Apples sinte overraskelse

Alle som kjøpte en anstendig mengde Apple-aksjer ved fødselen av iPod eller den siste utgivelsen av iPhone senest, er i dag en millionær millionær. De siste årene visste forløpet til aksjepapiret fra Apple bare en retning – bratt oppover. Gruppen kunngjorde kvartalsvis nye rekordtall, og aktørene jublet hver tredje måned. 29. januar skulle de neste numrene følge den viktige julevirksomheten (oktober til desember 2018).

Nylig lå aksjen på 154 dollar (ca. 136 euro), selv om den var langt fra den forrige høyden på 233 dollar (196 euro) i oktober, men det som skjedde den siste natten, i Apples nyere virksomhetshistorie – og spesielt i historien til iPhone – et historisk avbrekk.

2. januar 2019 – et snitt i selskapets historie

Apple bestemte seg for å ta et uvanlig, men nødvendig skritt. Selskapet sendte inn et offisielt «brev fra Tim Cook til aksjonærene» i nyhetsrommet, som samler alle pressemeldinger, og suspenderte handel med aksjen allerede før den avsluttende klokka på den amerikanske børsen for å unngå et prisskjelv.

utstilling

Cooks nøkkelmelding 2. januar 2019, som er en episode i Apples bedriftshistorie: Apple må advare aksjemarkedet 27 dager før den offisielle kunngjøringen om de faktiske tallene, om at konsernet ikke kan holde sine egne novemberprognoser for de neste økonomiske resultatene , Spesielt fordi salget av iPhone var lavere enn Apple forventet.

1997: «Kistelokket lukkes»

Når var de siste så dårlige nyhetene for Apple-aksjonærene? Svar: 1997, noen uker etter at Steve Jobs kom tilbake til gruppen. Selskapet var konkurs og CNN-teknologeanalytiker Gene Glazer sa: «Neglene har ennå ikke truffet Apples kiste, men kistelokket lukkes.»

Det kom annerledes. Jobber omstrukturerte Apple, brakte gruppen med oppfinnelsen av iPod, iPad, iMac og spesielt iPhone på veien mot suksess. Nesten til i dag. Men å senke prognosen 21 år etter Jobs ‘hovedplan for å redde et konkursfirma er nå et stort og negativt slag.

Også interessant: Status Pro: Den nye iPad i LEAD-testen

En nærmere titt på den nye prognosen

Avgjørende faktor for Cook-meldingen er korreksjonen av de prognostiserte inntektene i den faktisk spesielt lukrative julevirksomheten (oktober til desember 2018), som ønsket å driva Apple igjen med iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPad Pro og Apple Watch Series 4 igjen.

Cook korrigerte den opprinnelige prognosen i går fra 89 til 93 milliarder dollar til 84 milliarder dollar. Som forventet er bruttomarginen fortsatt rundt 38 prosent. Imidlertid økte «andre inntekter og utgifter» fra 300 millioner dollar til 550 millioner dollar.

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Bærekraftig og nyskapende

Alle selskaper trenger å holde tritt med digital transformasjon. Alle vil ha det. Hvorfor er det så vanskelig for mange? Den velprøvde er gitt opp for usikkerheten rundt det nye. I LEAD Bookazine 3/2018, la en innovasjonstrener forklare hvorfor det å være nyskapende betyr å være vellykket i fremtiden.

Bestill nå

Opptil 1649 euro for den dyreste nye iPhone-modellen

Cooks uttalelse om at det har vært «færre iPhone-oppgraderinger enn forventet», skulle få aksjonærer og Apple-kritikere til å sitte opp og ta varsel. Apple forventer platesalg i USA og Tyskland. Men bare det kinesiske markedet brøt.

Tross alt, var det på grunn av de stadig økende prisene at kundene i økende grad tyr til eldre modeller, eller til og med beholdt sin iPhone fra året før? Apple krever opptil 1649 euro for sin dyreste modell, iPhone XS Max med 512 GB lagringsplass. Over 1500 euro for en smarttelefon – en pris som virket utenkelig for to-tre år siden og likevel ble virkelighet.

Også interessant: LED-test: Ti gode grunner for iPhone XR

Smarttelefonmarkedet er overmettet

Eller ville kunder til og med vært villige til å bruke en slik sum, men ikke sett noe særlig kjøpsincitament i de nye funksjonene? I løpet av de neste dagene bør det være mye spekulasjoner. En ting er tydelig: Smarttelefonmarkedet er generelt overmettet. Helt banebrytende funksjoner har ikke eksistert på mange år hos noen smarttelefonleverandør – bare (gode) forbedringer i detalj. Alle som tar bilder nå og da, kan lage utmerkede bilder med iPhone 7.

Gunstig batteribytte har tilsynelatende hindret mange i å kjøpe nytt

Apple peker selv på årsakene til å korrigere antall prognoser på mange økonomiske grunner. Cook snakker selvfølgelig ikke om prisene på iPhones i sitt åpne brev til aksjonærene. Tross alt siterer han som en av grunnene til iPhone-salget, inkludert batterireparasjonsprogrammet, som Apple hadde lansert.

For 29 euro kunne batteriet på en smarttelefon byttes til slutten av 2018. En latterlig pris som hundretusenvis av brukere av eldre iPhones sannsynligvis har brukt for å gi sin gamle iPhone ny juice – i stedet for å kjøpe en ny modell.

Verdensomspennende økonomiske krise

Cook nevner også grunner som Apple (fra Apples synspunkt) ikke er ansvarlig for, men som gruppen nødvendigvis må leve med: Den forskjellige tidspunktet for iPhone-lanseringer hadde påvirket sammenligningen med i fjor. Den sterke amerikanske dollaren ga «motvind» ifølge Cook. Som Cook innrømmet, var det flaskehalser på Apple Watch Series 4 og iPad Pro. Og akkurat i Kina har Apple svekket seg. I tillegg, ifølge Cook, den «svake økonomien i noen fremvoksende markeder».

Kan være alt. Men mange Apple-motstandere har nylig kritisert gruppen «mangel på innovasjon». Bare et lite skilt, men ikke bra for mange observatører: I september 2017 hadde Apple kunngjort en innovativ trippel ladematte kalt AirPower «for 2018». Den eksisterte ikke før 31. desember. Apple sa ikke et ord om det. Så du kjenner faktisk ikke selskapet de siste 20 årene.

«Apple henger på iPhone-dryppet»

Imidlertid ser aksjonærene fremfor alt på Apples premiumprodukt: iPhone, hjertet i konsernet – selv om servicesegmentet med tjenester som Apple Music, produkter som de ekstremt suksessrike AirPods eller abonnementstjenester fortsetter å vokse. Apples inntjening, ifølge analytikere alltid de siste årene, «avhenger av iPhone-drypp». Og når iPhone hoster, så «solgte mindre enn forventet», så får Apple influensa.

Bortsett fra den uvanlig nervøse pre-ambassademeldingen fra Cook om at deres egne prognoser ikke blir oppfylt, er nå verken Vestens fall eller fallet til Apple å klage på. Selskapet samler inn 130 milliarder dollar i kontanter, og aksjer har blitt kjøpt tilbake i mange år – alltid et positivt tegn på konsernets tro på sin egen styrke.

Grunnskilt allerede før jul

Og selvfølgelig er det denne gangen. Uansett, hvis du leser i Cooks avsluttende konklusjon mellom linjene: Apple er «selvsikker som aldri når det gjelder de grunnleggende styrkene i vår virksomhet» og «selvsikker i rørledningen til fremtidige produkter og tjenester.» Og selvfølgelig, ifølge Cook, er Apple «nyskapende som ingen andre selskaper i verden, vi vil ikke ta foten fra gassen.» Han fortsatte, «Du kan ikke endre makroøkonomiske forhold, men vi tar andre initiativ for å forbedre resultatene våre.»

Allerede en uke før jul lot Apple sitte med et nytt initiativ. Ved nærmere undersøkelse kunngjorde det åpne brevet til aksjonærene her, da Apple tok tak i dette banneret øverst på hjemmesiden sin:

«iPhone XR fra € 579. iPhone XS fra € 879. Bytt ut din nåværende iPhone mot en ny i en Apple Store i nærheten.»

Det var allerede tydelig at julevirksomheten til iPhone ikke gikk som forventet. Spesialpriser fra Apple, som aldri hadde eksistert i årene før. Fra en uke før julaften 2018 men allerede.

Nye tiltak planlagt

I fremtiden ønsker Apple tilsynelatende å fortsette med denne «byttehandelen». Tidligere den kvelden dukket Tim Cook opp på den amerikanske kanalen CNBC, og sa at Apple ville «virkelig fokusere på ting den kan kontrollere, fremtidig salg gjennom handel med programmarkedsføring, månedlige prisalternativer og mer Fokuser på tjenester i butikken. «

«Forventningene til Apple bør være høye»

Enten dette kan bringe salget og inntektene fra iPhone tilbake på sporet, vil de neste (tradisjonelt faktisk roligere) månedene måtte vises. I det minste forsikrer Tim Cook at det vil lykkes: «Forventningene til Apple er høye fordi de skal være høye. Vi er opptatt av å overgå disse forventningene hver dag, det har alltid vært Apple’s måte, og det vil alltid være. »

Inntrengende ord etter Cooks «Brev til aksjonærene», som aksjemeglerne trolig vil straffe kraftig i ettermiddag på børsåpningen i USA. For dypt er brodden av skuffelse og frykten for iPhone-for mye etter 21 år – der det nesten bare gikk oppover hos Apple.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *