WelcomeCamp kobler produsenter av flyktninger

Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) registrerte mer enn 185 000 asylsøkere i fjor, hvor en fjerdedel av den tyske befolkningen hadde en migrasjonshistorie. Likevel virker det kulturelle mangfoldet og perspektivet til flyktninger i samfunnet og politikken underrepresentert: For bare åtte prosent av parlamentsmedlemmene skal komme fra innvandrerfamilier, med medieprodusenter, er andelen maksimalt tre prosent, ifølge en pressemelding fra WelcomeCamps.

Dette er nøyaktig hva initiativet, som finner sted i Berlin i år for tredje gang på rad, ønsker å endre det. Barcamp for velkomstkultur, arrangert av Face Show! e.V. ønsker å fremme dialog ved å knytte flyktninger til mediefagfolk, veldedige institusjoner og multiplikatorer. I tillegg ønsker arrangørene å iverksette tiltak mot hat i nettverket og gi en stemme til mennesker med migrasjonsbakgrunn, fri for fordommer og uavhengig av filterbobler. LEAD snakket med Bastian Koch, en av grunnleggerne av leiren.

Bly: «Ser fremover ”er mottoet for årets WelcomeCamp. Så la oss se fremover: Har Tyskland frem til 2025 en faktisk fungerende, integrerende velkomstkultur?

utstilling

Bastian Koch: Jeg håper det ikke tar så lang tid. Og for å være ærlig: vi er ikke så langt unna – i det minste sosialt. I løpet av de siste tre årene har jeg kunnet møte så mange hjelpere og initiativ som er forpliktet til et kosmopolitisk samfunn som jeg ikke er redd for. Motstanderne av integrasjon kan være høyt, men definitivt overtallige.

Img 9993
WelcomeCamp-grunnlegger Bastian Koch (Foto: Florian Lutz)

Og det kan avklare hendelsen?

Koch: Akkurat. «Vi er mange» har vært noe av det uoffisielle mottoet siden den første leiren for to år siden, og vårt svar på «vi er folket» rop som vekker ikke samfunnet, men det motsatte. Leiren vår gir deltakerne sjansen til å forsikre seg om sine posisjoner og til å bruke arrangementet som en forsterker, faktisk høyttaler for god sak.

Også i de sosiale nettverkene?

Kokk: Ja. WelcomeCamp finner sted i år som en del av prosjektet Media Residents. Et nettverk for produsenter av flyktninger eller personer med bakgrunn i publisering. Dette inkluderer en arbeidsplass, teknologi for medieproduksjon og workshops for overføring av kunnskap.

«Den anonyme applausen er det virkelige drivstoffet.»
WelcomeCamps medgründer Bastian Koch

Hvorfor er nye medier ofte fulle av brunt hat og hat?

Koch: Fordi det fungerer. Det har ofte vært og er formulert at brutaliseringen i det digitale språket skyldes anonymitet. Men den som hevder dette har egentlig ikke hatt å gjøre med hatytringer eller takle det. De færreste hatkommentarer er anonyme. Senderne skryter av i gruppene sine og til og med offentlig for sine verbale angrep. Den resulterende og ofte anonyme applausen er det virkelige drivstoffet.

Hvordan kan du motvirke dette?

Koch: Det ville være for enkelt å skylde alene for operatørene av sosiale nettverk eller politikk. Selv om filterboblene provosert av algoritmene og den ikke-eksisterende, ensartede rettspraksis utenfor landegrensene er et problem, har vi alle én stemme, spesielt i de såkalte nye mediene, og bør bruke den også. Initiativer som #ichbinhier og Reconquista Internet går fremover her, men også i den digitale og analoge vennekretsen kan man stå opp for grunnleggende rettigheter og mot fornærmelser.

Hva slags nettverk skal brukes WelcomeCamp oppstå?

Koch: Fra den første WelcomeCamp er det satt opp en månedlig møte, som monotematisk presenterer to til fire initiativ for å få fart på samarbeidet og få støttespillere utenfor deres egen boble. I år kunne jeg tenke meg en flerkulturell plattform som realistisk presenterer perspektivene til flyktninger og hjelpere, og som oppmuntrer ubesatte mennesker til å bli involvert i liten eller stor skala. De nødvendige ferdighetene er definitivt tilgjengelige innen deltakere.

Hvordan absorberer økonomien prosjektet ditt?

Koch: Vi har fått mye støtte for ideen de siste årene. For mange selskaper er WelcomeCamp en mulighet til å engasjere seg, og fremfor alt synlig. Vi ønsker dette veldig godt, selv om forpliktelsen er begrenset til en dag. Vi er imidlertid ikke en plattform for plassering av trening eller jobber, det er andre og veldig vellykkede spillere.

 • 36005956955 4F978C1Bcf K 1
  (Bilder: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35872946271 4C08De7369 K
  (Bilder: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35835232842 31Ccc5Ed42 ​​K
  (Bilder: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35166198154 Ad30963Aca K
  (Bilder: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)

Å være helt politisk korrekt når det gjelder terminologi om mennesker på flukt er noen ganger en utfordring for journalister …

Koch: Jeg er ikke ekspert på politisk korrekthet, men begreper som flyktninger, flyktninger, nykommere er heller ikke ukontroversielle i det persiske og arabiske miljøet. Det handler om åpenhet og kontakt i øyehøyde. I tillegg: Ingen mennesker ønsker å bli redusert til sin opprinnelse eller årsaken til dens flukt. Biografiene, inkludert interessene og opplevelsene, bør respekteres og oppfattes i deres mangfoldighet.

Er det noen tyske medier der ute som kan gjøre det?

Koch: Mange medarbeidere i eksil jobber nå fritt eller samlet i publikasjoner. Amal Berlin, Eed be Eed, flyktningemagasinet og mange flere. Klassiske tyske medier kan og bør ta et eksempel fra de internasjonale redaksjonene og la seg inspirere av dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *