De uendelige mulighetene til Blockchain

Blockchain-teknologien feiret 10-årsjubileum i år. Siden utgivelsen i 2009 har det skjedd mye, og Blockchain er nå mye mer enn bare Bitcoin, som alt startet med.

Mulighetene til Blockchain er langt fra utbrukt

Databasen kan gjøre mye mer enn bare å lagre cryptocururrency. Flere og flere nye forretningsmodeller kommer inn i markedet, og demonstrerer teknologiens allsidighet. For eksempel kan aksjer i eiendom trygt lagres i blockchain. Brukere kan deretter investere med små beløp i eiendom og videreselge aksjene deres om nødvendig uten notariagebyr. Til og med dataspill og spillere drar fordel av blockchain: de kan utveksle sine prestasjoner – og dermed tiden investert – over blockchain i euro ved å kjøpe og selge varer.

Mulighetene som Blockchain fører med seg er tilnærmet uendelige. Når teknologien utvikler seg, oppstår problemer og utfordringer. Sannsynligvis er det største hinderet å finne en passende løsning for å håndtere de såkalte private nøklene. Dette er en slags passord for vesken til Blockchain. Vanligvis oppretter hver bruker sin egen lommebok – lommeboken – med den tilhørende private nøkkelen. I motsetning til klassiske passord, er imidlertid private nøkler mye mer følsomme fordi de ikke bare kan tilbakestilles. Hvis en privat nøkkel er tapt eller glemt, er det absolutt ingen måte å få tilgang til din egen lommebok.

utstilling

Mer om: Hvordan Blockchain vil endre samfunnet vårt

80 millioner euro tap kan koste tapet av en privat nøkkel

Nesten legendarisk er historien om James Howells: den unge engelskmannen lagret sin private nøkkel på harddisken. Siden han ikke hadde brukt disse på flere år, kastet han til slutt harddisken – sammen med de private nøklene. Først senere innså han at Bitcoin-formuen hans nå har steget til over 80 millioner euro. Uten sin private nøkkel kunne han imidlertid ikke få tilgang til den. Hans påfølgende søk etter harddisken på søppelfyllingen og planen hans for å grave opp søppelfyllingen hjalp ikke. Bitcoinsene er fremdeles uten eiere.

Historien viser imponerende hvor viktig det er å holde private nøkler trygge og sikre mot uautorisert tilgang. I tillegg får brukere en ny nøkkel for hver applikasjon. Dermed er det ikke uvanlig at en bruker må administrere mer enn ti nøkler. Dette oppdraget hindres av en annen faktor: private nøkler er mer enn 25 tegn lange og sammensatt av tilfeldige tall og bokstaver. Dette kan sammenlignes med en veldig kompleks IBAN som du ikke kan huske.

Hvem tar ansvar for nøklene?

Så hvis du vil dra nytte av de nye, innovative mulighetene til Blockchain, blir du også møtt med et stort ansvar. Fordi lommeboken i prinsippet ikke er annet enn et hvelv, der verdifulle data eller eiendeler ofte lagres. I motsetning til det fysiske hvelvet, er det umulig å låse opp hvelvet uten nøklene som en nøkkel. Nøklene må derfor holdes trygge. Det er tre alternativer:

  1. Brukeren får ansvaret for oppbevaring
  2. Leverandøren og utvikleren av produktet tar seg av varetekt
  3. En tredjepart blir bedt om å oppbevare alle brukernøkler

Mer om: Millioner av øyne ser mer enn to

Feil varetekt betyr slutten på formuen

Å overføre ansvar til brukeren ser i utgangspunktet ut til å være den enkleste løsningen, men krever mye kunnskap om kryptografi. Problemet: 99,9 prosent av menneskene har ingen slik kunnskap og har – med rette – heller ingen interesse av å bli kjent med saken deretter. Hvis det i tillegg må holdes flere nøkler for forskjellige applikasjoner, noe som kompliserer sikker håndtering i tillegg. Det skal være mulig å ganske enkelt skrive ned tastene eller lagre dem digitalt, kan man si.

Hvorfor er ikke dette ideelt? Av samme grunn vil du ikke lagre alle eiendelene dine under madrassen hans. Hvis bare ett nummer er uleselig i de håndskrevne minuttene til tastene, er dette like problematisk som om papiret går tapt eller at du ikke lenger kan tilordne tastene til riktig lommebok. Når det gjelder digital lagring, kan en teknisk mangel eller bare feil lagring bety slutten for tilgang til egne eiendeler.

Alt er borte med et hack

Under disse omstendighetene er det ikke overraskende at trenden i det siste har flyttet seg stadig mer fra dette alternativet til varetekt av leverandørene og utviklerne av produktet. Det er imidlertid også bekymringer her: Bare svært få programvareutviklere er også eksperter på sikkerhetsarkitektur og kan sikre tilstrekkelig beskyttelse av tastene. Spesielt når nøklene til alle kundene oppbevares, akkumulerer ofte store mengder eiendeler. Dette resulterer i en veritabel gullgruve for nettkriminelle. Å utvikle virkelig sikre systemer er utrolig dyrt for leverandøren. Alternativ to er derfor ikke veldig attraktivt for leverandøren eller kundene.

Til syvende og sist betyr dette at tredjepartsleverandører i økende grad kommer i fokus. Disse såkalte forvaringsleverandørene er spesialister på oppbevaring av nøkler. De jobber med lommebøker, som er preget av en hvelvlignende teknisk infrastruktur og om nødvendig også programmerbar. Med det femte hvitvaskingsdirektivet, som forventes å tre i kraft i januar 2020, vil denne blockchain-tjenesten også for første gang bli inkludert i regelverket og dermed bli satt på et juridisk sikkert fundament i EU. I Tyskland vil det være lisens for dette fra BaFin Financial Tilsynsmyndighet.

Motsatt betyr dette: Hver forvaringsleverandør eller utvikler eller leverandør må ha den aktuelle lisensen for å beholde private nøkler i det hele tatt. Kostnadene ligger i det sekssifrede sortimentet. Spesielt for utviklere av mindre applikasjoner er denne summen i ingen kostnad / nytte-forhold. Siden de kan spare kostnader på den ene siden og på den andre siden overføre ansvaret, er det forutsigbart at administrasjonen av de private nøklene i fremtiden vil bli overført enda mer til depotleverandører.

Neste utviklingstrinn av Blockchain begynner

Blockchain forlater stadig sandkassen og blir en brukbar teknologi som tilfører verdi. De nye forvaringsleverandørene og omfattende infrastrukturløsninger er med på å føre problemet frem og forenkle det. På samme tid sikrer lovgiver ytterligere rettssikkerhet og standarder gjennom ulike initiativer.

Du er kanskje også interessert i disse kule sosiale medie-appene basert på Blockchain

Martin Kreitmair er medgründer og administrerende direktør i Tangany GmbH. Dette gir selskaper en regulert depot-blockchain-infrastruktur for å forenkle bruken av blockchain samtidig som den blir sikrere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *