DSGVO: Hoppstart for et nytt internett?

Da DSGVO kunngjorde for to år siden at tyske selskaper var overbelastede og mange amerikanske datatjenesteleverandører ikke kunne forutsi konsekvensene av innvirkningen på de europeiske markedene, gikk gründeren Jürgen Litz fra Konstanz på offensiven.

Da vi visste at de tilhørende endringene ville by på enorme utfordringer for små og mellomstore selskaper, bestemte administrerende direktør for CRM-leverandøren cobra seg for å sette opp en DSGVO-kompatibel plattform for kundene.

Litz ser kritikk av implementeringen av DSGVO som helt berettiget. Han blir aldri lei av å påpeke muligheter. Jeg byttet med ham.

GDPR som en global formaner

Jürgen Litz: DSGVO er ikke bare gravlagte for selskaper som ikke har tatt personvernet ganske alvorlig. Man tror det neppe: DSGVO kan også være jordmor og eksportprodukt. Hvis du tror speilet, har Silicon Valley-staten valgt DSGVO som modell for sine egne optimaliseringer av databeskyttelse – og det mot motstanden fra mange Silicon Valley-selskaper. Kanskje noen kaliforniere i DSGVO ser noe vi ikke ser. DSGVO kunne komme i spill i enda større skala. Det kan støtte innsatsen for å skape et nytt internett og høyere datasuverenitet.

utstilling

John Ceh: GDPR oppfattes som en global formaner for sensitiv håndtering av data.

Jürgen Litz: Til og med hit Radio FFH rapporterte på slutten av Google Plus: Google Plus ettersom Walking Dead nå er virkelig død og gravstedene var bare i tillegg til egne feil og uhell, absolutt verdens økte innsats for å regulere databeskyttelse. Så DSGVO har allerede sine virkninger, også mot dataene som er syke.

Også interessant: Google skjulte datainnbrudd – bestemte nå databeskyttelsesansvarlig

Prosjektet Solid

Johannes Ceh: Med sitt prosjekt Solid ønsker nettoppfinneren Tim Berners-Lee å bryte opp datasiloene til GAFA. Er det realistisk?

Jürgen Litz: Ideen er god og påstanden uansett, som rapportert av internettveteranen Tim Cole i sin neste bok «Wild Wild Web» i detalj hvordan dagens barberbaroner ligner røverbaronene i det ville vesten deres kvasi-monopolgevinster mot allmennhetens interesser realisere. Dessverre er det for tiden for få «virkelige prosjekter i naturen» om Solid. I verste fall skapes et nytt øylandskap med kortvarige håp og velsignelser, men skaper aldri nødvendig skalering.

John Ceh: Hvordan hjelper DSGVO nå med letingen etter et «nytt internett» i retning av solide ideer eller mot siloer for en ny datasuverenitet?

Jürgen Litz: GDPR har en potensielt kraftig artikkel, artikkel 20. Den gir registrerte rettigheter til å innhente personopplysningene de har gitt til et selskap i et strukturert, vanlig og maskinlesbart format, i strid med Lockin-effekten. Det gir håp.

John Ceh: Hva må til for å bruke potensialet?

Jürgen Litz: Det er fremdeles uklart hva som menes med et strukturert, vanlig og maskinlesbart format. Retten til dataportabilitet er derfor en tannløs tiger eller kjedelig sverd, så lenge det ikke finnes noen standarder eller et standardisert utvekslingsformat og standardisert API.

John Ceh: Artikkel 20 og dataportabilitet. Er det nok mot GAFA?

Jürgen Litz: Det krever, i tillegg til artikkel 20 vanlige standarder og et ekstra økosystem av formidlere, styringssystem for personlig informasjon, alternative plattformer og aggregatorer for i det minste å bryte siloene og den frie strømmen av data i betydningen av den sanne dataherre, brukeren, å aktivere. For dette må politikk skape forholdene. Da vil vi ikke måtte vente på at Solids rungende suksess for å overvinne lockin-effekter og i det minste delvis få mer datasuverenitet.

Også interessant: forsiktig, kamera!

Zrundt forfatter:Johannes Ceh støtter selskaper i å samkjøre digitalisering med kunder og ansatte. Han er hovedtaler og konsulent for nye samarbeidsformer og digitalt ansvar. Etter år i Sport1, SKY, Springer & Jacoby, BMW, Daimler, JungvonMatt og Ogilvy, skriver han for tiden en bok om «kundens alder» og de tilhørende endringene i selskaper.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter stolpen, sekretæren Alexa. Den digitale verden er for lengst blitt en med den virkelige verden. Men alle vil ikke tro virkeligheten. Hvor selvsikker beveger du deg i nettverkslivet?

Gjør testen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *