Hvordan fremtidens byer vil se ut

Planeten vår er i trøbbel. Og de fleste er enige i det nå. Det er en økende enighet om at befolkningskonsentrasjon i tettbygde, bærekraftige byområder er en potensiell løsning på problemet.

Vi vil snart finne ut at to tredjedeler av menneskeheten allerede i 2050 vil bo i byer – mange av dem i såkalte megabyer med 10 millioner innbyggere og mer.

Selvfølgelig handler det ikke bare om hvordan disse byene kan gjøres bærekraftige, men verdt å leve. Dette vil ikke være lett hvis vi alle bor sammen i et rom som bare utgjør omtrent to prosent av jordoverflaten.

Løs utfordringene til moderne byer

Heldigvis viser Havas Media Groups siste prosumere som studerer «Nye byer, nye liv» at eksisterende og fremtidige teknologier er i stand til å løse de store utfordringene i dagens moderne byer – for eksempel trafikkork, utilstrekkelig parkering og offentlig transport og andre vanlige typer irritasjonsmomenter.

utstilling

Apper som Pango eller Pavemint, som gjør det enklere å finne parkeringsplasser, har dukket opp de siste årene.

Vi har også sett at private selskaper overtar prosjekter som tidligere var fellesoppgaver. PaveGen utvikler asfalteringsplater for gangveier i Storbritannia for å konvertere energi fra folks fotavtrykk til små mengder elektrisk energi, for eksempel til å lage gatelys.

I Tyskland forvandler ubitricity gatelamper til ladestasjoner for elbiler.

45 A9273 Lr Ubi
Smart kabel (Foto: ubitricity)

Og CityBridge-konsortiet i New York forvandler hele metropolen til en landsdekkende Wi-Fi-sone.

Også interessant: E-Scooter: smart mot trafikkork

Toronto med «det første internettbygde nabolaget»

I tillegg til disse konsentrerte forbedringene, ser vi allerede den første fasen av ekte smarte byer. Alle øyne er rettet mot Canada, der Sidewalk Labs (en avlegger av Googles morselskap Alphabet) kunngjorde revitalisering av Torontos vannkanten på Lake Ontario, som planleggerne selv omtaler som «det første internettbygde nabolaget». Mye ble lovet, inkludert modulær design, selvgående skyttelbusser, digitale kiosker og LED-sertifiserte hjem og bygninger.

For mange av oss er forestillingen om et fullt realisert Internet of Things (IoT) – inkludert virkelig digitalt tilkoblede byer – tingene drømmene er laget av. Hvilken Marvel-fan har ikke tenkt på hvor praktisk det ville være å ha Tony Starks personlige assistent, J.A.R.V.I.S, som kjører alt oppstyret i bakgrunnen mens du kan jobbe i fred.

Din favorittlatte fra din favorittkaffe? Allerede bestilt og betalt. Toget du trenger å få? Gå sakte, han er åtte minutter forsinket. Hvis du virkelig er fullstendig koblet gjennom IoT, vil det gjøre det lettere for oss å jobbe hvor som helst, gjøre flere ting samtidig, holde kontakten med de viktige menneskene i livene våre og påta oss alt ansvar.

Et smart hjem, et smart nabolag, en smart by

Men smarte byer fungerer egentlig bare hvis hjemmet vårt kan holde følge. Mange blir bare klistret av de nyeste (og ikke så nye) hjemmegodsene. De stoler på Amazon Echo eller Google Home for en voksende liste over funksjoner («Alexa, fortell Furbo om å tjene Baron von Lanzelot») på CubeSensors for å overvåke luftkvaliteten hjemme eller på WeMo -App for å justere temperaturen på smartpotten, fordi vi fortsatt er i et trafikkork.

Hjemmet vårt er ikke bare vårt fristed, men også et nøye kalibrert og høyt personalisert økosystem tilpasset oss alene eller få andre mennesker. Eller i det minste blir det snart.

Så mye som jeg gleder meg til utsiktene til å bo i en Smart City, er jeg desto mer utålmodig for dagen når Roomba ikke bare fjerner de ullete musene, men også tar seg av tøyet, de skitne servisene og selvangivelsen – en vil fortsatt få lov til å drømme.

Et intelligent hjem, et smart nabolag, en intelligent by – det er slik vi gradvis kan omdefinere måten vi lever på. Og vi kan gjøre det på en måte som gjør livet på planeten vår litt mer avslappet.

Også interessant: når smarte byer blomstrer

Om forfatteren: Greg James var partner og leder av innholdet for byrået Cake, som ble kjøpt opp av Havas i 2008. Han ble forfremmet til USAs administrerende direktør i Cake Group i 2010 og begynte i Havas Media i 2013 som Chief Strategic Officer North America. I 2018, etter nye amerikanske avtaler og prisbelønte kampanjer for LVMH, Vodafone, Nintendo og Coca-Cola, ble han den globale sjefstrategi for Havas Media Group.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *