Berlin er den tyske digitale hovedstaden – Sachsen er i ferd med å ta igjen

Berlin har nesen foran digitaliseringen i en landsammenligning. Avstanden til hovedstaden til Hamburg og Bremen, som inntar andre og tredjeplass i dagens digitaliseringsindeks i Tyskland, er stor. Det landsomfattende baklyset danner for tiden Thuringia.

En annen ny stat gjør det mye bedre: Spesielt de siste to årene har Sachsen fanget opp når det gjelder digitalisering, forskerne ved Kompetansesenteret Public IT ved Fraunhofer Institute, som presenterte Indeksen 2019 mandag i Berlin.

Der forskjellene fremdeles er store

For årene 2017 til 2019 kan i følge indeksen en landsomfattende konvergens av digitale levekår observeres, spesielt med tanke på infrastruktur og privat internettbruk. På den annen side, hvis du ser på økonomien og online-tilbud fra lokale myndigheter, er forskjellene fortsatt veldig store.

For sin indeks så forskerne ikke bare på bredbåndsutvidelsen og andre infrastrukturdata, men tok også hensyn til en rekke andre indikatorer, for eksempel antallet datavitenskapsstudenter i en stat eller ubesatte IT-jobber.

utstilling

I tillegg spurte de lokale myndigheter om deres offentlige WLAN-tilbud og undersøkte over 300 kommunale nettportaler. De fant ut at virksomhetsregistreringer nå er mulig i 37 prosent av kommunene. På den annen side tilbyr alternativet å sende en søknad online bare én av ti kommunale nettportaler.

Hesse har ledelsen med å fylle IT-jobber

I følge indeksen fungerer digital administrasjon bedre i Hamburg enn i noen annen stat. Forskerne, som blant annet har analysert samarbeidet mellom de forskjellige administrative nivåene og klarheten i informasjonen som er tilgjengelig på nettet, plasserer Berlin på andreplass rett bak Hamburg. Følg deretter – med litt avstand – Nordrhein-Westfalen og Bremen. Sachsen-Anhalt inntar sisteplass.

Sikkert: uten raskt internett og kraftige mobilnett fungerer det ikke. Men de som vil ta igjen den digitale verden, må også skape et arbeids- og bomiljø der IT-spesialistene så desperat på jakt etter seg selv føler seg komfortable.

Også interessant: «Mange informatikere er frustrerte over jobbsøket»

En undersøkelse utført av Federal Employment Agency i juni 2018 viser at selskaper i Hesse har færrest problemer med å fylle jobber i IT- og kommunikasjonsbransjen. Det var i underkant av ni ufylte ledige stillinger for hver 1000 ansatte som var underlagt trygdeinnskudd. I Hamburg var det ti, i Berlin hadde det føderale byrået i underkant av 14 ledige stillinger. I Thuringia var det nesten 30 ufylte ledige stillinger i bransjen for 1 000 ansatte. I Mecklenburg-Vorpommern manglet 26 fagpersoner.

Fraunhofer Institute forklarer: «For å forhindre mangel på fagarbeidere, som er veldig forskjellige i regionale termer, fra å bli en vekstbremse, er det nødvendig med ytterligere tiltak når det gjelder utdanning, men også for rekruttering og oppbevaring av fagarbeidere.»

Den digitale politiske talsmannen for parlamentariske gruppen FDP, Manuel Höferlin, sa at mangelen på IT-fagfolk er «ganske skammelig for Europas ledende industrialiserte nasjon». Transportminister Andreas Scheuer (CSU) og hans partikollega Digital statsminister Dorothee Baer bør sørge for at alle mennesker i Tyskland har tilgang til raskt internett, og ikke «poserer for vakre glansbilder ved siden av Airbus flytaxi».

Entusiasme for sosiale medier er ikke lenger ubrutt

Det siste året spurte de ansatte ved Kompetansesenteret offentlig IT noen representant utvalgte kommuner i hver stat om de hadde offentlige WLAN-hotspots. Også her er bystatene igjen på topp. De forespurte kommunene i Schleswig-Holstein rapporterte imidlertid alle tilbake: det er ingen gratis Wi-Fi hos oss.

For Thuringia beregnet forskerne en gjennomsnittlig andel på fem prosent. Følgelig er antallet offentlige hotspots i Saarland, Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz, Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern relativt lavt. Nordrhein-Westfalen, Hessen og Bayern har et over gjennomsnittet tilbud for gratis surfing i offentlige områder.

Og en annen ting forskerne sa: Entusiasmen for sosiale medier er ikke lenger ubrutt i Tyskland. I følge dem økte andelen mennesker som bruker Twitter, Facebook, Instagram og Co. bare litt i Saarland, Rheinland-Pfalz og Hamburg mellom 2015 og 2017. I alle andre føderale stater falt andelen brukere i samme periode – noen ganger med opptil 18 prosent.

I 2017 sa bare 38 prosent av innbyggerne i Brandenburg at de var på sosiale medier. Det var den laveste verdien på landsbasis. Lederen på sosiale medier var Rheinland-Pfalz med 60 prosent brukere. At de østtyske statene, med unntak av Berlin, nådde alle nivåer på under 50 prosent, kan også skyldes det faktum at spesielt mange unge mennesker hadde emigrert fra disse regionene de siste tiårene.

Også interessant: Studie: Wien og London leder den digitale rangeringen

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *