Trening for en verden som ikke lenger eksisterer

Fem milliarder euro, det høres ut som mye penger som har gjort den føderale regjeringen for digitalisering av skoler løs. I tillegg er det investeringene i de respektive føderale stater. Men det er bare en dråpe i bøtta – de som trenger å vite det. Teller du ned pengene til de enkelte skolene, er det akkurat nok plass igjen per institusjon for å forskuttere grunnleggende digitale prosesser og teknisk utstyr.

Uwe Bettscheider, rektor for Ritzefeld-Gymnasium i byen Stolberg i Nordrhein-Westfalen, ser på den digitale pakten som «oppstartsfinansiering»: «Bæreren må forstå at IT er en permanent oppgave.» Maskinvaren og programvaren som ble kjøpt til skolen må profesjonelt vedlikeholdt og oppdatert igjen og igjen, også av sikkerhetsmessige årsaker. «

Ingen selskaper kan lage digitale enheter for 1000 ansatte uten IT-støtte. «Men på skoler har lærere uten spesialisert opplæring forsømt IT-støtte i flere tiår, selv om det gjør vondt økonomisk: Skoler trenger støtte fra IT-fagfolk hvis de oppgraderer teknologien deretter.»

utstilling

«Teknikken beriker undervisningen metodisk sterkt. Undervisningstypen vil ikke endre seg.»
Uwe Bettscheider

På grammatikkolen sin har Bettscheider allerede presset på med digitalisering og skaffet seg en skyplattform for lærere og elever samt tavler og nettbrett. Oppstarten AixConcept gir – og støtter – samarbeidsplattformen for studenter og lærere med et læringsstyringssystem fra skyen. Bettscheider ønsker å forbedre samspillet mellom elev og lærer. «For eksempel kan en student som ligger i sengen hjemme med et brukket bein, følge brettet på datamaskinen eller smarttelefonen på rommet hans.»

I tillegg kan elevene bruke skyen til å løse oppgaver interaktivt og gjøre arbeidet tilgjengelig for klassekameratene i et gruppearbeid. Gradvis ønsker Bettscheider å utstyre alle klasserom med tavler, nettbrett og digitale måleinstrumenter for naturfag. Han tror at i fremtiden ikke vil slippe å snakke rundt skolebøkene. «Teknologien beriker undervisningen metodisk sterkt. Undervisningstypen vil ikke endre seg,» sier rektoren om digitaliseringen på skolene.

Også interessant: kritt og tavle i stedet for datamaskin i Silicon Valley

Element5 Digital J Cimc Op Fhig Unsplash
Vil ikke studentene lenger måtte bære tunge bøker i fremtiden? (Foto: Element5 Digital / Unsplash)

For eksempel kan elever med VR-briller i historiefaget forundre seg over det gamle Roma, for eksempel, eller selvsikkert følge farlige eller forseggjorte eksperimenter i kjemitimer. I andre vitenskapelige fag, som fysikk eller matematikk, kan 3D-modeller brukes.

Men digitalisering vil også sette sitt preg på undervisningsinnhold: «Med fremveksten av digitale muligheter og nye tematiske områder, må begrepet generell utdanning gjenopptas. Denne nye digitale virkeligheten må tas opp på skolen – ellers vil andre ta på seg denne oppgaven», advarer Bettscheider.

Sarah Henkelmann, talskvinne for Digital Education Network, ser en enorm oppgave i de store endringene skolene står overfor: «For øyeblikket må utdanningsinstitusjoner takle inkludering, integrering og digitalisering, pluss et vell av innhold for å formidle dem Pensumene renser og spør: hva annet er relevant? Digitalisering bør bli en tversgående sak i alle fag. »

Ingen digitalisering uten riktig infrastruktur

Men langt fra det er debatten om hvordan de skal gjøre studenter skikket for morgendagens verden langt fra over. Fordi det er et presserende grunnleggende problem: «Hvis Internett-tilkoblingen kjører, kjører alt,» sier Bettscheider, men det fungerer ikke alltid, slik mange tyske skoler gjør, sier Henkelmann. «Selv om hver elev nå har sin egen enhet og kunne bruke nettleserbasert teknologi Applikasjoner får tilgang til læringsinnhold. Men for ofte mangler det fortsatt den manglende nettverksinfrastrukturen. »

Ifølge en meningsmåling utført av valglokalitetsinstituttet Forsa på vegne av Association for Education and Vocational Training (VBE) i vår, er det bare en av tre skoler i alle klasserom og rom som har tilgang til raskt internett og Wi-Fi. I Øst-Europa er man allerede mye lenger, sier Henkelmann.

Men hvor langt skal skolene digitaliseres? Er det ikke fare for at studentene padler i telefonen i stedet for å ta seg? Henkelmann forstår denne kritikken: «Når det gjelder utstyr, gjenstår det store spørsmålet: Har hver student virkelig behov for en datamaskin? Hvilken merverdi har det?»

Lead Rep 1 19 Ctab 1200X1200

Kompakt SEO-kunnskap for nybegynnere og profesjonelle

I LEAD-rapporten «Arbeidsbok SEM / SEO» vil du lære alle de grunnleggende vilkårene og verktøyene for å komme i gang først, deretter undersøke de eksisterende tiltakene dine grundig og til slutt å snakke med tjenesteleverandører på like vilkår. Så ingen kan lure deg så fort!

Last ned nå!

Et spørsmål som rektorer må møte over hele landet. Bettscheider vet hva han ikke vil: Edutainment, den lekne overføringen av kunnskap gjennom TV eller dataprogrammer er ikke egnet for allmenn skoleopplæring på grunn av den nødvendige utviklingsinnsatsen og tilpasningen til gitte læreplaner, sier han. «Studien av John Hattie viser også at lærere har størst innvirkning på læring, så datamaskinen kan bare være motivasjon og verktøy.»

Og lærere vil spille den viktigste rollen i digitaliseringen. Ifølge Henkelmann, med lærerne, vil «suksessen med å digitalisere skolen stå og falle». Men lærere kan knapt bringe elever inn i den digitale tidsalderen hvis de blir i fred. «Derfor må du investere i lærerutdanning slik at du kan forstå og kommunisere digitalisering, ellers er det som å gi noen en bil som ikke har førerkort.»

Lærere vurderer utstyret sitt som «tilfredsstillende»

Spør du lærerne selv, er disse digitale nyvinningene ganske fordomsfri, men den digitale pakten og de virkelige forholdene på bakken er ganske dårlige karakterer: I følge en undersøkelse fra IT-forbundet Bitkom, tror nesten alle lærerne som spurte at skolene i Tyskland henger etter i digitaliseringen i internasjonal sammenligning. De tekniske forutsetningene for egen skole vurderer derfor lærerne på en karakterskala som «tilfredsstillende» (3,3).

Nesten alle de spurte lærerne mener at den kunngjorte finansieringen av Digitalpakt er utilstrekkelig. Mer enn halvparten uttalte at de gjerne vil bruke digital teknologi oftere. De mislykkes imidlertid på grunn av manglende enheter (58 prosent), mangel på pedagogiske konsepter (13 prosent) eller deres egen digitale kunnskap (12 prosent). Mange er også redd for at teknologien vil mislykkes i løpet av klassen.

Dette viser at implementeringen av den digitale pakten ikke bare vil fokusere på utstyret, men også på utdanning og opplæring av lærere og på en medieutviklingsplan – «der bruken av teknologi bestemmes på en didaktisk forsvarlig måte,» forklarer Henkelmann. Hun foreslår bærekraftig planlegging: «Hvis du legger skoler i nye teknologier i morgen og så slutter å jobbe med dem, vil det ikke fungere, og det vil være verdt å starte trinn for å utvide nettverksinfrastrukturen og utstyret ditt. På den måten kan hele personalet og strategien vokse sammen med nytt arbeidsmateriale og treningskulturer – slik at vi alle kan ta med oss ​​videre. »

«Skolesystemet vårt er enhetlig og (…) rettet mot industrialisering.»
Sarah Henkelmann

Bettscheider synes den digitale pakten i utgangspunktet er bra. «Men jeg håper de lokale myndighetene ikke vil tro at saken er behandlet, det vil måtte finansieres på lang sikt, og pengene vil ikke hjelpe, for eksempel hvis det ikke er noe fornuftig mediekonsept på skolen og datamaskinene i hjørnet stå. » Henkelmann ser det også på denne måten: «Hvis læreren blir overveldet av smartboards, havner de i hjørnet.»

Selv om den digitale pakten er designet for en femårsperiode, ser Henkelmann dette som begynnelsen på en utviklingsprosess som vil ta 15 til 20 år: «Det handler om å utdanne hele generasjoner i dette landet, politikk har sett det. fordi det ikke har blitt investert på flere tiår. »

Etter deres mening må skolesystemet endres enda mer grunnleggende: «Skolesystemet vårt er enhetlig og har ikke blitt endret på flere tiår – det stammer fra keiserens tid og er rettet mot industrialisering, men industrialiseringen er fullført, og digitalisering er mye viktigere nå og service – vi trener for en verden som ikke lenger eksisterer Elevene trenger å lære kritisk tenkning og etikk, de trenger å vite hvilke rettigheter de har, og mange uteksaminerer fra skolen uten å ha et digitalt grunnlag – som må endres I hver jobb du jobber i dag med digitale verktøy – til og med en gartner trenger å kunne planlegge på den bærbare datamaskinen – må vi tappert starte inn i den digitale tidsalderen. »

«Skoler trenger en» State of the Art «-tilgang til den digitale verdenen – politikk og administrasjon må anerkjenne at dette er en permanent oppgave – IT-verdenen snur raskere enn politikken og administrasjonen,» oppsummerer Bettscheider.

Også interessant: det digitale klasserommet

Med dpa-materiale

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *