Digital pakt: Forbund og land krangler

Striden mellom den føderale regjeringen og statene om
Digitalisering av Tysklands skoler ulmende. Fra synspunktet til Baden-Württemberg kulturminister Susanne Eisenmann, må den føderale regjeringen gi de utpekte fem milliarder euro uten
Utgi grunnlovsendring raskt.

Investeringene er
viktig å få i landene grunnlaget for bedre utdanning
I den digitale tidsalderen, sa CDU-politikeren
Tysk pressebyrå. «Forbundet har satt oss i en posisjon til
som vi er nå, «fortalte hun konferansen for kulturministrene
denne torsdagen i Berlin.

Pakten inkluderer fem milliarder euro fra den føderale regjeringen for statene

NRW-statsminister Armin Laschet (CDU) argumenterte onsdag kveld i Tagesthemen: «Det er allerede i dag i grunnloven en måte å bruke samfunnsskattene for å gi landene pengene, slik at i digitaliseringen går frem på skolene.»

Onsdag hadde landets statsministre motarbeidet den føderale konstitusjonen og Bundestag sørget også for grunnlovsendringene av den digitale pakten og kunngjorde å innkalle meglingskomiteen til Bundestag og Bundesrat. Pakten inkluderer fem milliarder euro fra den føderale regjeringen for de kommende fem årene og er ment å fremme digitalisering av skoler.

utstilling

I Forbundsdagen hadde alle politiske grupper bortsett fra AfD vært for de konstitusjonelle endringene. Disse er ment å gjøre det mulig for den føderale regjeringen å overføre midler til land generelt på områder som utdanning, boligbygging eller lokal offentlig transport. Han er ikke ansvarlig her.

Landenes motstand bestemmes fremfor alt av resolusjonen som er vedtatt av Forbundsdagen, om at fra 2020 skal føderale programmer for forbundsstatene medfinansieres av forbundsstatene.

Også interessant: det digitale klasserommet

Prosedyren var «komplisert og langvarig»

«Den føderale regjeringen har forsøkt å endre grunnloven, fordi han ønsker å gi ikke bare penger og teknologi, men fordi han ønsker å gripe inn i utdanningssuvereniteten i landene,» kritiserte Baden-Württemberg-minister Eisenmann. Det er viktig at nå raskt internett og teknisk utstyr kommer til skolene.

Opprinnelig, på et møte med kulturministrene i Berlin i dag, skulle en føderal-statlig avtale om den digitale pakten undertegnes, men dette er ikke mulig på grunn av tvisten.

Eisenmann avviste anklager fra føderale politikere om at landene ville motstå strømmen av penger til skolene med deres motstand mot grunnlovsendringen. «Det er tull,» sa hun. Den føderale regjeringen ville allerede for to år siden betalt de kunngjorte fem milliardene på artikkel 91C i grunnloven – for å finansiere den tekniske infrastrukturen – i henhold til deres representasjon.

I stedet var prosedyren sist «komplisert og forlenget». Eisenmann synes det er særlig kritisk at den føderale regjeringen også ønsket å avgjøre personalet ved skolene. Personalpolitikken på skolene er en sak for delstatene.

«Statsministerens taktikk er uutholdelig»

Lederen for Unge Venstre, Ria Schröder, var rasende over forsinkelsene i implementeringen av den digitale pakten. «For en smekk i møte med unge mennesker, jeg er sint!», Sa hun til det tyske pressebyrået. «I mange år nå har land ikke klart å få skoler inn i det 21. århundre,» klaget Schröder. «Statsministerens taktikk er uutholdelig, fordi den handler om fremtiden til neste generasjon.»

FDP og De Grønne hadde nådd i forhandlinger med storkoalisjonen at den føderale regjeringen også kan betale land for opplæring av lærerpenger.

Det tyske handelskammeret (DIHK) ba politikerne om å komme til en rask avtale. «De føderale og statlige myndighetene må komme til enighet raskt, ellers vil det gå tid med å sikre fremtiden for yrkesopplæring,» sa DIHK-president Eric Schweitzer fra det tyske pressebyrået. «For våre selskaper som er involvert i opplæring, er en rask avtale om den digitale pakten veldig viktig, fordi særlig fagskolene heller må utvides i går enn i morgen,» sa Schweitzer.

Administrerende direktør for den tyske byforeningen, Helmut Dedy, advarte mot en fiasko i den digitale pakten: «Skuffelsen av foreldre og studenter ville være stor hvis den digitale pakten skulle mislykkes, og det er grunnen til at de føderale og statlige regjeringene må samvirke,» sa han til det redaksjonelle nettverket Germany am torsdag.

På dagens møte i Berlin skulle utdanningsministrene opprinnelig signere et utkast til avtale med den føderale regjeringen for å regulere i hvilke konkrete skritt den føderale regjeringen skal overføre fem milliarder euro til forbundsstatene i de kommende årene for det store prosjektet.

Også interessant: Tyskland: Stor etterslep innen digital utdanning

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter stolpen, sekretæren Alexa. Den digitale verden er for lengst blitt en med den virkelige verden. Men alle vil ikke tro virkeligheten. Hvor selvsikker beveger du deg i nettverkslivet?

Gjør testen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *