Slik gjør du: Fortelling

OK, nå blir det litt teoretisk (men det er over snart). Det pleide å bli kalt ™ du må gjøre noe på tvers av mediene på en eller annen måte. Så hva for eksempel noe trykket, så en video på nettet. Dette hadde noen ganger morsomme effekter, fordi du ofte så resultatet at det på en eller annen måte var noe, vel, prøvd. Noen måtte da stoppe for å lage en video til teksten, fordi: ellers ville ingenting være Crossmediales.

Tidene er over, takk gud man gjerne vil legge til. I mellomtiden snakker vi enda mer om historiefortelling. Gitt, det kan være overskridelser. Det er ikke alltid bare en «historie», som kan distribueres over hele nettverket. Tross alt gir denne historiefortelling ideen muligheten til å fortelle historier hvor de hører hjemme. Og du trenger ikke å søke tvang etter noe. Fortelling betyr ikke annet enn å fortelle en historie i riktig sammenheng for riktig enhet, Høres enkelt ut. Men det er det ikke alltid. Fordi du ofte mislykkes i et veldig enkelt spørsmål:

Har jeg til og med en historie?

Hvis du har stoppet den indignerte ristingen av hodet etter dette spørsmålet, tenk et øyeblikk: Det er en gammel journalistikk-visdom du bør først, før du legger noe på papir eller hvor som helst bringer, først og fremst hvilken historie du i det hele tatt vil fortelle , Ikke mye har endret seg i denne fremdeles utrolige ekte bulrushen. Bortsett fra at det har blitt vanskeligere å svare på dette spørsmålet. Tidligere var det nok med et enkelt «ja» eller «nei». I dag må man si: avhenger av hva for. Og for hvem. Og for hva. #

utstilling

Omvendt: Moderne og digital historiefortelling betyr ikke bare at innholdet i historien må være rundt. Men at du må tenke nytt på historien for hver kanal og for hver enhet. Logisk: Facebook er noe annerledes enn Twitter, og dette er noe annerledes enn Instagram igjen, og det er igjen …

Så en historie er ikke noe annet enn en historie innholdsbrakett. Så en historie betyr ikke at kopi og lim er de samme tingene overalt, noe som gjør det på en eller annen måte litt mer passende. At kanaler og plattformer er forskjellige, har ikke bare å gjøre med karakterbegrensninger.

Hva menes med historiefortelling?

Fortell historier. Så enkelt som vanskelig. Med informasjon som ideelt sett henger. For dette må denne informasjonen også ha en verdi. Derfor er det overhodet ikke galt å stille ganske banale spørsmål i begynnelsen av historiefortellingen: Hvem vil i det hele tatt vite dette, og hva krever det noen å vite?

Dette gjelder spesielt når det gjelder temaet markedsføring av innhold, som ellers kollegaen Karsten Lohmeyer skriver her på LEAD veldig kunnskapsrik. Selv med dette emnet handler det ikke bare om å fortelle historier der du mer eller mindre iøynefallende kan droppe merkenavn og andre reklameartikler. Fortell en god historie som jeg liker å lese, se, høre. Og det kommer på rett sted til rett tid på riktig enhet.

Som sagt: så lett, så vanskelig.

Hva trenger jeg for dette?

For en gangs skyld handler det i denne «hvordan-til» -episoden nesten ikke om teknologi i det hele tatt (for det anbefaler jeg, med god samvittighet, om alle tidligere episoder av denne lille serien). I stedet snakker vi i dag mer om innholdsrelatert håndverk. Så før vi begynner å fortelle, trenger vi noen få ingredienser:

  • en hovedperson (eller mer)
  • et tema, et spørsmål, et problem som kan fortelles langs disse hovedpersonene
  • en konklusjon, en løsning, en konklusjon

Er journalister blant leserne? Nøyaktig høres det ut i de grunnleggende kravene som den gode gamle reportasjen. De to temaene er faktisk ikke forskjellige. I begge tilfeller handler det ikke bare om å formidle fakta. Det er mange andre, sannsynligvis mye mer egnede presentasjonsformer.

Og noe annet har reportasje og historiefortelling til felles: begge deler er god kunst, hvis du vil gjøre det godt.

Så, og nå kommer poenget som du ikke egentlig bør nevne i en gjøreserie: Du trenger også fortellertalent og dyktighet. Du kan lære det til en viss grad, men det er alt du kan. Ikke for ingenting er gode historiefortellere som ikke finnes på hvert gatehjørne, med god grunn er reportasjeforfattere dyrebare, fordi sjeldne gode. Hvordan man blir en slik perle kan ikke beskrives i noen få avsnitt. Hvert treningskurs vier mye plass til reportasjen, den gode historien. Og noen mennesker lærer aldri, beklager det.

Men selv om du ikke vil eller ikke kan skrive den store historien selv: I det minste må du kjenne de grunnleggende kravene for en vellykket orientering. Ingen historiefortelling så uten gode hovedpersoner, ingen vanlig tråd, ingen reell informasjonsinnhold. Med alt annet, kaster du bort tiden din og muligens kundens penger.

På hvilke kanaler fungerer historiefortelling?

I prinsippet på alle. Dette krever imidlertid at man er kjent med funksjonene og spesielle funksjoner i kanalene, terminalene og presentasjonsformene. Fortelling betyr ikke at hver kanal er spilt inn behov. Det betyr heller ikke at én uttalelse må behandle et emne identisk i alle kanaler. Fremfor alt trenger du ikke å gjøre alt overalt samtidig. Tvert imot.

Trenger jeg en plan?

Normalt er slike spørsmål bare retoriske: For hva i jobben trenger du en plan? Spørsmålet oppstår derfor her, fordi du bare trenger en veldig god plan for historiefortelling. Du forfølger til slutt et strategisk mål med det. Og alltid når det kommer til strategi, bør du tenke to ganger på hva du gjør der. Så ja, absolutt: planlegg nøyaktig hvem du vil fortelle hva hvor. Og hvordan og med hva. Video-kunnskapsrike lesere vet dette: Et ekte og tydelig storyboard er utrolig nyttig.

Ellers havner du i den gamle kryssmediefellen igjen – og lager historier for historiens skyld.

Jakubetz anbefaler

  • I den digitale tidsalderen er det selvfølgelig spesielt hyggelig å fortelle historier på en virkelig multimedia måte. Vakre eksempler finnes regelmessig hos WDR, som også brukte Pageflow for å utvikle god programvare (som også er åpen for andre)
  • Du kan også jobbe godt med Adobe Pages eller Atavist

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *