TechDaily: Til det bedre! Den første kunstig intelligente whiskyen

For det gode! Den første kunstig intelligente whiskyen

Mackmyra whisky
Den første AI-whiskyen: Et kinn for maskinlæring! (Foto: Mackmyra)

Det slår i bunnen av tønnen! Den kjente svenske whiskyprodusenten Mackmyra har gått sammen med Microsoft og finske forskere for å destillere en whisky ved hjelp av kunstig intelligens for første gang. Destilleriet håper at «nye oppskrifter, som de aldri ville kommet til mennesker». De sentrale prosessene i produksjonen av whiskyen styres ved hjelp av AI – inkludert utvalg av ingredienser, malting, mosing, gjæring og utvalg av gamle fat for modning. For dette har Mackmyra destillert alle oppskriftene, prosedyrene og kundepreferansene sine til én programvare. Maskinlæring skal støtte destilleriet og kollegene. Avgjørende involvert er Microsofts skyplattform Azure.

I følge Mackmyra kan kunstig intelligens skape mer enn 70 millioner forskjellige typer whisky – og til og med foreslå hvilke oppskrifter som høres mest lovende ut. AI lager oppskrifter og forslag for den videre prosessen, men selve produksjonen overvåkes fortsatt av menneskelige eksperter. «Våre ansatte beholder jobben sin, og de har alltid den siste avgjørelsen,» sier det svenske destilleriet. Foreløpig griper programvaren bare inn i en type whisky. Whiskyelskere skal imidlertid ikke ha for mye håp om en god drink. Fordi Mackmyra inviterer til den første smakingen i høst. Det kan ikke bli for langtidshentet etter bare noen måneders modning – til tross for notene til anis, ingefær, hvit pepper og sitrus som AI kom med.

Microsoft: Hvorfor nødoppdateringen for Windows XP er så bekymringsfull

Windows XP ble utgitt i 2001, og for fem år siden avsluttet Microsoft offisielt støtte for operativsystemet. Siden den gang – faktisk – er ingen sikkerhetshull lukket. Allerede i 2017 har Microsoft imidlertid gitt ut en ikke-planlagt XP-lapp på grunn av «WannaCry» -viruset. Og nå er det tid igjen. Microsoft har gitt ut en oppdatering for XP så vel som for Windows Server 2003, Windows 7 og Windows Server 2008 på grunn av et nytt alvorlig sikkerhetsproblem. Feilen, det amerikanske selskapet, ligger i Remote Desktop Services for ekstern tilgang til datamaskiner. Lekkasjen sikrer at disse tilgangene fungerer uten samtykke fra brukeren. Federal Office for Information Security (BSI) advarer også mot «mulige ormlignende angrep» og anbefaler å oppdatere de berørte datamaskinene.

Selv 18 år etter utgivelsen bruker mange millioner datamaskiner over hele verden XP. På grunn av den fortsatt store spredningen har Microsoft nå bestemt seg for nødrettingen. Sikkerhetseksperter anser prosessen som forstyrrende. For ifølge Jean Taggart fra Malwarebytes: «Bare ved å nevne Remote Desktop Services, vet angripere nå hvor de skal begynne.» Og fordi Microsoft – forståelig nok – ikke lenger regelmessig oppdaterer det foreldede systemet, kan det føre til ytterligere gap. XP-datamaskiner vil da være mer sårbare enn før. Windows 8 og Windows 10 er ikke berørt. Beste beskyttelse mot angrep er dermed oppdateringen til de to nyere systemene.

iOS 13: Kopier den, Apple!

«The Final Concept» – så selvsikker, designer og Apple-ekspert Nicholas Ghigo har kalt ideene sine for iOS 13, som han nå presenterer i en spektakulær video. Den italienske viser i seg mange nye funksjoner som mange Apple-fans vil ha – et fullstendig redesignet Kontrollsenter, klarere meldinger, rask tilgang til viktige emojier på tastaturet eller fritt definerbare knapper i låseskjermen. De to og et halvt minuttene er fascinerende. Og det ville være å ønske brukerne at Apple endelig våger et slikt brudd i iOS moderne tid. Om det i det minste vil gjøre noen av Nicholas Ghigos ideer til virkelighet, lærer vi 3. juni på WWDC i San José.

Galaxy Fold: Disse endringene Samsung planer

For første gang siden Galaxy Fold-katastrofen i slutten av april, er det informasjon om hvordan Samsung ønsker å redde sin sammenleggbare telefon. Ifølge informasjon fra det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap News, planlegger produsenten å legge den problematiske beskyttelsesfilmen, som amerikanske testere uforvarende hadde ristet av skjermen, under skjermen. Det ville beskytte dem mot skade. Flere åpninger på huset, som fremmedlegemer kan komme seg gjennom skjermen, bør stenges – i tillegg er det bare mulig med en bevegelig skjerm. Den oppdaterte versjonen av Fold blir deretter testet først i det koreanske mobilnettet. Det offisielle comebacket og lanseringen kunne ifølge Yonhap News da i juni (2019) venter. Men denne datoen er ifølge Engadget langt fra satt i stein.

Drømmen om Gamecube Classic

Det er tre nylige nyheter fra Nintendo: I Japan overvåket Switch-konsollen for første gang PlayStation 4 – som er der, men ikke så populær som i resten av verden. To år etter lanseringen har bryteren overgått hjemmemarkedet med 8.125 millioner eksemplarer solgt PS4, som trengte fem år for 8,077 millioner stykker, ifølge spillmagasinet Kotaku.

Også ny for Nintendo er Pokémon-appen Rumble Rush, som allerede hadde blitt annonsert i 2017 under navnet Pokéland, og nå dukket opp for første gang i den australske Google Play Store. Dette bør også være i Tyskland, starten av spillet for iOS og Android overhengende. Dessverre ikke nytt fra Nintendo er den funksjonelle Gamecube Classic, som ble bygget av designeren Madmorda og nå viser i en video. Nintendo-fans ville nesten drept for en mindre versjon av 2001-konsollen. Forblir håpet om at japanerne fremdeles trekker seg ut av hatten over den forfalte Gamecube Classic på et tidspunkt.

Slutten på LEAD: Ville Donald Trump bli bedre som president?

Det nye Snapchat-filteret, som gjør kvinnebilder til menns bilder – og omvendt – holder sosiale medier i spenning. Mange brukere innrømmer at de nylig har installert Snapchat for å bli med på fotovitsen. Et av favorittofrene er Donald Trump. Twitter: «Haha, han ser ut som Hillary.» Om USAs president som USAs president vil gjøre en bedre figur?

Hvem er dette #snapchatfilter @Snapchat #Trump @realDonaldTrump #Gorgeous pic.twitter.com/b6j9wBBQcs

– Xandras tanker (@XHollanders) 14. mai 2019

Forresten: TechDaily er også tilgjengelig som et nyhetsbrev og som en ferdighet («Alexa, open LEAD digital Tech»).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *