Hvordan digitalisering snur donasjonsmarkedet opp ned

På grunn av digitalisering kommer ikke strømmen av penger til gode bare for store hjelpeorganisasjoner og institusjoner, men også små sosiale prosjekter, lokale idrettsklubber eller enkeltpersoner som har lidd et voldsomt skjebneslag og trenger støtte.

Jeannette Gusko, Senior Regional Manager for tysktalende land ved GoFundMe, snakket med LEAD om hvordan donasjonsmarkedet vil endre seg i løpet av de neste årene. GoFundMe er for tiden den største online donasjonsplattformen i verden – høsten i fjor lanserte portalen også i Tyskland. Gusko var der fra begynnelsen og trekker en positiv balanse.

«I Tyskland var det allerede en sterk donasjonskultur»

Evnen til å donere digitalt ser ut til å bli godt mottatt: Ifølge Gusko har tyske givere samlet inn like mye som de to foregående årene. Det er tusenvis av kampanjer og titusenvis av givere. De største kategoriene er nødhjelp, veldedighet og medisinske kampanjer. På verdensbasis har GoFundMe hittil samlet inn fem milliarder dollar (rundt 4,4 milliarder euro).

I Tyskland er donasjonsstrømmene fordelt relativt jevnt over alle føderale stater, og ifølge Gusko er kampanjestartere og givere fra både urbane og landlige regioner. «I Tyskland var det allerede en sterk kultur av donasjoner og mange mennesker melder seg frivillig. Samtidig vokser forståelsen av sosiale nettverk, og informasjon om katastrofer vinner raskt. »

utstilling

Også interessant: Letsact: Endre verden med en app

Således, etter det dødelige jordskjelvet i Indonesia i slutten av september 2018, ble en serie donasjonskampanjer startet umiddelbart. Tyskere som bodde i Indonesia eller hadde et nært forhold til ulykkesområdet, ba om donasjoner og ba om hjelp.

Her er noen eksempler: En ung kvinne fra Niedersachsen, som nå bor i Indonesia, ber om donasjoner til hjelpeorganisasjoner som støtter lokale ofre.

Og studenter og forskere ved University of Göttingen, som kjenner berørte familier gjennom felles forskningsprosjekter med Tadulako University i Palu, kunne samle inn mer enn 16.000 euro.

Vil folk donere mer i fremtiden?

Disse eksemplene viser også at donasjonsmarkedet har endret seg. Enkeltpersoner kommer mer og mer frem. I stedet for å gi en abstrakt bakgrunn for katastrofehjelp, går pengene i økende grad til privatpersoner og konkrete prosjekter.

Disse ber venner, familie og kolleger om donasjoner eller om å dele sin kampanje på de sosiale nettverkene, der de trekker i beste fall stadig større kretser. Folk lærer gjennom sosiale medier om prosjekter og regioner som de ikke visste før. «Det utvikler en følelse av solidaritet og den føles ikke som en gave lenger, men mer som litt hjelp for en venn,» sier Gusko. Den spår også at folk vil donere mer i fremtiden.

Et levende eksempel på dette er den mest suksessrike kampanjen i Tyskland så langt – «Redd lillebroren min Elias». Om dem kan samles inn mer enn 155.000 euro. Bakgrunn: Den 28 år gamle studenten Elias, som hadde en alvorlig ulykke mens han var på ferie i Thailand, trengte presserende dyre behandlinger og en pasienttransport til Tyskland, men hadde ingen utenlandsk forsikring. Spesielt Frankfurterne – sammen med hiphop-storheter som Kool Savas eller arrestordren – hjalp Elias. Med pengene kunne 28-åringen bli behandlet og returnert til Tyskland.

Elias ‘familie holdt giverne oppdatert om oppdateringer, takket dem for deres støtte, beskrev i detalj Elias’ alvorlige situasjon og viste bilder av den alvorlig skadde studenten. Samfunnet var i stand til å delta i Elias ‘utvinningsprosess. I tillegg ga kampanjestarterne ut regningene på sykehuset og stolte på at pengene ble brukt på samme måte.

Mediene hentet historien – som skjer oftere når kampanjene peker på et samfunnsproblem. Disse inkluderer for eksempel saken om Marlies Krämer, som samler inn penger for å ta rettslige skritt mot sparebanken, fordi hun ønsker å bli kalt kunde.

Kampanjen til tegneserieskaper Tobias Vogel etter de ekstreme høyreekstreme hendelsene i Chemnitz var også veldig vellykket. Med sin handling «Pride chain against nazister» scoret han mer enn 18.000 euro for det saksiske flyktninghjelpen.

En app for givernettverket

«Tillit er veldig viktig når du donerer,» forklarer Gusko. «Selvfølgelig vil folk vite hva som skjer med pengene deres, de vil ha åpenhet. Mange kampanjestartere påpeker derfor hvor pengene de har fått går. «I tillegg har GoFundMe utviklet et system for å sikre at pengene bare brukes til det formålet de ble samlet inn for. Ellers ville GoFundMes givere få pengene sine tilbake.

Online-plattformen blir nå sett på som et nettverk: Det er en app som vil hjelpe kampanjestartere med å administrere, men også informert givere om oppdateringer. Hvis du vil, kan du kommentere donasjoner og gi hjerter. Og hvis en handling tjener mer enn anslått, kan kampanjestartere be om en avstemning om hvordan du bruker overskuddet. I tillegg har et team nylig støttet kampanjestarterne for å starte den mest vellykkede samtalen.

Online donasjonsplattformer som GoFundMe eller Leetchi, Betterplace, HelpDirect, Kickstarter og Change.org tilbyr nye måter å samhandle på og gi givere følelsen av at de har mer kontroll over donasjonsprosessen. Det er en såkalt demokratisering av donasjonsmarkedet. Institusjoner blir mer og mer foreldet, mens individer er mer aktive enn hovedaktører.

Men de samler ofte inn penger til en hjelpeorganisasjon – akkurat som Tobias Vogel for å hjelpe flyktninger. «Mange leter etter donasjoner i stedet for en bursdagspresang eller kommer sammen med venner for å skaffe penger til en bestemt veldedighet ut fra et hjertes ønske,» sier Gusko.

Mange ting som ikke var mulig i det siste, kan være gjenstand for en donasjonskampanje gjennom online-plattformene: «Nå kommer områder som sportsfremming, som oftere ligger under radaren til det tradisjonelle donasjonsmarkedet,» forklarer Gusko. «Dette gjør engasjementet mer konkret og håndgripelig. Donasjoner blir mer og mer en del av hverdagen. »

Også interessant: 5 oppstarter av kvinner som gjør verden litt mer rettferdig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *