En (alb) drøm: til slutt strømme uendelig

Siden slutten av 2017 er inkluderende volumer i Tyskland virkelig på moten. Nesten alle de store telekomleverandørene har introdusert en tilleggsfunksjon som gjør det mulig å bruke apper mens du er på farten uten å tømme verdifull mobildata. Høres bra ut til å begynne med – fordi ingen liker varslene om at du bare surfer. Dette utløste imidlertid en farlig prosess som kan gjøre Internett til et tostrinnssystem på lang sikt.

Mer frihet mens du surfer

Ingen tvil, telekom- og Vodafone-brukere drar fordel av å kunne streame videoer, musikk og spill når du vil, uten at det økte dataforbruket på den månedlige regningen merkes. Med Telekom kontraktsinngåelse spiller det ingen rolle, for eksempel hvor mye man streamer mobil med Netflix, Prime-video eller også ARD Mediathek. Hos Vodafone bestemmer du derimot en gruppe apper (video, musikk, sosial eller chat), som deretter kan brukes kontinuerlig uten å bli belastet for databruk.

Du kan også være interessert i dette: Kartellkontoret har skylden for at Tyskland ennå ikke har et supermedia-bibliotek

utstilling

Ufordelaktig prisutvikling

I sjargongen omtales også denne praksisen som «nullvurdering». Mobiltjenesteleverandørene skiller dermed mellom fritatt datavolum for spesifikke tjenester og en månedlig volumgrense for resten av Internett. I følge en studie fra Fundamental Rights NGO Epicenter.Works og Mozilla, tilbyr 186 av 225 nettoperatører i Europa alene tilsvarende tjenester – fire av fem leverandører og bare i Finland og Bulgaria. Den bekymringsfulle detaljen: Bare i land uten nullvurdering falt mobiltelefonprisen med åtte prosent, mens den steg med to prosent overalt ellers. Ikke rart, fordi en tilsvarende takst fører til en påskjønnelse, som kan markedsføres godt.

Med all din makt

Personvernforkjemperne og nettaktivister kritiserer i studien, men enda et poeng: Blant tjenestene som hyppigst faller inn under regimet for gratis bruk, er alle de viktigste plattformene som kan forventes i en slik liste (WhatsApp, Netflix , YouTube & Co.). Så alle bruker sin markedskraft for å forhandle frem gode tilbud og få brukerne mer koblet. Mangelen på har tydeligvis små tilbydere som ønsker å gi et navn ennå og muntert kreditert til datamengden.

Du kan også være interessert i dette: I 2019 omorganiseres det strømmende landskapet

20190401 Nettverksnøytralitet
(Skjermbilde: epicenter.works)

Av de 20 tjenestene som oftest er involvert i Nullvurderingsprogrammet, er det bare tre selskaper i EU. PDF-filen er her.

Nettnøytralitet, noen?

Med sine tilbud om null rangering bryter derfor telekommunikasjonsleverandørene klart det viktige prinsippet om nettnøytralitet. De har laget et forbrukersystem som stadig får høyere pris slik at brukere med lav inntekt blir marginalisert og fremdeles favoriserer store innholdsleverandører. Dette har ikke mye til felles med en klassisk flat rate. Og det europeiske prinsippet om likebehandling av data, tjenester og enheter på Internett blir sett bort fra.

Europa har skrudd opp

Dumt har EU bare satt kursen for tilsvarende tilbud. I bytte mot slutt på roamingavgifter er det mobiloperatørene som i denne saken har plass. Dessverre, i null-rating tilbudene, blir transmisjonshastighetene strupet og «Roam like at hjemme» -prinsippet har blitt undergravet. Fordi kreditering av partnertjenestene på det inkluderende volumet må selvfølgelig «ende av økonomiske grunner» med landegrensene. Det var ikke planlagt på den måten. Federal Network Agency er derfor i årevis i den juridiske striden med Telekom, Vodafone & Co. – uten å virkelig komme videre. For sanksjoner håndheves enten ikke eller er noe annet enn avskrekkende.

Gjør klar for informasjonsveien

Vi bør også se nærmere på nettskyleverandører som AWS fra Amazon. I motsetning til den offentlige infrastrukturen for mobilkommunikasjon, er private leverandører med sitt eget globale nettverk ikke regulert i det hele tatt. Og AWS har nylig kunngjort en dataprioritering for å bringe film, musikk og spill enda bedre og mer pålitelig – selvfølgelig mot betaling. Spørsmålet nå er hvor mye lenger vi vil glede oss over høyere datahastigheter og lavere belastningstid med stigende priser og mindre valg på internett.

Du kan også være interessert i dette: Slik fungerer anbefalingsalgoritmen til Netflix

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *