Forbes «30 under 30»: Programmerer Aya Jaff i et intervju

LED: Alle som skriver deg en e-post, får et automatisk svar som advarer deg om at du kanskje ikke kan svare på den på grunn av det begrensede tidsbudsjettet. Hva holder deg mest opptatt?

Aya Jaff: Jeg er for tiden i eksamensfasen for dobbeltkandidatgraden i sinologi og økonomi, det er grunnen til at jeg er på universitetet hver dag og eller studerer til eksamenene. Etter det vender hverdagen tilbake, og jeg tar meg av avslutningen av boken min «Moneymakers». Jeg er også en del av Young Entrepreneurs ‘Program. Dette er et miniprogram med mentorer, hvor du kan tenke på hva de neste trinnene i livet er. Jeg har lyst til å starte et nytt prosjekt og starte en oppstart, men likevel finne ut retningen.

LED: Omtrent ett år etter opprettelsen forlot du oppstarten, Codesign Factory, som ønsket å støtte selskapet med et konsulentteam for digitalisering. Hvordan skjedde det?

Aya: Kom ut av et så tøft ord. Selskapet har rett og slett lagt om. Vi startet som digital konsulent og innså snart at ikke mange forespørsler kom inn. Hodene vi brukte som konsulenter ble ofte spurt om som foredragsholdere. Så vi har blitt et høyttalerbyrå, og jeg har ikke sett meg i ledende posisjon lenger. Mine grunnleggere og jeg er fortsatt gode med hverandre, og jeg kan også bookes via nettstedet som foredragsholder.

utstilling

LED: Hva er grunnen til at tyske selskaper ikke vil være digitaliserte, som de ikke anser som pionerer?

Aya: De er virkelig langt etter, men de kommer fremdeles ikke i veien for å aktivt endre ting. De er ikke klare til å ta større summer i hendene og si: Jeg utforsker nye måter aktivt nå. Og stol på meg noe.

Du kan også være interessert i dette: 11 spørsmål til Tysklands mest etterspurte jobbhacker

LED: I hvilken retning tenker du når du sier at du vil starte på nytt?

Aya: Jeg lurer på: hva om Greta Thunberg har rett? Hva om vi ikke kan snu klimaendringer? Hvilke teknologier må vi stole på, hvordan kan vi bedre tilpasse oss naturkatastrofer? Hvordan skal hus bygges i fremtiden? Hvilke materialer trenger vi å bruke? Hvordan fôrer vi verdensbefolkningen?

For øyeblikket prøver vi å forhindre dette skrekkscenariet. Men vi er ikke opptatt av hva som ville skje hvis det skjedde. Bevegelsen «Fridays for Future» har virkelig påvirket, og jeg vil gjerne si noe. Men jeg vet ennå ikke hva jeg kan bidra mest mulig med.

LED: Er det sant at du som tenåring måtte henge en plakat av tidligere Yahoo-sjef Marissa Mayer på rommet ditt?

Aya: Ja! Da leste jeg Fortune, hvor folk ble introdusert og hva de gjorde. En gang ble Marissa Mayer fremstilt der, og der var dette bildet, som ble skrevet under: «En ung fasjonabel millionær.» Klokka femten tenkte jeg: «Krass, jeg vil gjerne bli beskrevet, min heltinne.» Jeg kuttet ut bildet og hengte det på veggen min.

Jeg hadde også en snøklode med Bill Gates på den ene siden og Warren Buffett på den andre siden. Jeg er en person som kategoriserer mer til en person og deres biografi enn en idé, og jeg hadde tilgang til dem. At det er noen som bare gjør det han putter i hodet, jobber hardt og er utrolig selvsikker. Ethvert menneske kan identifisere seg med det. Jeg vil også være en som kjemper for sin egen visjon.

LED: Hvor langt var steget til programmering?

Aya: Ikke langt. På den tiden deltok jeg i mange programmer og konkurranser der spørsmålet alltid ble stilt: «Hvordan vil du forbedre verden?» Ideene mine var alltid tekniske. På et tidspunkt tenkte jeg med meg selv: Først av alt, jeg må lære meg å programmere slik at jeg kan implementere alle disse ideene.

Du er kanskje også interessert i: Forbes Top 30 – Intervju med Benjamin Bilski

«Ikke kjempe alene, men se etter andre stridende i ditt nærmiljø, gjennom nettverk eller sosiale medier, for å finne mennesker som kan hjelpe deg å jobbe med svakhetene dine.»

LED: Den første store tingen din var Tradity, men aksjemarkedet er ikke nødvendigvis det stedet idealistiske unge mennesker tiltrekkes av.

Aya: I begynnelsen hadde jeg også dette bildet av det onde aksjemarkedet, der bare de skruppelløse menneskene i denne verden er aktive. Men penger i seg selv er ikke ondt, men noe nøytralt. Med hver euro du investerer i en aksje, kan du stemme for noe som er viktig for deg. Du kan se om investoren er bærekraftig og plukke pakker med aksjer fra selskaper som står bak noe de selv ser mening i.

Til slutt trenger vi bare Wall Street, og jeg er ikke i humør for en verden som bare styres av økonomiske haier og drakter. Derfor bør du ikke la dem være i fred for å handle.

LED: Du er 23. Hva har vært den største utfordringen i livet ditt så langt?

Aya: For å finne ut hvem jeg virkelig er, hva jeg vil og hva jeg står for. I teknologibransjen blir du raskt omgitt av veldig selvsikre mennesker som prøver å sette tonen.

Utfordringen for meg har alltid vært å lytte til min egen stemme og svare på noen få spørsmål for meg, for eksempel: Må jeg virkelig være i bransjen i ellenbogen og gjøre en superhard eller kan jeg løse det annerledes? Må jeg overføre alt på sosiale medier som en influencer, eller kan jeg regne som vellykket blant unge mennesker uten mange følgere?

LED: Hadde du det vanskelig som kvinne?

Aya: Når du er den eneste kvinnen som kommer inn i et rom, vil du merke at jeg har blitt vant til det raskt. Og fordi mange ikke betraktet meg som programmerer, men som en influencer, fordi jeg kledde meg moteriktig enn resten, men det er ikke noe som virkelig hemmer deg.

Fremfor alt hjalp det meg at det var så mange stipend for kvinner. Jeg var i Silicon Valley og Seattle, for eksempel. Jeg hadde ikke råd til alt dette fra min egen lomme, og jeg fikk det bare fordi jeg er en kvinne. Og ofte den eneste som til og med søkte.

LED: Hva vil du gi råd til unge kvinner som vil gjøre noe som ligner på deg?

Aya: Å lære en ny ferdighet som programmering gjør det morsomt i begynnelsen og blir deretter en test av tålmodighet fordi det tar tid å virkelig gjøre noe. Så mitt råd er: Ikke kjempe alene, men se etter medkrigere. I ditt nærmiljø, gjennom nettverk eller sosiale medier. Finn folk som kan hjelpe deg med å jobbe med svakhetene dine. Og at du blir sett for styrkene dine.

LED: Klisjespørsmål – var du egentlig nerden i klassen din?

Aya: Nei, jeg var virkelig en normal jente. Jeg likte bare å bli litt dypere og sluttet ikke å stille spørsmål etter det første spørsmålet.

Det var slik: Hvis dette selskapet samarbeider med Nestlé, hvor har Nestlé fingeren i spillet? Vil jeg fortsette å støtte Nestlé? Hvordan kunne jeg boikotte disse? Mennesker som ganske enkelt stiller neste spørsmål, er også de som er motiverte til å handle på egen hånd. Det handler bare om nysgjerrighet.

Bly 4 Cta 1200X1200 V3 juli 003

Kvinner ønsket seg innen det!

For alle med IT-tilhørighet var sjansene for å komme inn døra aldri bedre! I den nåværende LEAD Bookazine 2/2019 har vi funnet nettverk, universiteter og initiativer som tilbyr praktisk utdanning og opplæring. Spesielt kvinner er etterspurt, fordi 55 prosent av arbeidsgiverne ønsker å øke den kvinnelige andelen av IT-fagfolkene sine, ifølge Bitkom!

Nå bla!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *