Hvordan kunstig intelligens endrer forsikringsverdenen

For de fleste er ikke forsikringsemnet en behagelig opplevelse. Når du har søkt gjennom tariffens jungel, føler du at sjeldne tilfeller av skade ofte svikter. I utgangspunktet skiller kommunikasjonen med forsikringsselskapene seg stort sett ikke fra myndighetene. Kunden føler seg bevisstløs og ikke fullt ut informert. Definisjon er forsikring en antagelse om risiko fra forsikringsselskapet mot betaling av premie, for å motta erstatning for skader i tilfelle skade fra kollektivet. Konkret betyr dette faktisk for begge parter, dvs. forsikringstakere og forsikringsselskaper, å komme i en situasjon som man av mange grunner prøver å unngå. Egentlig et paradoksalt system.

Digitaliseringen av privat banksektor, FinTech for kort, har vist at bruk av teknologi gjør tidligere kjedelige prosesser i banker kundevennlige – i dag «brukervennlige». Men ikke bare UX («brukeropplevelse») har blitt bedre: Små banker som er helt avhengige av digitale verktøy, overtar de største aktørene i den ettertraktede detaljhandel og utlånsvirksomheten. Bruken av DeepTech skaper åpenhet, rettferdige kredittsjekker og bekvemmelighet. Kostnadsbesparelsen i bankenes operative virksomhet er selvforklarende. I mellomtiden er bankene allerede bekymret for hvem som bringer den yngre direkte banken til markedet med ‘hipperen’ -merket?

utstilling

Også interessant: kunstig intelligens i kundekommunikasjon

Paradigmeskiftet skjer allerede i dag

Bit for bit er digitalisering nå også å finne veien inn i den ofte ugjennomsiktige forsikringsbransjen. Kunstig intelligens (AI) og algoritmer bestemmer risikovurderinger «live», med hensyn til hundrevis av variabler og datapunkter. Begynnelsen på bilforsikring kom inn: telematikk-tariffer.

Den månedlige forsikringen er basert på effektiv kjøretøysbruk og ikke bare konvensjonelle statiske determinanter. Innenfor eiendomsforsikring blir det imidlertid litt mer komplisert. Forsikringstakers kollektiv består av personer med forskjellige «risikoklasser», livsstil og mobilitet. Enten bølle eller asketisk, alle betaler det samme. Er det rettferdig? Inngangen til DeepTech skal hjelpe. Grunnsteinen her er en unik joint venture mellom Munich Re og GoogleMaps-skaperen Axon Vibe. Prinsippet for telematikk-tariffer er å komme inn i eiendomsforsikringens verden.

En forsikringstakers smarttelefon brukes til å anonymt sammenligne og analysere hans bevegelses- og posisjonsdata med Münchens metadata om risiko. AxonVibe fungerer som en ‘dataetterforsker’ og sender forhåndsdefinert triggerinformasjon til forsikringsleverandøren etter godkjenning av forsikringstaker. Dette bytter igjen AI og algoritmer i mellom og «lærer» fra forsikringssaker. Forsikringer kan beregnes og tilbys kontekstsensitive i sanntid.

Også interessant: Forbannelse og velsignelse: Hva vi kan forvente av kunstig intelligens

Forsikring 3.0

Modulære kortsiktige forsikringer er i sluttfasen kort tid før markedsadgang for ulike leverandører. I forsikringssjargongen kalt UBI (Usage-Based Insurance) kommer snart det første UBI-produktet for reise, der kundene daglig forsikrer bagasjen, smarttelefonene eller bærbare datamaskinene deres mot tyveri, tap eller skade på grunnlag av den respektive destinasjonen. Automatiske varsler fra appen eller smartwatch er åpenbare her. Tilbake på hjem flyplassen blir forsikringsdekningen automatisk avsluttet.

Et annet eksempel er en ulykkesforsikring basert på UBI: Ved innreise i et alpinanlegg aktiveres og deaktiveres forsikringsdekningen automatisk etter å ha forlatt denne sonen, og hvis ønskelig uten tiltak fra forsikringstakeren.

De nevnte UBI-forsikringene gjør bruk av kunstig intelligens relativt enkelt med deres «lønn som du bruker» -prinsippet. For eksempel er en maksimal av Max Planck Institute at for å akseptere beslutninger om selvlærende maskiner som «rettferdige», må deres beslutninger ha en klar årsakssammenheng til våre juridiske og moralske krav. Innenfor eiendomsforsikring har kunder de samme startbetingelsene. Og mer til.

Kunstig intelligens vil avbestille nettopp fordi kunder som for eksempel «lever under feil postnummer» vil være en saga blott. Systemet lærer at personer X med livsstil V også kan bære samme risikoklasse i postnummer Z-området. De resulterende fordelene ligger imidlertid ikke bare i tilstrekkelig utforming av politiske bidrag. Forsikringsselskaper kan identifisere risikoer i nær fremtid før de oppstår. De kan gå ut av sin rolle som opprydding og gi sine kunder forebyggende beskyttelse.

Om gjesteforfatteren

Alexander Huber er medgründer og Chief Marketing Officer for ONE Insurance, Europas første heldigitale forsikringsselskap. Han elsker salgstrakt, digitale forretningsmodeller, men fremfor alt er han kjent for sin svarte humor og sarkastiske kommentarer mot den etablerte konkurransen.

Én Cmo U Co-grunnlegger Alexander Huber

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *