjeden for e-handel? Ja, fordi det sikrer større prisgjennomsiktighet, bedre tilgjengelighet av produkter og enklere håndtering av sortimentkontroll. Det betyr mer konkurranse. Merker og forbrukere drar nytte av denne utviklingen. Til gjengjeld betyr dette at konkurransen mellom de enkelte handelsplattformene blir tøffere – den som tilbyr den beste brukeropplevelsen vinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *