«sensur maskiner»? – Hva reformen av opphavsrett betyr

EU får en ny copyright. I flere måneder var det mye debatt – helt til forhandlere fra EUs medlemsland og Europaparlamentet ble enige om en foreløpig reform onsdag kveld, inkludert tilleggsopphavsrett for presseutgivere.

Hva betyr denne avtalen for nesten alle internettbrukere? Og hvorfor er hun så kontroversiell? Spørsmål og svar på et øyeblikk:

Hvorfor er temaet så eksplosivt?

To ting sto sentralt i diskusjonen: den tilhørende opphavsretten til presseutgivere i artikkel 11 og innføringen av såkalte opplastningsfiltre i artikkel 13 i reformen.

Ifølge kritikere handlet det om intet mindre enn fremtiden til Internett i sin nåværende form. Avtalen ville risikere «å plassere Internett, slik vi kjenner det, utelukkende i hendene på teknologi- og mediagiganter,» sa den europeiske piratpolitikeren Julia Reda.

Rundt fem millioner mennesker signerte en begjæring mot deler av reformen. Alle sider prøvde å påvirke prosjektet. Google, men også Wikipedia og digitale foreninger støttet mot det – presseutgivere, medieselskaper og nystartede selskaper uttalte seg heftig.

utstilling

Hva skal reformen faktisk bringe?

Da Europakommisjonen foreslo de nye reglene i 2016, ønsket den å tilpasse opphavsrettsloven til den digitale tidsalderen. «Jeg vil at journalister, utgivere og andre forfattere skal motta rettferdig kompensasjon for deres arbeid,» sa Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Avisutgivere, forfattere, plateselskaper og andre rettighetseiere lager innhold som distribueres på nettet med stor kostnad – men de tjener noen ganger lite på det.

Også interessant: DSGVO: Ikke ansett – endre!

Hva er avtalen nå?

For en ting bør avisforleggere og forfattere få mer for innholdet. Søkemotorer som Google kan ikke lenger lett vise små deler av artikler i søkeresultatene eller Google Nyheter. Snarere bør de be forlagene om tillatelse og eventuelt betale for det.

På den annen side er plattformer som YouTube mer forpliktet til artikkel 13. Beskyttede verk må være lisensiert før de lander på plattformene – eller ikke kan lastes opp.

Ekskluderte er selskaper som oppfyller tre kriterier: De må være mindre enn tre år gamle, ha en maksimal årlig omsetning på ti millioner euro og mindre enn fem millioner brukere per måned. I virkeligheten påvirker dette bare noen få plattformer.

Parlamentet hadde faktisk etterlyst unntak for alle selskaper med en årlig omsetning på opptil 20 millioner euro. Dette er først og fremst ment å beskytte nyetablerte og unge selskaper.

Hva sier kritikerne?

De advarer om at plattformer må bruke opplastningsfiltre på grunn av artikkel 13. Selv om disse ikke er eksplisitt nevnt i reformen.

Bedrifter må imidlertid gjøre alt for å forhindre brudd på opphavsretten. Kritikere fra nesten alle parter frykter at filtrene også blokkerer lovlig innhold som parodier eller sitater – og dermed begrenser ytringsfriheten.

«Hvis parlamentet godkjenner, vil cybersensurmaskiner snart bli en realitet,» sa Venstre-parlamentsmedlem Martina Michels.

Den tyske digitale utenriksministeren Dorothee Bär (CSU) hadde tirsdag talt mot opplastningsfilter – og henvist til koalisjonsavtalen mellom Union og SPD. Den avviser plikten til å filtrere som «uforholdsmessig». Axel Voss (CDU), som ledet forhandlingene for parlamentet, understreket imidlertid at avtalen har «ingenting å gjøre med filtre, ettersom noen tilhengere av lovløse rom på internett blir forplantet».

Motstandere av den tilhørende opphavsrettsloven ser ulemper for utgivere. Disse er avhengig av at de er oppført av søkemotorer, og vil derfor ha en svak forhandlingsposisjon med Google og Co.

I tillegg henviser de til Tyskland: Her er en tilleggsopphavsrett siden 2013 – men det fører ikke til betydelige kontantbetalinger til utgivere. Association of German Newspaper Publishers and Association of German Magazine Publishers ønsket likevel avtalen onsdag velkommen som «en stor mulighet for uavhengig journalistikk i den digitale epoken».

Er det det siste ordet som ble talt?

Ikke helt. Avtalen onsdag har ennå ikke blitt bekreftet av parlamentet og EU-statene. Vanligvis er det bare formalitet.

Men opphavsrettsreformen varmer tankene spesielt – spesielt i parlamentet er det å forvente motstand. Fordi det ønsket artikkel 13 et mer sjenerøst unntak. Hvis plenum motsetter seg, mislykkes reformen fortsatt.

Motstandere av prosjektet har allerede kunngjort at de vil gå til aksjon 23. mars i Tyskland mot prosjektet. Google ønsker å analysere direktivet i detalj nå og deretter bestemme de neste trinnene. Men det vil ta litt tid.

Også interessant: Internett-bilder og copyright: Det er fortsatt mye behov for informasjon

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *