Ingen frykt for ondskap (ro) tilbudt

Allerede filmen fra 1982 dukket opp Blade Runner skisserer med hensyn til kunstig intelligens (AI) et lite lokkende fremtidsperspektiv. I filmen er oppgaven til såkalte replikanter å åpne for andre planeter for et bedre liv, siden jorden nesten er ødelagt og fullstendig overbefolket. Disse svært intelligente, men kunstige replikantene kan vanskelig skilles fra oss mennesker – konflikten er uunngåelig. Heldigvis ser virkeligheten vår fremdeles annerledes ut. Hvorfor AI fortsatt er uunnværlig for vårt daglige arbeid, og hvorfor selskaper ikke bør gå glipp av spranget inn i den nye tidsalderen.

1. KI ≠ robot

Mange på KI tenker på roboter som planlegger å gripe verdensherredømme – ikke minst på grunn av filmer. Heldigvis har vi (ennå) ikke noe med slike vesener å gjøre. Faktisk er AI ikke nødvendigvis noe fysisk. Strengt tatt er AI et paradigme som skiller seg fra de normale tilnærmingene til å takle informatikk. Vanligvis bryter en programmerer opp et problem i små underproblemer og løser dem. KI tar imidlertid en annen tilnærming: å gi et system eksempler på ferdige løsninger. Fra dette lærer det hvordan man løser ukjente problemer. Dette kan gi maskinen muligheten til uavhengig å utvikle nye løsninger.

utstilling

Dette fungerer gjennom prinsippet om såkalt veiledet læring, dvs. veiledet læring. Som en del av et treningssett viser du systemet hvordan det må se på løsningen. De nevrale nettverkene til et system fungerer best her. Disse nettverkene skal gjenkjenne oppgavene fra dataene de mottar og behandle dem. Men selv om kunstig intelligens lærer av seg selv, betyr ikke det at den virkelig er «intelligent». Det er en betydelig forskjell mellom AI og faktisk menneskelig intelligens. Kraften til AI er foreløpig basert på beregningskraft og algoritmer designet for å løse smalt definerte problemer. På dette grunnlaget er AI faktisk i stand til å evaluere data så raskt som det aldri ville være mulig for oss mennesker.

2. Intelligente systemer har lenge vært en del av hverdagen vår

KI er ikke svært intelligente roboter som er et skritt foran oss mennesker med mange evner. Dessverre skyldes dette antakelsen om at vi mennesker er ganske skeptiske til AI. Likevel skal vi ikke lure oss selv: De nye teknologiene har for lengst kommet i hverdagen vår! I Tyskland er AI og maskinlæring ennå ikke så sterk på vei som det er i andre land som allerede er vanlig. Dette er også vist av en fersk studie fra Association of German Engineers (VDI).

Ikke desto mindre drar selskaper allerede nytte av bruken av nye teknologier, for eksempel på CRM-området. Systemer kan trekke konklusjoner om en persons fremtidige kjøpsatferd basert på data fra tidligere kjøp. Bedrifter drar fordel av disse mulighetene for «prediktiv analyse» når de arbeider med lignende kjøpegrupper. Det samme gjelder prosjektstyringsverktøy som allerede er i stand til å tenke og lære basert på dataene som er lagt inn av brukeren. Slike verktøy kan lett registrere varigheten av arbeidstiden og uavhengig foreslå en oppgave til spesifikke prosjekter. I prinsippet kan og vil nye teknologier støtte oss i en lang rekke livssituasjoner og kan håndtere komplekse og fremfor alt repeterende oppgaver uten problemer, noe som ellers bare vil koste oss tid og krefter unødvendig.

3. Vi henger etter – men AI vil fortsette å utvikle seg

Selv om Tyskland har mye å ta igjen når det gjelder AI: Gjennom AI vil selskaper endre mye over tid. Allerede kan selskaper med data benytte seg av helt nye forretningsområder: de nye teknologiene har et omfang som kan sammenlignes med revolusjonen som utløste Internett. Sammenlignbare frykt, som de eksisterer i dag mot AI, var det også i kjølvannet av internettalderen: Allerede for flere tiår siden uttrykte mange bekymring og led frykt for jobbtap. Men også innen tingenes internett var det og er et mangfold av nye arbeidsmuligheter – og slik vil det også være i temaet miljø AI og maskinlæring.

Frykten for å miste jobben gjennom AI er ikke helt grunnløs, men nye forretningsmodeller skaper nye muligheter. KI vil sjelden erstatte jobber, prosesser eller forretningsmodeller. Snarere kan det lykkes med å meningsfylt menneskelige aktiviteter og dermed til og med skape merverdi for mennesker. Mens datamaskiner påtar seg mange kjedelige oppgaver og utfører dem automatisk, har ansatte større frihet til mer relevante og meningsfulle aktiviteter.

For eksempel, hvis en ansatt er involvert i prosjektvirksomheten, handler det daglige arbeidet generelt om å planlegge og utføre prosjekter. Selvfølgelig må han koordinere med kolleger og om nødvendig registrere arbeidstid for å få oversikt over hvor vellykket et prosjekt har vært. Alle disse aspektene er basert på data – og disse må håndteres deretter. Og alle selskaper vet: Administrative prosesser rundt prosjektplanlegging og analyse av data er veldig kostbare. Det er akkurat her egenskapene til KI er nyttige. Smart forretningsprogramvare kan bidra til å forbedre en ansattes aktiviteter. På grunnlag av data om arbeidstid eller overskredet budsjett, er hun i stand til å sammenligne ett prosjekt med et annet – hvis et av dem gikk dårlig, vil programvaren informere automatisk og automatisk gi forslag til forbedringer for fremtidige prosjekter.

Mange selskaper har allerede satt kursen for disse nye teknologiene. For de andre er det viktig å hoppe på AI-toget så raskt som mulig for virkelig å dra nytte av de nye mulighetene.

Til forfatteren:Anna Schüler er Chief Trend Scout hos meetq.ai og rådgiver online markedsføringsselskaper. Som syklusskuespiller er hun også ansvarlig for magasinetificialwork.com, der hun rapporterer om AI-trender, nytt arbeid og automatisering av forretningsprosesser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *