Hva gjør en … Instruksjonsdesigner?

Jobbtittel: Instruksjonsdesigner hos AVADO Learning
Navn: Max Mielke
Alder: 29
Utdanning: Bachelor i kunst, utdanningsplanlegging og instruksjonsdesign
Firma: AVADO Learning

Hva gjør du?

Jeg utvikler læringsreiser for virtuelle og semi-virtuelle læringsprogrammer rundt temaet digitalisering. I begynnelsen stiller jeg mange spørsmål – om fakta, målgruppen, den faktiske og måltilstanden og så videre.

Et typisk oppdrag kan være: «Vi ønsker å styrke våre ledere i løpet av Y måneder for Y.» Fordi de reelle behovene ofte ikke er åpenbare ved første øyekast, eller de som ikke deles av beslutningstakere og deltakere, må jeg synliggjøre dem.

Funnene fører til spørsmål om design og utvikling av læringsreise: Hvordan kan oppgaven implementeres innenfor den fastsatte tidsrammen? Er det fornuftig å jobbe utelukkende med e-læring? Jeg lager et storyboard her og planlegger passende (ikke de hippeste) læringsmetodene.

Til slutt skal deltakerne oppnå læringsmålene sine svært motiverte, endre tankesettet deres bærekraftig, forbedre ferdighetene og forankre begge fast i bevisstheten. For dette formål evaluerer vi regelmessig metodene som brukes i teamet. Og vi støtter deltakerne i praksisoverføringen

Hvordan kom du til denne oppgaven?

Jeg studerte Instruksjonsdesign fordi jeg synes blandingen av psykologi og pedagogiske elementer er spennende. På dette området kan jeg hjelpe mennesker i alle aldre med å komme seg videre.

utstilling

Hvilken funksjon hjelper deg mest i hverdagen din? Hvorfor?

Kritisk avhør og analytisk arbeid hjelper meg enormt med å mestre de konseptuelle oppgavene. I tillegg krever det mye innlevelse å sette deg selv i de mest forskjellige perspektivene til deltakerne, men også hos beslutningstakerne.

Jeg trenger å identifisere de virkelige, skjulte behovene til forskjellige mennesker for å skape en passende læringsreise.

Hva er den viktigste oppgaven i jobben din?

Det tar DIE til kunden eller til beslutningstakeren – og fremfor alt til deltakerne – mest passende Learning Journey: I tillegg til riktig læringsmiljø må jeg for eksempel vurdere om ledelse er hierarkisk forhåndsbestemt eller lenge bodd i selskapet.

Med hvilken blanding av metoder – for eksempel verksted, bootcamp, blandet læring, virtuelt gruppearbeid og mange flere metoder – kan jeg gjøre det? Trenger jeg en didaktisk wow-effekt i form av motivasjonstiltak? Eller et element som rister opp deltakerne? Og i så fall: i hvilken fase av læringsreisen bruker jeg disse effektene for optimal dramaturgi?

Det er nå mange forskjellige læringsmetoder. Det er derfor viktig å sette sammen den rette blandingen, fordi: Formatene gjør deltakeren til en aktør i læring. En viktig faktor her er læringsdyktighet. Livslang, selvbestemt og sosial læring blir i økende grad fokus for mange selskaper.

Læringsprogrammer må vekke egen nysgjerrighet og gjøre det mulig for elever å tilpasse seg fleksibelt til nye krav og tilegne seg nye ferdigheter. Dette innebærer ikke bare en sterk selvrefleksjon, men også viljen til å delta i endringsprosessen.

Beskriv så tydelig som mulig et prosjekt som har imponert deg spesielt

Ideelt sett vil vi være en del av prosjektet helt fra starten av Instruksjonsdesign for å identifisere behovet og designe læringsprogrammet fra A til Å: for eksempel med moduler som er spesielt tilpasset kundens behov. Med bootcamp-konsepter. Men også med evalueringer. De hjelper meg med å vurdere om vi fremdeles er på sporet. Og de gir meg sjansen til å være smidige i det gjeldende programmet, spesielt når parametere endres.

Dette kan være viktig hvis deltakerne trenger mer intensivt gruppearbeid fordi et nytt tema dukker opp. Eller hvis det er behov for ytterligere coaching eller enda mer støtte. Jo oftere vi evaluerer, jo bedre.

Jobben min er sentral fordi …

… Instruksjonsdesign Gir bærekraftig kunnskap og gir mennesker en unik læringsopplevelse. Jeg er fascinert av hvordan folk plutselig går sammen og hvordan teamarbeid fremmer følelsen av å være. Plutselig kommer ting i gang som man ikke hadde trodd mulig før.

Den største utfordringen er imidlertid å motivere folk til å utvikle lidenskap, få en overføring av praksis og endre holdbare holdninger som har stått fast i mange år. Derfor skal ikke læringen være over etter kurset: Helst blir jeg fortsatt som Instruksjonsdesigner med elevene på ballen.

Målet: å internalisere innsikt, holdninger og den nye tankegangen og dermed bære gnisten i organisasjonen. Bare på denne måten vil deltakerne bli endringsagent for kontinuerlig læring og selskaper bli lærende organisasjoner.

Forutsatt at de har implementert en læringsstrategi støttet av styret eller ledelsen – og utover det rommet for å sette det som har blitt lært ut i praksis og bærekraftig forankret.

Hvis du ikke var instruksjonsdesigner hos AVADO, hva ville du være?

Jeg ville nok blitt lærer, og jeg vil tenke på hvordan jeg kunne redesigne leksjonene og også drive digitaliseringen her. Forleden så jeg et innlegg av en lærer som prøvde en SCRUM-basert metode med elevene sine – noe jeg synes er utrolig spennende.

Jeg ville også vurdere hvordan jeg aktivt kunne involvere elever i leksjonsdesignen. I stedet for prefabrikkerte, stive læreplaner, er det bedre å prøve nye ting, engasjere studenter og hente dem. Så deres egne interesser kan også innarbeides.

Også interessant: Hva gjør en … Chief Delivery Officer?

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter stolpen, sekretæren Alexa. Den digitale verden er for lengst blitt en med den virkelige verden. Men alle vil ikke tro virkeligheten. Hvor selvsikker beveger du deg i nettverkslivet?

Gjør testen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *