«Å fremme mangfold er ikke politisk korrekt internering»

LED: I hvilke aspekter av mangfoldet har tyske selskaper fortsatt noen å ta igjen?

Fränzi Kühne: Den største utfordringen jeg ser er å akselerere bedriftsoverveielsen. Bedrifter som vil klare seg uten talent vil møte et problem på mellomlang sikt. For meg som gründer er det uforståelig hvorfor denne verdiforandringen tar så lang tid, når det er vitenskapelig bevist at blandede team har en høyere kollektiv intelligens, er mer krisebestandig og mer vellykket.

Kuehne Fraenzi Jennifer Endom
Kühne, Fränzi (Foto: © Jennifer Endom)

Disse positive sammenhengene mellom effektivitet og lønnsomhet kan også observeres i de forskjellige representantskap og styrer. For eksempel har grunnleggeren av AllBright Foundation, Sven Hagströmer, bankens investeringsavdeling beregnet med jevne mellomrom: Hvordan utvikler aksjemarkedsprisene til selskaper med utelukkende homogene ledelser? Hvor er aksjene i selskaper der kvinner er i toppen?

Det kommer nesten alltid fram at aksjekursene er bedre, jo nærmere er andelen kvinner en paritet i styret. Likevel klistrer blandede lag seg fortsatt fast på «multikulturell hipster-livsstil fra Berlin-Kreuzberg». Fremme av mangfold er imidlertid ikke politisk korrekt straff, men uunnværlig i interessen for selskapets suksess.

utstilling

Flere mangfoldighetsemner finner du i den nåværende utgaven av LEAD 04/18, som også er tilgjengelig online.

Hvilke aspekter ved mangfold fungerer bra?

Hos TLGG har vi vært veldig åpne for å rekruttere i ti år nå og har hatt et godt team siden grunnleggelsen. De beste talentene selskapene må vinne i disse dager for seg selv. I tillegg har det skjedd mye de siste ti årene: For eksempel har aldri før så mange kvinner sittet i representantskap som i dag.

I mellomtiden kan det også i teknologi- og reklamebransjen sees at forskjellige team bedre kan forstå og betjene kundebehov i tider med sosial fragmentering og individualisering. Eller at i tider med digitale omveltninger, som ikke stopper ved landegrensene, kan det språklige og kulturelle mangfoldet sikre fremtiden.

Hvilke konkrete ideer eller tilnærminger tar du med deg som ung kvinne som ikke ville vært uten et mangfoldig team?

Dette spørsmålet er vanskelig å svare på, fordi den symbolske kallingen til en kvinne i styret eller styret gir liten mening. Alle studier og praksis viser at du alltid trenger en kritisk masse for å gjøre en forskjell. Likevel prøver jeg i min stilling som medlem av representantskapet å øke bevisstheten rundt visse temaer og farene ved dem.

For eksempel sier bedriftsledere som sier nei til kvinner nei til meritokrati og potensielle vekstmuligheter. Disse selskapene sender et ødeleggende signal – bevisst eller ubevisst – til de ansatte i selskapet («Du får ikke lov her»), til interesserte eksterne kvinnelige ledere («Du er ikke velkommen her») og til publikum («Vi er ikke i stand til og villig til å tilpasse seg de endrede sosiale og økonomiske forhold «).

Som administrerende direktør i TLGG ser jeg det som min oppgave å lage strukturer som tillater forskjellige livsmodeller. Vi prøver å finne individuelle løsninger for våre ansatte og til gjengjeld endrer etterspørsel fra dem. Sammen prøver vi mye og ofte nye ting.

«Akkurat nå og liker fremdeles å rekruttere.»

Hva tenker du om dette: blir mangfold tatt alvorlig nok i tyske selskaper? Er det iverksatt aktive tiltak?

Ja og nei. På samme tid liker folk fortsatt å rekruttere fordi de vet hva de tror de er. Selv om de høyeste virksomhetsnivåene begynner å innse at samfunnet er mangfoldig og bedriftsstrukturer drar nytte av dette mangfoldet, er endring fortsatt tungvint.

Det tyske selskapet har tilsynelatende fortsatt for godt. Derfor krever det en kritisk offentlighet å drive bedriftskultur fremover: mennesker og initiativer som ser på hva selskaper gjør og kommenterer i debatter. Heldigvis er det mer og mer av det.

Også interessant: «Språk er et essensielt element for å fremme mangfoldet»

logo

Finn din toppjobb!

LEAD-jobbmarkedet er arbeidsmarkedet for markedsføring, reklame, salg og media. Her søkes og finner man markedsføringskunne talenter. Enten markedssjef i bransjen eller konsulent med sosiale medier med et trendy byrå – i LEAD-jobbmarkedet vil du finne riktig posisjon for fremtiden din.

Klikk inn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *