De 20 beste linkene til ESC 2019 i Tel Aviv

Tirsdag og torsdag foregår de to semifinalene i Wettsingens, på lørdag deretter den store finalen. Tyskland er et av de fem store deltakerlandene som allerede er kvalifisert til lørdag. Duoen «S! Sters» med den – nesten – sangen med samme navn «Sister» har bare utenforstående sjanser. Og finalenes største stjerne vil absolutt ikke vinne ESC 2019: Madonna, «Queen Mum of Pop», fremstår som en attraksjon i rammeprogrammet – angivelig for en lønn på 1,15 millioner euro.

Det offisielle ESC-nettstedet

Bilal Hassani
Lenge leve kongen! Franskmannen Bilal Hassani er en av favorittene til ESC 2019 med sin sang «Roi» (Foto: Eurovision)

Hos eurovision.tv vil fans finne alt de trenger å vite om årets ESC: videoer, bilder, portretter, nyheter, bilder av repetisjonene og mye mer. Arrangørene er også gode på Twitter og Instagram. Samtidig er det et offisielt tysk nettsted på eurovision.de for den tidligere «Grand Prix Eurovision de la Chanson», med fokus på den tyske duoen.

ARD bibliotek

Peter Urban
«Mr. ESC» Peter Urban sitter igjen ved mikrofonen i tre kvelder (Foto: NDR)

ARD er Tysklands ESC-stasjon og overfører alle tre kvelder fra 21 klokke live. Semifinalen går tirsdag og torsdag i den digitale kanalen ONE, finalen da i den første. Som vanlig kommenterer sangkonkurransen veteran Peter Urban, mannen med stemmen. Alle tre showene kan også sees i livestrømmen i ARD-Mediathek. ONE viser også anmeldelser, videoer og mye mer i ESC-uken. Og i motsetning til den første, blekner den digitale kanalen i Twitter-kommentarene fra det tyske publikummet til finalen på lørdag.

ESC 2019 på 15 minutter

Denne raske løpeturen er bare tilgjengelig på YouTube: Alle de 41 deltakerne med utdrag fra sine offisielle videoer på 15 minutter og 8 sekunder. Her kan hardcore-fans også bli kjent med de 15 aktene som de to semifinalene ikke vil overleve.

Søstre: Søster (Tyskland)

Etter den legendariske seieren til Lena i 2010 med «Satellite» gikk det bratt nedover med ESC Tyskland. Bare Michael Schulte tok fjerdeplassen i fjor for en ny høyde – og i dag kan ingen forklare hvorfor Ed Sheeran-klonen landet så langt frem. Dette året blir vanskeligere, de tyske «søstrene» Laura Kästel og Carlotta Truman er for øyeblikket blant bookmakerne i 41 land bare på nummer 26. Den offisielle videoen er her, og på Twitter og Instagram-fans kan se ESC-uken til Laura og Carlotta spore. Med 416 (!) Twitter-følgere og 9 300 Instagram-abonnenter, har hypen vært begrenset.

Duncan Laurence: Arcade (Nederland)

Vil ESC 2020 finne sted i Haag eller Amsterdam? Uansett er singer-songwriter Duncan Laurence med sin pianoballade «Arcade» så langt bookmakernes store favoritt. 25-åringen sammenligner det med masse patoskjærlighet med en spilleautomat: «Lovin ‘you is a lose game.» For nederlendere ville det være den første seieren siden 1975, da «Teach-in» med «Ding-a-dong» i Stockholm fulgte suksessen til ABBA. På Instagram viser Duncan Laurence sitt fotoalbum fra Tel Aviv til 55.300 følgere.

Bilal Hassani: Roi (Frankrike)

Den flamboyante franskmannen er for øyeblikket bookmaker nummer tre – og i hjemlandet dessverre målet for homofobe angrep og til og med dødstrusler. Dette viser hvor viktig uttalelsen fra hans LGBTQ-hymne «Roi» er, der den eneste 19-åringen har et bønn om mangfold, aksept og fredelig sameksistens: «Hvis jeg drømmer, er jeg en konge.» Hvis det fungerer med tronens tiltredelse, kan Bilal-fans følge på Instagram. Han har allerede 516 000 abonnenter.

Luca Hänni: Hun fikk meg (Sveits)

Vel, vi vet at Ricky Martin av fjellene! Nøyaktig: Luca Hänni fikk lov til å synge for Dieter Bohlen i 2012 og ble ikke en superstjerne som vinneren av DSDS. Nå er han 24 år – og ønsker å komme inn som en svellende hjelpelatino med linjer som «Hun fikk meg skitten dans» og «Gettin ‘bølle, bølle» et godt resultat for Sveits. Dette virker ikke for troverdig. Men bettingsbutikkene ser Hänni blant topp 10 og 184 000 Instagram-abonnenter holder fingrene i kryss.

ESC-appen

Esc-app
ESC på smarttelefonen – med den offisielle appen (Foto: Eurovision)

Hele sangkonkurransen på telefonen – som fungerer med den offisielle ESC-appen for iOS og Android. I tillegg til videoer, sangtekster, resultater og alle nyheter fra Tel Aviv, er det en stemmefunksjon: På de to semiene og i den store finalen kan seere også stemme via app. I tillegg til et spill og et resultatspådom er en selfie-funksjon ombord: fans kan fotografere seg selv med ESC-motiv, og laste opp bildene på Instagram & Co.

Tulia: Fire of Love (Polen)

Gamle ESC-motto: Skrilleren, den kjære! Og i så henseende kan ikke Polen overgås i år. De fire damene til Tulia høres ut som barnehagelærere på fart. Deres, vel, interessante måte å synge på er offisielt kalt «hvit sang» eller «skriking». Kroppens resonanskamre, for eksempel kranebein eller luftuttak, brukes til å synge i hodeskalle- og halsområdet. I den østeuropeiske folklore er «White Singing» veldig populær, på ESC så langt heller ikke. Det kan endre seg i 2019: «Fire of Love» er underholdende og uvanlig Pop, som Tulia har samlet minst 13.600 Instagram-følgere med.

Mahmood: Soldi (Italia)

Som så ofte tar italienerne med seg en fantastisk sang til ESC. Mahmood, en 26 år gammel Milanese med en egyptisk far, kaller sin blanding av rap, italiensk pop og arabisk innflytelse «Marokko-pop». «Soldi» handler om en far som har forlatt familien: «Si meg, hvis det hele handlet om pengene!» For bookmakere, fans og kritikere er Mahmood langt fremme. Italias rettigheter skummer derimot på grunn av de arabiske passasjene i teksten. Innenriksminister Matteo Salvini kjeftet på Twitter: «Og det er det beste italiensk Song? «Det alene er grunn nok til å stemme på Mahmood og følge ham på Instagram, med 626 000 følgere som Instagrams nummer to i Tel Aviv – langt bak 3,7 millioner (!) Av russiske Sergey Lazarev.

#Mahmood …………… mah …………
La canzone italiana più bella?!?
Io avrei scelto #Ultimo, voi che dite ?? # Sanremo2019 pic.twitter.com/jpflaSLF7c

– Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 10. februar 2019

ESC på YouTube

De offisielle klippene av alle 41 sanger, videoer fra øvingene og fra scenen – det og mye mer tilbyr den offisielle YouTube-kanalen til ESC. I tillegg er det nok av Eurovision-klassikere å se, fra Lena til Conchita til Israels forrige års vinner Netta, som brakte sangkonkurransen til Tel Aviv. 2,6 millioner abonnenter ser på.

Serhat: Say Na Na Na (San Marino)

Siden 2013 deltar ikke lenger Tyrkia i ESC – fordi statssjef Erdogans sangkonkurranse er for regnbuefarget. Den ikke lenger ungdommelige sangeren Serhat (54) fra Istanbul bryr seg ikke. Han synger for San Marino for andre gang i år etter 2016. For tre år siden kom slutten i semifinalen, denne gangen kunne det være nok til finalen. Fordi hans «Si Na Na Na» er en trashy øregang, som forankres dypt i øregangen første gang. Sangen minner om den fryktede Eurodiscoen til Dr. Ing. Alban. Ikke rart: Serhat er også en tannlege. Hvorvidt president Erdogan beordrer et gjenvalg av ESC-resultatet hvis hans landsmand landsmann lander langt foran? 16 800 Instagram-følgere holder fingrene i kryss for Serhat.

ESC-ekspert Jan Feddersen

Jan Feddersen
ESC-innsider og blogger: NDR-journalist Jan Feddersen (Foto: NDR)

Jan Feddersen er – ved siden av Peter Urban – Tysklands «Mister ESC». NDR-journalisten har fulgt med på Song Contest siden 2005, og blogger også i år fra Tel Aviv. Hans mening trenger ikke alltid deles, men hans syn bak kulissene er verdt å lese og interessant. Han har gode nyheter om repetisjonene i S & sters: «I fjerde runde har de tur veldig ren: Den flytende, suggererende tilsynelatende sangen blir deres bekymring. I pressesenteret er det applaus for en som insider tips for Topp 10 handlet ESC-nummer. » Den nåværende statusen for spill Feddersen kommenterer her.

Kobi Marimi: Hjem (Israel)

Fordi justeringen av ESC er enormt dyr, mistenkes ofte fjorårets vinnere for bevisst å sende en ganske uklar post neste år – for å forhindre en ny seier på rad. Hvis dette er planen for vert Israel, fungerte prosjektet perfekt. For sanger opptrer skuespiller og bartender Kobi Marimi med en tvilsom blanding av opera og Queens «Bohemian Rhapsody». Selv den offisielle videoen minner om Queen-klassikeren med fem hulende Kobier. Underholdende – finn 74.300 Insta-følgere. Freddie Mercury burde fortsatt rotere.

John Lundvik: For sent for Love (Sverige)

Svenskene dominerer ESC med sine låtskrivende leiesoldater som er etterspurte og godt betalte i hele Europa. John Lundvik er en av dem. Han begynner to ganger i Tel Aviv. For britene har han skrevet den – vanligvis moderate – «Bigger than us» av Michael Rice. Og for sitt eget land leverer han med «Too late for Love» moderne allsang-radiopop: Boygroup-lyd, bare alene, så Boy istedenfor Group. 60 400 Instagram-abonnenter liker det.

Podcast «ESC Schnack»

Esc Schnack
Verdt å høre – podcasten «ESC Schnack» fra Kiel (Foto: ESC Schnack)

ESC å høre på i bilen eller på toget er i den beste tyske sangkonkurransepodcasten «ESC Schnack». Ordet «Schnack» viser allerede hvor podcasten kommer fra – helt fra nord, fra Kiel. ESC-fansen Daniela Sonders og Christoph Krenz snakker om de viktigste deltakerne og de tyske sjansene med mye kompetanse, hjerte og humor.

Chingiz: Truth (Aserbajdsjan)

I 2012 hadde ESC allerede blitt avholdt i Baku – et år etter seieren til Ell & Nikki med «Running Scared». Og igjen i 2020? Sanger Chingiz er i bettingsbutikkene med sin kule moderne elektropop-sang «Sannhet» i alle fall i topp 5. Dermed har den siste deltakeren av den andre semifinalen også på lørdag gode sjanser. Kan Chingiz vinne? Som innfødt i Moskva ønsket han ham mange poeng fra Russland og landene rundt. 126.000 Instagram-abonnenter holder fingrene i kryss for 28-åringen.

Leonora: Love is Forever (Danmark)

Det danske bidraget er så søtt og søtt – du kan bare elske det. Eller hater. Leonora, 20 år gammel og tidligere kunstløper, synger på engelsk, fransk, dansk og tysk en lovsang til kjærligheten, som minner om den svabiske popklassikeren «Lemon Tree» av Fool’s Garden. Her sitter Leonora på en enorm stol som XXX Lutz og svinger sammen med fire andre kamerater (i den foreløpige avgjørelsen var det to) med beina. En ufarlig øre, men liksom fin. Så langt har imidlertid bare 6 600 Instagram-følgere forelsket seg i Leonora.

Paenda: Limits (Østerrike)

I Østerrike var ESC-bidraget et politisk spørsmål i år. Artister som skribenten og kabarettartisten Stefanie Sargnagel hadde kampanjer for en sanger med det vakre scenenavnet Hyaen Fischer, som viste langfingeren med Eva Braun-optikk og den hitelektro-popen «I rusens tids beruselse» av den høyreorienterte regjeringen i Wien. ORF valgte imidlertid den styriske elektropopmusikeren Gabriela Horn alias Paenda, hvis blå hår er mer slående enn sangen hennes «Limits». En endelig deltakelse bør derfor være grensen for Østerrike. En mager 7.632 Instagram-abonnenter er overbevist så langt, Stefanie Sargnagel mindre. Hun forbann ORF for sin avgjørelse: «Østerrike, du dumme Huankind, jeg dreper deg.»

Alle sanger fra ESC 2019 i strømmen

Alle 41 ESC-sanger å forhåndslytt – dette fungerer for alle store strømmetjenester. Spillelisten med alle bidrag er tilgjengelig på Spotify, Apple Music og Amazon Music.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *