Hva gjør en … Publikumssjef?

Navn: Marius Bortolusso

Alder: 34

Stilling: Sjef for publikumsutvikling

Utdanning: Forretningsmann for audiovisuelle medier, MBA i entreprenørskap og innovasjonsledelse

Firma: Bauer Xcel, Hamburg

Hva gjør du?

Som sjef for publikumsutvikling er jeg ansvarlig for bærekraftig rekkevidde for vekst av Bauer digitale merker hos Bauer Bauer sammen med teamet mitt, samt for utvikling av et innholdsøkosystem som fokuserer på brukere og deres behov. Målet vårt er å tiltrekke nye brukere til vårt digitale tilbud og beholde dem for våre merkevarer på lang sikt.

Vi er strategisk intern rådgivning og informasjonsgrensesnitt i ett. Ved hjelp av en stabil database optimaliserer vi produktene for alle brukere av Bauer Xcel Media. I tillegg til vedlikehold og utvidelse av våre egne mediekanaler, handler det først og fremst om spredning og identifisering av rekkevidde potensialer. For å oppnå størst mulig rekkevidde på det store antallet forskjellige berøringspunkter, må innholdet vårt også behandles på kanalspesifikk basis. Selvfølgelig må vi ikke bare følge med på og analysere objektene våre, men vi må også analysere markedet og dets trender. I tillegg er opplæring og konsultasjoner av våre redaksjoner innen SEO og sosiale medier en sentral del av vårt arbeid.

utstilling

For tiden er vi også intenst involvert i standardisering av datainfrastrukturen og nettverksbygging av de forskjellige datakildene. Målet vårt: å sette opp vårt eget datavarehus. Tilpasning av innhold er også på vår prioriteringsliste.

Et mangfoldig utvalg av oppgaver krever også en spesiell organisering: I motsetning til mange bedrifter, hører områdene Business Intelligence, Audience Engagement og Performance Marketing til divisjon Audience Development.

Hvordan kom du til denne oppgaven?

Hjertet mitt har alltid vært å bygge og utvikle digitale forretningsmodeller. Som utdannet audiovisuell merkevare, bestemte jeg meg for å vende tilbake til mine profesjonelle røtter etter korte turer til forsikringsbransjen og ledelsesrådgivning, etter min MBA i entreprenørskap og innovasjonsledelse 2015. Min første stopp: en sosialjournalistisk oppstart i Sveits. Kort tid etter fulgte en tur til selvstendig næringsdrivende. Sammen med en partner har jeg implementert mitt eget prosjekt i publiseringsmiljøet.

Jeg kom over en stilling ved Bauer Xcel. Utfordringen med å bringe kunnskapen min til et av de ledende medieselskapene var umiddelbart veldig spennende.

Beskriv så tydelig som mulig et prosjekt som har imponert deg spesielt.

I utgangspunktet inspirerer jobben min meg igjen og igjen, fordi han er allsidig og fartsfylt. Diversifiseringen av rekkeviddekanalene våre og den tilhørende brukersentrasjonen i forbindelse med frigjøring av noen dominerende trafikkilder er imidlertid et tilbakevendende tema som hjertet mitt slår til. Et konkret eksempel er absolutt omstillingen av rekkeviddestrategien 2016.

Facebook hadde vokst utrolig raskt i årene før og endret det globale mediekonsumet betydelig. I 2016 posisjonerte Facebook til og med for første gang over hele verden før Google som den viktigste rekkevidde-kanalen for utgivere. Resultatet: et stort antall forleggere rettet i økende grad sin egen strategi til Facebook. På det tidspunktet lanserte vi også to nettsteder med våre merkevarer, Männersache und Liebenswert, som eksplisitt imøtekommer behovene til sosiale nettverk som sosiale merkevarer.

Allerede i 2016 var det første tegn på kommende endringer på Facebook, noe som innebar en rekkevidde risiko for utgivere. Da endringene av Facebook-algoritmen og den tilhørende rekkeviddekollaps kom i 2017, var vi forberedt, fordi vi allerede hadde begynt å tilpasse strategien vår med framsyn. Takket være datadrevet optimalisering av rekkevidden, et sterkt fokus på diversifisering av dekningskanalene våre og noen få andre tiltak, kompenserte vi ikke bare tapene på Facebook, men økte også rekkevidden betydelig i samme periode. Dette eksemplet er selvfølgelig representativt for alle eksterne trafikkanaler for utgivere, som spesielt vist av de mange algoritmejusteringene som ble gjort av Google i 2018.

For oss i publikumsutvikling er det viktig å forutse en slik utvikling så tidlig som mulig og ta tiltak mot passende tiltak. Selv om det var tilstrekkelig for utgivere for bare noen år siden å distribuere innhold først og fremst gjennom sine egne distribusjonskanaler, er det i dag viktigere enn noen gang å gi brukeren så mange berøringspunkter med merkevaren og innholdet som mulig. Innholdet må forberedes for hver kanal. For dette er det nødvendig med et stabilt datagrunnlag så vel som en dyp målgruppe og markedsforståelse.

Hvilken funksjon hjelper deg mest i hverdagen din? Hvorfor?

Jeg er en veldig nysgjerrig person og elsker å møte endrede utfordringer som krever kreative tilnærminger og måter å tenke på. Dette fører til at jeg hele tiden må stille meg nye spørsmål. Jeg stiller spørsmålstegn ved mye og liker å prøve ut nye ting. I tillegg til fleksibilitet og et konstant ønske om videreutvikling, er det spesielt viktig å ikke bli veiledet av sikkerhetshensyn og ikke være redd for å gjøre feil. Det er her den åpne feilkulturen og smidige måten å jobbe hos bonden Xcel kommer godt med. Tross alt er det avgjørende til slutt å trekke de riktige konklusjonene fra feil og rette dem så raskt som mulig.

I utgangspunktet er jeg mer av en rolig og avslappet type – egenskaper som gagner meg i lys av det raske tempoet i livet og det stadig skiftende markedsmiljøet. Spesielt i stressende situasjoner og i komplekse situasjoner er det viktig å følge med og dele opp problemet i dets individuelle deler. Da fungerer det bra med passende tiltak.

Hva er viktigst for deg om jobben din? Hva er det morsomste?

Den positive arbeidsstemningen og det kollegiale samarbeidet er to avgjørende faktorer for meg. Dette gjelder både internt og på tvers av avdelinger.

Innholdsmessig setter jeg spesielt pris på det varierte og varierte spekteret av oppgaver. På den ene siden er vi ansvarlige for en datadrevet optimalisering av rekkevidde og prosesser i selskapet. Dette krever et høyt nivå av analytiske ferdigheter og intensiv kjent med raskt skiftende fagområder.

På den annen side har vi som konsulent og muliggjør kontinuerlig kommunikasjon med alle avdelinger i selskapet så vel som eksterne tjenesteleverandører. Dette krever spesielle ferdigheter i kommunikasjon, empati og mekling. Fordi vellykket publikumsutvikling ikke fungerer alene, men først og fremst er assosiert med en god del teamarbeid.

Sist, men ikke minst, har vi som grensesnittavdeling et helhetlig syn på selskapet og kan derfor utvikle løsninger for en rekke forskjellige utfordringer. Det er vår oppgave å overføre innsikten til selskapet og sikre en aktiv overføring av kunnskap samt å samle og koble interessentene fra de forskjellige avdelingene. Dette krever en høy grad av åpenhet og åpenhet.

I tillegg synes jeg det er spennende å jobbe i et så dynamisk markedsmiljø der vi hele tiden må takle de siste tekniske og sosiale trender. For bare på denne måten kan vi inspirere våre målgrupper i fremtiden til våre tilbud. Som et resultat fortsetter jeg å utvikle meg både profesjonelt og personlig.

Jobben min er uunnværlig fordi …

… brukere i den digitale verden i dag har tilgang til en uendelig tilførsel av interessant innhold – alt sammen i et stadig voksende antall berøringspunkter. For å fortsette å nå dem med våre egne tilbud, må vi forstå hvordan de tenker og hva de vil. For å gjøre dette, må vi analysere mangfoldet av data tilgjengelig for oss og utlede meningsfulle tiltak fra dem. Disse skal først og fremst være basert på brukernes behov og atferd og skal ikke være basert på magefølelse eller personlige meninger. Bare på denne måten kan nøytrale, datadrevne forretningsavgjørelser tas.

Som målgruppeutviklingssjef er vi med på å demokratisere dataene i selskapet. Dette muliggjør datadrevet rekkeviddeoptimalisering for alle avdelinger samt en brukersentrert berøringspunktutvikling.

Hvis du ikke var sjef for publikumsutvikling, hva ville du da vært?

Jeg er veldig fornøyd med det jeg gjør. Hvis jeg ikke var sjef for publikumsutvikling, ville jeg sannsynligvis fulgt en av mine mange ideer nærmere, satt opp min egen oppstart, eller byttet tilbake til management consulting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *