TechDaily: Leonardo da Vinci – genial bro fra 3D-skriveren

Leonardo da Vinci: Strålende bro fra 3D-skriveren

Da Vinci-broen
Bygge en gyllen bro – med den geniale planen til Leonardo da Vinci (Foto: MIT)

Leonardo da Vinci, den toskanske universelle geni og maler, som døde altfor tidlig i 1519, forbløffer vitenskapen 500 år etter hans død. For forskere og arkitekter har for første gang gjenskapt en av Leonardos dristige brokonstruksjoner i 3D-skriveren ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Resultatet: Broen som forbinder Istanbul sentrum med Galata-distriktet ville fungert perfekt og ville vært jordskjelvsikker. Med sin oppfinnelse kunne den vanskelige toskanske oppfinneren ha revolusjonert brobygging frem til i dag.

1502 Sultan Bayezid II planla byggingen av broen. Da Vinci leverte et utkast, som ikke ble realisert. For i stedet for de minst ti søylene, som da var vanlig for en slik bro, ønsket Leonardo å spenne elven med en eneste bue. Det virket for risikabelt for sultanen. Basert på notatene og skissene har forskerne ved MIT nå bygget broen i en skala fra 1: 500 ved å bruke komponenter fra 3D-skriveren. Den 81 centimeter lange modellen viser at ren tyngdekraft perfekt ville ha koblet sammen steinblokkene, uten sement, mørtel eller lignende stoffer. Samtidig ville konstruksjonen vært så fleksibel at den ville ha overlevd de hyppige jordskjelvene i Istanbul. I følge Gizmodo plasserte brobyggerne modellen på to mobile plattformer for denne testen.

Stygg: Dyson stopper elbilen sin

Dyson-bil
Suger: Dyson støvsugerbilen er fortsatt en skisse (Foto: Dyson)

Nytt tilbakeslag for James Dyson. Etter at Brexit, som hadde lovet milliarder av inntekter og massive skattefordeler fra den engelske støvsugerrevolusjonen, fortsatt er i limbo, måtte han nå avslutte elbilprosjektet sitt. I en melding til hans stab sa Dyson: «Selv om teamet vårt har utviklet en fantastisk bil, ser vi ikke noen måte å gjøre det kommersielt levedyktig.» Salget av Dyson-bilen skulle starte i 2021. Byggingen av den planlagte fabrikken i Singapore har tilsynelatende ikke en gang begynt. Nylig, ifølge TechCrunch, hadde Dyson søkt en kjøper for sitt bilprosjekt, men var mislykket.

Teknologien utviklet for e-bilen med nye solide batterier, sensorer, roboter og kunstig intelligens, selskapet ønsker fortsatt å utvikle og bruke for nye produkter. Rundt 2,8 milliarder euro er tilgjengelig for dette programmet. Eksperter antyder at James Dyson hadde undervurdert hvor raskt klassiske bilfirmaer som VW med egne elbiler på markedet – og at han nå ikke lenger ser den etablerte konkurransen. De berørte nesten 600 ansatte skal om mulig innkvarteres i andre virksomhetsområder. «Dette er ikke det første prosjektet som har endret retning, og det vil ikke være det siste,» sa Brexit-Dyson. Mannen vet hva han snakker om.

iPhone 11 lastes raskere – til halv pris

Guenstig strømforsyning
Samme ytelse, halv pris: iPhone 11 strømadapter for å redde rever (Foto: Ugreen)

IPhone 11 Pro og 11 Pro Max Apple er første gang med en moderne, rask 18-watt strømforsyning, som bringer et tomt batteri på under en time til 80 prosent. Inngangsnivået iPhone 11 kommer imidlertid fortsatt med en utdatert 5-Watt plugg, som telefonen laster drastisk tregere enn den kunne. Hvis du vil endre det, får Apple 18 watt PSU av Pro-iPhones for 35 euro, og den nødvendige kabelen fra USB-C til Lightning for ytterligere 25 euro.

Det gjør 60 euro for et utstyr som faktisk måtte komme fra fabrikken. Men nå er det også for halvparten, som magasinet BGR melder. Fordi den kinesiske leverandøren Ugreen har redusert prisene for iPhone 11-tilbehøret. 18-watt strømadapteren koster nå 16,99 euro på Amazon, og den Apple-sertifiserte USB-C Lightning-kabelen 12,99 euro. Lager totalt 29,98 euro i stedet for 60 euro. Teknikken skal i stor grad være identisk med Apple. Og med det lader iPhone 11 like raskt som Pro og Pro Max.

Google har med seg den bærbare datamaskinen med bølgeblikk

Google Pixelbook Go
Perfect Wave: Googles Pixelbook Gå nedenfra (Foto: 9to5Google)

Neste tirsdag 15. oktober introduserer Google høstnyhetene sine. På agendaen står smarttelefonene Pixel 4 og Pixel 4 XL, Pixel Watch og den bærbare PixelBook Go med Chrome OS. Mange hemmeligheter med de nye enhetene er ikke lenger hemmelige, Google har selv bortskjemt mye på forhånd. Tilsynelatende skulle Pixelbook Go holde seg under den magiske kappen til tirsdag. Men fungerte ikke, 9to5Google viser enheten på forhånd.

Bildene viser en bærbar datamaskin med et veldig smart og fengende oransjerosa underside i bølgeblikk utseende. Google kaller fargen «Ikke rosa». Når det brettes ut, ser designet mer ut som en MacBook Air, men med et snev av (nød) rosa. Følgelig kommer Pixelbook Go med en 13,3-tommers berøringsskjerm, eventuelt med Full HD eller 4K-oppløsning. Den kan utstyres med Intel-prosessorene m3, i5 og i7. Maksimum er 16 GB RAM og 256 GB SSD lagringsplass. Resten av dataene skal havne i Google Cloud.

Kassettbom: produsenter går ut av materialet

Musikkassette
Klubben til de døde bandene? For øvrig blomstrer bånd (Foto: Agfa)

I løpet av musikk retusjering er det ikke bare vinylplater, men også musikkassetter som blomstrer – om enn på et relativt lavt nivå. Ifølge Techspot tredoblet salget av brukskassetter i USA mellom 2016 og 2018 til 219.000. Bånd som «Awesome Mix» til «Guardians of the Galaxy» er kult. Og det medfører nå problemer i kassettproduksjonen. Produsenter som det amerikanske selskapet National Audio Company kan ikke lenger levere de ønskede mengdene fordi råvarer som gamma jernoksid mangler.

Den eneste fabrikken som fortsatt produserte dette materialet var tilsynelatende stille for oppussing det meste av året. Som et resultat krymper leverandørenes varelager og kassettene stiger. På slutten av året er imidlertid produksjonen av gamma-jernoksyd satt til å øke hastigheten igjen. Etterspørselen vil sannsynligvis være stor, nå som lydsporet for tredje sesong av Netflix sci-fi-serien «Stranger Things» dukker opp på kassett.

Slutten på LEAD: Tim cookt

Matlaging med Cook
Kokkekokk ved komfyren. «Tim Cookware Collection». Foto: Charles Kerr

Her koker kokken. Den amerikanske hvitevareprodusenten Charles Kerr har lansert en samling kjøkkenutstyr med portrettet av Apple-kokken. «Tim Cookware Collection» består blant annet av skjærebrett, kokeskjeer, pastarull, kokebok, kokkelue og et matchende ostegratiner til den nye Mac Pro. Samlingene har de veldig morsomme navnene «11», «11 Pro» og «11 Pro Max», den starter på 29 dollar. Og det er også en video i det klassiske Apple-utseendet. Tillatelsen fra kokken Tim fanget ikke Charles Kerr, «men vi ønsker selvfølgelig å sende ham en pakke».

Forresten: TechDaily er også tilgjengelig som et nyhetsbrev og som en ferdighet («Alexa, open LEAD digital Tech»).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *