Er fremtiden for spillere i skyen?

Det er sannsynligvis drømmen for alle fullblods-spillere: Ut av maskinvarespiralen, som mer eller mindre «tvinger» ham til å oppgradere grafikkortet, prosessoren og andre komponenter hvert par år, for å glede seg over spillets fulle grafikkrikdom. Veien ut av dette dyre hamsterhjulet kan være skyspill. I utgangspunktet har teknologien eksistert i mange år, og fungerer i utgangspunktet som annen programvare som et tjenestetilbud som Gmail, butikksystemer som Shopify, og i utgangspunktet alle applikasjoner som kjører i skyen.

Kraftig spillmaskinvare i datasenteret

Fra et teknisk synspunkt er skyspill relativt enkelt: i stedet for å ha grafikken, fysikken og andre elementer i spillverdenen beregnet på hjemme-PCen eller konsollen, tar disse oppgavene på seg kraftig maskinvare i datasenteret. Serverne sender deretter en videostrøm til brukerens maskin, hvor utgangen er nok av et relativt gammelt grafikkort og svak maskinvare. Input og output blir gjort som vanlig via mus og tastatur eller gamepad, og generelt sett er spillopplevelsen ikke forskjellig fra et klassisk oppsett.

Forsinkelsen, til et tastetrykk ankommer spillet i datasenteret og deretter behandlet og presentert for spilleren, bør det være så lavt at bare profesjonelle spillere på nettet legger merke til dette, forsikrer oss om grafikkortspesialist og industrimamma NVIDIA.

utstilling

Selskapet har tilbudt en relativt svakt utstyrt, liten konsoll kalt Shield, som er Cloud Gaming-aktivert, i flere år nå. Den tilsvarende tjenesten heter GeForce Now og kommer med et velfylt bibliotek med spill, bruken av disse koster omtrent 10 euro i måneden. Disse er vanligvis noen få år gamle eller mindre maskinvare sultne spill som kan være på ubestemt tid og ofte padle. Litt som Netflix for spill. I likhet med leverandøren av videostreaming, krever GeForce Now ikke nedlasting av innhold. En kort buff er nok, og du kan starte.

Abomodell i stedet for maskinvarespiral

NVIDIA er for tiden i beta med sin tjeneste for å utvide tilbudet som ble lansert for mange år siden til andre systemer enn sin egen konsoll. Selv om spillbiblioteket ikke vil være tilgjengelig, integrerer selskapet kjente spillplattformer for PC-er som Steam. Brukeren kobler ganske enkelt kontoen sin her, og spillene blir deretter beregnet i skyen i stedet for hjemme. NVIDIA har tydeligvis anerkjent hvor fremtiden er på vei. Som en av verdens største produsenter av grafikkbrikker, tjente amerikanerne, i likhet med sin største konkurrent AMD, av det økte salget av grafikkmaskinvaren takket være kryptomining i fjor.

Shield
NVIDIAs SHIELD-konsoll har sin egen spillplattform, samt Android TV med multimedia-apper (Foto: NVIDIA)

Imidlertid er denne bommen over, og spill skifter mot mobil og konsoller. Så Cloud Gaming kan være det evolusjonære neste trinn i å tilby maskinvaren ganske enkelt som en tjeneste fra skyen. Spesielt siden abonnementsmodellen og «deling, i stedet for å eie» har vært sosialt akseptabelt i mange år, se Adobe Creative Cloud, Amazon Prime, Netflix eller til og med i «real life» deling av sykkel og bil. Så hvorfor kjøpe ny maskinvare hele tiden?

Windows 10 på smarttelefonen

Det var det den franske oppstarten Blade trodde, men med en annen tilnærming enn NVIDIA. Selv om leverandøren også tilbyr datakraft i sitt eget datasenter, gir den et jomfru Windows 10-miljø i stedet for en spillkatalog. Med dette kan brukeren gjøre hva han vil for rundt € 30 i måneden. Det åpnes via en app som kjører på praktisk talt alle enheter, i motsetning til NVIDIA, enten PC, Mac, Linux eller smarttelefon. Denne PCen i skyen heter Blade Shadow, som er utstyrt med kraftig maskinvare.

Blade
Blade gir en liten boks på forespørsel, for eksempel for spillstrømming til TV-en (Bilde: Blade)

Det som får kjeven til å akselerere spesielt raskt mot midten av jorden, er spillet som strømmer på smarttelefonen. Hvis du kan spille en aktuell tittel som Far Cry 5 med alle detaljer flytende på en mellomstor mobiltelefon med gamepad, får du en ide om hvordan fremtiden kan se ut. Det er som en Trabbi som plutselig kjører som en Ferrari. Siden Blade ganske enkelt gir brukeren et Windows 10-system, er alt annet mulig foruten spilling, som fungerer med vanlig PC. Takket være kraften fra Blades maskinvare i datasenteret, er det fornuftig å gi video- eller 3D-modeller, jo raskere desto høyere datakraft.

5G FTW!

Imidlertid har skyspill en liten fangst, om enn en som vil spre seg i løpet av de neste årene: datatilkoblingen. Det trenger ikke være raskt, men rimelig raskt. Blade foreslår omtrent 16 Mbps for flytende spill, som er mulig i storbyområder og til og med med en stabil LTE-forbindelse. Når mobilmasterene sender dataene sine i 5G-standarden i nær fremtid gjennom republikken, blir Blades-tjenesten da veldig interessant. For da forseggjort, er mobilspilling teoretisk mulig overalt. Brukstilfellene strekker seg enda lenger, for i utgangspunktet er nok en 50 euro dyrere håndverksberegner, som Raspberry Pi eller støv på seg selv, en gammel bærbar PC, den skurreløse Daddeln bringer på en stor skjerm med 4K-oppløsning midt i pampasene ,

5G kan da være nøyaktig teknologien som endelig kan gjøre Cloud Gaming omgjengelig, som for øvrig også gjelder mobile virtuelle og augmented reality-applikasjoner, som igjen vil kunne dra nytte av skyspill. «Salongklare» fordi det var skyspilltjenester klare for ti år siden som fungerte på samme måte som NVIDIA og Blade. OnLive og Gaikai var de mest kjente. Begge tjenestene var foran sin tid, da selv kablede datatilkoblinger ennå ikke var pålitelige og forsinkelsesfrie nok til å vekke reell interesse blant spillere. Dagens og fremtidens datatilkoblinger løser akkurat dette problemet.

Alt går til skyen

For øvrig ble begge tjenestene svelget av Sony, som inkorporerte Gaikai fullstendig og OnLives patenter, for til slutt å tilby sin egen skyspilltjeneste PlayStation Now for den nåværende konsollen og nå også for PC. Det kan også tenkes at japanerne for neste generasjon konsoller kombinerer maskinvaren hjemme med den fra datasenteret for å trylle frem enda bedre piksler på hjemme-PCen.

Cloud gaming eller gaming-as-a-service (GaaS) er definitivt en teknologi som sakte men sikkert får fart og sannsynligvis vil bli regelen i stedet for det eksotiske unntaket i fremtiden. Selskapene som er nevnt ovenfor, bør fortsette å drive utviklingen, selskaper som LiquidSky og Vortex. Gaming vil sannsynligvis oppføre seg på samme måte som med alle IT-tjenester og programvare også: alt går til skyen, det er bare et spørsmål om tid og vilje til å tilpasse seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *