Cirplus: Amazonas for plastavfall

Klimakrisen er også en mulighet: for nyetablerte som er imot krisen og søker nye løsninger. Cirplus er en av dem. Det unge selskapet prøver å bringe sammen plastprosessorer og deponeringsbedrifter, slik at plastavfall kan behandles til resirkuleringer av høy kvalitet. Dette for å lukke plastkretsen. Grunnlegger Christian Schiller og teamet hans har laget en digital plattform, en slags Amazon for plastavfall.

LED: Christian, hva motiverte deg til å finne cirplus?

Christian Schiller: Jeg var på en tur rundt i verden fra juli 2017 til juli 2018. Det var kjempebra, men det var også et nøkkeløyeblikk som fikk meg til å tenke nytt. På en seiltur mellom Colombia og Panama krysset vi et teppe med alger og plastavfall som var omtrent 30 meter bredt og mil langt. Det var super ekkelt, stunk og gjorde at jeg bare ble lamslått. Fra den dagen av, for første gang, var det virkelig klart for meg i hvilken grad problemet med «plast i miljøet» virkelig har nådd i mellomtiden, og at jeg må gjøre noe med det.

LED: Hjemme, vendte du straks til cirplus?

utstilling

Christian: Hjemme gjorde en bekjent meg oppmerksom på investeringsprogrammet Entreprenør First. Her kan du søke og vinne passende medgründer for forretningsidéen hans. Planen min var å motvirke plastkrisen med gründermidler. Den første ideen var bakterier som brytes ned plast. Så jobbet jeg på en smart søppelbøtte til jeg møtte Volkan Bilici, den perfekte grunnleggeren for cirplus. Han er en koder og foreldrene driver en PVC-virksomhet i Tyrkia, så han har forståelse for plast fra bunnen av. Da vi introduserte ideen vår om cirplus i midten av januar 2019, var investorene entusiastiske. Ikke minst fordi den strammede emballasjeloven nettopp hadde trådt i kraft i Tyskland.

LEDER: Det emballasje lov er forpliktet til å ha minst mulig innvirkning av emballasjeavfall på miljøet. De viktigste målene er å øke mengden resirkulerte høykvalitetsprodukter i markedet så vel som gjenvinningsgraden for all emballasje som helhet.Hvor starter du akkurat her med cirplus?

Christian: Litt forenklet, vi ønsker å bli Amazonas for resirkulert plast og tette gapet mellom plastproduksjon og avhendingsindustrien. Jo bedre vi lykkes, jo enklere og billigere blir bruken av resirkulerte materialer for hele industrien.

LED: Hvorfor trenger den en forbindelse?

Christian: Begge bransjene er preget av høy fragmentering og en lav grad av digitalisering. Vi har mange familiebedrifter her som ofte bruker Internet Explorer. Kjøp av plast er en kompleks forretningstransaksjon. I kjøperens øyne tilbyr ny plast fordelen med lavere priser og jevn kvalitet med mangeårige velprøvde leverandørforhold. I kontrast er bruken av resirkulerte materialer mer krevende og samtidig dyrere for de – dårlig tilgjengelige – gode kvalitetene. Digital nettverk bidrar til å redusere transaksjonskostnader, sette standarder og skape transparens.

LED: Og du nettverker de to bransjene med cirplus?

Christian: Akkurat. Med cirplus utvikler vi en digital plattform som plastprosessorer og avhendingsbedrifter kan fungere som kjøpere og selgere. Betyr: Prosessoren indikerer fra hvilken avfallsstrøm plasten skal komme og hvilken mengde som er nødvendig for hvilken applikasjon. Vi nettverk egnede avhendingsbedrifter med slike henvendelser – og omvendt. Slik kommer begge sektorer sammen.

LED: Kjøper de fleste plastprosessorer nye?

Christian: Ja, de fleste kjøper nye varer. Fordi – og dette er et viktig poeng – er resirkulert plast veldig dyrt i arbeidet. Si: Resirkulert plast i god kvalitet er til slutt dyrere enn nytt. Så langt er det bare svært få merkevareprodusenter og deres prosessorer som godtok dette. Men: Med den nye emballasjeloven oppfordres nå selskaper til å bruke mer resirkulert plast og øke gjenvinningsgraden for produktene sine. For første gang er begge bransjer i gang med en alvorlig diskusjon – og vi er med på å sikre at disse samtalene også fører til suksess.

LED: Hvorfor er fokuset på resirkulert plast?

Christian: Avfallsvolumet vårt reduseres ikke, det har en tendens til å øke. Men hvis det ikke er etterspørsel etter avfallet fra foredlingsindustrien, behandles ikke disse videre, men havner i forbrenning, eksport eller ofte urettmessig deponi. I motsetning til dette har metall og glass en høyere verdi selv på slutten av levetiden, plast var imidlertid så langt nesten utelukkende avfallsprodukt. Emballasjeloven legger nå også større verdi til plastavfall.

LED: For øyeblikket er du i et pilotprogramfase på cirplus. Hvordan fungerer det?

Christian: I april lanserte vi prototypen vår og matchet selskaper og materielle henvendelser og fortsetter å gjøre det gratis. Med 30 utvalgte selskaper tar vi nå neste trinn: sammen med dem utvikler vi plattformen og sikrer at vi bare utvikler relevante programvarefunksjoner helt fra starten.

LED: Du jobber med en AI-basert prisalgoritme. Hva betyr det?

Christian: Vi sikter blant annet til dynamisk prissetting – lik Airbnb. Det vil si at kunden setter en minimums- og maksimalpris og etterspørselen bestemmer. Den Ki-baserte prisalgoritmen justerer deretter prisene. Men omvendt budgivning og tilbud om fastpris kan også spille en rolle, avhengig av markedssituasjon og produkt.

LED: Hvor stort er etterspørselen?

Christian: Langt etterspørselen etter resirkulert plast overstiger tilbudet. Det er mange avfallsselskaper som ikke kan behandle plasten i mengder og kvaliteter som markedet krever. Men så snart disposisjonene merker at etterspørselen fortsatt er høy, vil de også investere i kapasitet og prosessoptimalisering. Med cirplus prøver vi å lage en pålitelig oversikt: ligner på de klassiske funksjonene i (vare) utvekslinger.

LED: Hvor mange forespørsler har du mottatt om Cirplus?

Christian: Vi mottok flere 10.000 tonn materialforespørsler fra over 16 land, over alle typer plast. Alt etterspørres, fra granulat og gjenbruk til bale varer og høykvalitets produksjonsavfall.

LED: Hva er tilbakemeldingene fra de første selskapene?

Christian: Tilbakemeldingene er gode. I vårt pilotprogram jobber selskapene med utvikling av ekstern programvare. Kunder drar allerede fordel av å samle kjøpere og selgere digitalt, slik at de kan påvirke utviklingsprosessen direkte.

LED: Hvordan sørger du for at det ikke er noen svarte sauer på cirplus?

Christian: Vi sjekker hver bruker før utgivelse for å holde tvilsomme tilbydere eller kjøpere fra plattformen fra starten av. I tillegg kan selskapene også rangere hverandre – som på eBay. For vår egen troverdighet er det å ha bare gode kunder ekstremt viktig. Vi ønsker å markedsføre et godt produkt – og det er derfor vi starter så sakte.

LED: Hva er din store visjon om cirplus?

Christian: Vi ønsker å stenge plastkretsen 100 prosent slik at dette resirkulerbare materialet ikke lenger slippes ut i miljøet. Hvis vi lykkes med å koble markedsdeltakere i dette komplekse markedsmiljøet, har vi tatt et gigantisk skritt mot å realisere denne visjonen. Dette er sammensatt og krever et langt pust. Men jeg er sikker på at hvis vi som menneskehet klarte å lande på månen med ren vilje og avansert teknologi for 50 år siden, så må det også være mulig å holde plast i omløp.

LED: I ettertid: cirplus er nå oppfyllelsen av en drøm som begynte på havet mellom Colombia og Panama. Christian: Kjemper heller et mareritt! Hvem liker å bade i plastsøppel? Men i den forstand kan jeg ikke se for meg en mer meningsfull bruk av arbeidstiden min enn å bruke det teamet mitt og jeg har til et renere miljø ved hjelp av entreprenørskap. Fordi gründeruksess for oss er synonymt med økologisk: jo mer resirkulert plast omsettes via cirplus, jo mindre blir det inn i miljøet eller forbrenningen og jo mindre nye varer må produseres. Dette er meningsfylt arbeid for meg og er kjempegøy. Akkurat dette arbeidet vil jeg promotere og utvide, og vi leter alltid etter lidenskapelig støtte for teamet vårt.

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *