Kunst av algoritme: Christies auksjon for første gang AI-trykk

Det kan være en uferdig Rembrandt, kanskje en Vermeer. Det uskarpe trykket «Edmond de Belamy» viser en mann i en mørk kum med en hvit krage, som minner om en fransk geistlig på 1600- eller 1700-tallet. Men i stedet for en gammel mester, var det en datamaskin på jobb: Portrettet er det første verket til kunstig intelligens (AI) som kom under hammeren i et større auksjonshus – uten klare regler om hvem forfatteren er og hvem som eier rettighetene.

«min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z)))]» er skrevet som en signatur i nedre hjørne. Dette refererer til algoritmen som produserte arbeidet. Christies var mer forsiktig med å anslå at auksjon i New York ville koste så mye som $ 8 900 og spådde «KIs ankomst på den globale auksjonsstadiet.» Torsdag kjørte imidlertid fem budgivere prisen kraftig opp. Kontrakten ble tildelt en anonym budgiver på telefonen til en god pris på 432 000 dollar (380 000 euro).

Bak verket står Paris-kollektivet Ob evident, som allerede i februar solgte et verk fra hans Belamy-serie til kunstsamleren Nicolas Laugero Lasserre. Han betalte 10.000 euro og snakket om en «grotesk og flott på samme tid». Det er nå elleve Belamy-utskrifter. Den fiktive familien er oppkalt etter AI-forsker Ian Goodfellow, hvis etternavn oversettes til «bel ami» (god venn) på fransk.

utstilling

15 000 portretter som treningsgrunnlag

I Goodfellow’s Generative Adversarial Network (GAN) konkurrerer to konkurrerende deler av en algoritme mot hverandre. «Generatoren» prøver å overliste «diskriminatoren» – i dette tilfellet spørsmålet om et maleri er ekte eller opprettet av datamaskinen. Grunnlaget for dette var et datasett med 15 000 portretter som ble opprettet mellom 1300- og 1900-tallet. På bakgrunn av dette produserte generatoren bilder til motparten hadde en menneskeskapt.

«Folk skal ha så liten innflytelse som mulig på det ferdige arbeidet under hele prosessen,» sier Gauthier Vernier, som sammen med Hugo Caselles-Dupré og Pierre Fautrel står bak kollektivet Tydelig, magasinet Time. Alle tre er 25 år i følge Time. Mottoet hennes: «Kreativitet er ikke bare for mennesker.» Med inntektene ønsker de å fortsette å trene algoritmen sin, sette penger i datakraft og prøve 3D-objekter.

Ki Painting 110614325 Web2 Cr Picture Alliance
Cirka 380 000 euro betalt av en budgiver for kunstverket «Edmond de Belamy» (Foto: Picture alliance)

AI Auction er Christies svar på Sothebys Banksy-kupp

Det som fungerer som en fin kneble for kunstmarkedet i dag, kan fort kreve nye lover. «Hvis et verk ble unnfanget av et menneske, men produsert av en maskin, hvem er da forfatteren?» Spør Art Newspaper. Og hvis folk ikke griper inn i det hele tatt, kan en AI alene eie opphavsretten? Forfattere, ifølge Vernier, kan ikke i henhold til gjeldende lov. For eksempel hadde AI-robot Sophia allerede skaffet seg saudisk statsborgerskap for et år siden.

Christie’s kommer inn på nytt territorium med auksjonen og leverer et svar til den gamle konkurrenten Sotheby’s. Han hadde mestret overskriftene i to uker etter den spektakulære auksjonen av et Banksy-bilde som delvis ødela seg selv. «Et stykke liveopptreden» ble auksjonert for første gang, kunngjorde auksjonshuset stolt. Nå scorer Christies kontinuerlig for premierer og salgsrekorder med svimlende summer.

Hvem definerer hva kunst er?

Ny er ikke såkalt generativ kunst. Allerede på 1970-tallet eksperimenterte kunstnere med automatiserte prosesser og overlot maskiner til kreativt arbeid. Gang på gang har det vært AI-arbeider innen kunst, musikk og litteratur. Konseptet med kunst omdefineres med noen få generasjoner, sier Erin-Marie Wallace, hvis selskap Rare-Era Appraisals setter pris på kunstverk i nærheten av Washington, til radiostasjonen NPR. «Vi omdefinerer hva kunst er i det 21. århundre, og jeg tror kunst er det folk er villige til å betale for.»

Call To Action 1200X1200 Lead september

Fokuser på deg!

LEAD-utgaven 3/2018 tar deg med inn i fotografiens verden. Hvilken rolle de og deres digitale gjenbruk spiller i dag og hvilke muligheter det er, vil du lære i 3 spennende historier i magasinet. Men emner som e-sport, kunstig intelligens og markedsføringsteknologier er også en del av den nåværende saken.

Bestill nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *