Dagen Twitter dør

Egentlig fungerer det bra på Twitter. Etter år med krise tredoblet aksjekursen seg i løpet av et år, til tross for det nylige tilbakeslaget på børsen, ettersom selskapet har slettet millioner av falske kontoer. Helt siden USAs president Donald Trump, den mest aktive PR-ansatte på Twitter, har forårsaket et opptog hver dag, blomstrer kortmeldingstjenesten. Og etter verdensmesterskapet skulle Twitter kunngjøre nye rekordnummer. Allerede under verdensmesterskapet i 2014 skrev brukere 672 millioner tweets over hele verden, rett under FIFAs offisielle hashtags. På turneringen i Russland kan falle her milliardmerket. Men nøyaktig en måned etter finalen følger den store katten.

Fordi 16. august introduserer Twitter drastiske endringer i programmeringsgrensesnittet (API), som kraftig reduserer funksjonene til eksterne apper – og truer eksistensen av slike apper. Hardcore-brukere sørger og protesterer under hashtaggen #BreakingMyTwitter og klager på forhånd «dagen Twitter døde». Så langt ikke lagt merke til av allmennheten, vil millioner av brukere ikke lenger kunne bruke tjenesten som vanlig fra 16. august. Og man lurer på: Har de en fugl på Twitter? Vi svarer på de ti viktigste spørsmålene.

utstilling

1. Hva skjer 16. august 2018?

Den dagen, har Twitter kunngjort, vil det bli gjort omfattende endringer i API-en – grensesnittet som eksterne apper som Tweetbot eller Twitterrific får tilgang til tjenesten gjennom. De to viktigste endringene: Tidslinjer oppdateres ikke lenger automatisk, og push-meldinger er ikke lenger tilgjengelige. «Mange vet ikke engang at deres favoritt Twitter-app ikke vil fungere som vanlig snart,» advarer apputviklere på deres kollektive protestnettsted «Apps of a Feather», hvis ikon er den revne fjæren til Twitterfuglen.

4 apper av en fjær
«Apps of a fjeather» – logoen for den verdensomspennende protesten (Foto: http://apps-of-a-feather.com)

2. Hva er konsekvensene?

Alle som bruker tredjepartsapper, ikke den offisielle Twitter-appen, vil ikke lenger motta varsler i fremtiden når andre brukere liker en tweet, sender svar eller en direkte melding, eller når en følger blir med dem.

Verre er det at streaming av tweets i sanntid ikke fungerer lenger. Appprodusentene prøver fortsatt å vise tweets så snart som mulig. Men fordi Twitter begrenser antall oppdateringer, kan det være en forsinkelse på ett til to minutter. Hva som fremdeles kan være akseptabelt i hverdagen er uakseptabelt i store fotballspill eller andre nyhetsemner – hvem vil bruke nyhetsapper for å rapportere portene to minutter for sent? Spesielt den levende karakteren, som gjør Twitter så spennende, blir ødelagt av den.

I tillegg kan endringene føre til ytterligere begrensninger. For eksempel vet Twitterrific-utvikleren Iconfactory fra USA ikke om direkte meldinger vil være tilgjengelige på iOS og Android i fremtiden.

3. Hvilke apper blir berørt?

Enhver tredjeparts-app som ikke er direkte fra Twitter, for eksempel Tweetbot, Twitterrific, Tweetings eller Talon. Endringene påvirker også hvilken som helst plattform, enten iOS eller Android, PC eller Mac. På mobile enheter som bruker push-meldinger oftest, vil sannsynligvis endringene ha størst innvirkning.

4. Hvordan reagerer appprodusentene?

De frykter at kundene deres vil stikke av hvis de vanlige funksjonene deres forsvinner fra 16. august. Derfor informerer de først brukerne sine på «Apps of a Feather» at de ikke har skylden som utviklere på problemene – men Twitter selv. Den sier: «Vi gjør alt for å oppdatere appene våre regelmessig, til tross for mange forespørsler Imidlertid har Twitter ikke tilbudt oss en levedyktig måte å gjenopprette de tapte funksjonene, vi har ventet på i mer enn et år og har bare hatt en avdragsfri periode. » Men den er nå nede.

3 Twitterific
Liten fugl trist (Foto: The Iconfactory / Twitterific)

Twitterrific har allerede slanket appene sine for iOS og Mac. Nye brukere mottar ikke lenger push-meldinger. Og Twitterrific for Apple Watch er ikke lenger tilgjengelig. Andre utviklere vil følge. Endringene er spesielt bitre for Iconfactory. Fordi Twitterrific i utgangspunktet er gratis, og finansieres av kjøp i appen for funksjoner som push-meldinger. «Vi prøver å kjøre appen så lenge som mulig,» står det i det amerikanske studioet – som nesten høres ut som et avskjed.

5. Hvorfor er det noen tredjepartsapper?

Erfarne brukere vet at Twitter eksisterer kvasi to ganger – på den ene siden den offisielle appen og det offisielle nettstedet, og på den andre siden tredjepartsappene. «Brukeropplevelsen» som den heter i dag er en helt annen. Twitter selv terninger både appen og på nettstedet, tidslinjen til en bruker helt forvirret. Funksjoner som «If You Missed It» eller «What You Liked It», så vel som prioriterte tweets, «trender» og annonsering er ment å gi underholdning og variasjon som ligner på Instagram, men irriterer mange erfarne Twitter-brukere.

I motsetning til dette rotet, gir apper som Tweetbot for iOS og Mac en ryddig tidslinje som er strengt kronologisk og avgir reklame. I tillegg tilbyr disse appene ofte tydeligere menyer og smartere funksjoner enn Twitter. Tweetbot oppfant det uunnværlige «pull to refresh», som betyr å dra en side ned for å oppdatere innholdet. Og slik annonserer Twitterrific ganske bra: «Twitter-appen for folk som faktisk bruker Twitter.»

Tweetbot for iOS koster for eksempel 5,49 euro, på Mac er det 10,99 euro – bedre Twitter-fans kan ikke investere pengene sine. Hvor: For øyeblikket anbefales det ikke å bruke penger på en ny Twitter-app, så lenge det ikke er klart hvordan disse appene fungerer fra midten av august.

6. Hvorfor bruker Twitter disse tiltakene?

Svaret gir faktisk spørsmål 5. Selvfølgelig vil Twitter at brukerne skal se annonseringen det finansierer. Og brukerne bør ledes til innholdet som Twitter anser som interessant og spektakulært. For de ikke-elskede tredjepartsappene mangler Twitter denne kontrollen. De bør derfor forsvinne fra markedet så langt det er mulig. Apputviklerne skriver på «Apps of a Feather»: «Selskapet forhindrer aktivt tredjeparter i å tilby apper som også gjør det mulig å bruke Twitter.»

7. Hvordan reagerer brukerne?

Selv nå med sinne og sinne – selv om endringene ikke har kommet langt rundt den harde kjernen. #BreakingMyTwitter sier: «Hvorfor vil du ødelegge din egen plattform så mye?» eller «Twitter, hvorfor hater du oss?» Kort formel: #RIPTwitter. Eller: «Skjelv om Twitteren din!»

Hach @TwitterDE.

Appen din er søppel.
Å pålegge det brukerne vil ikke endre dette, og heller ikke binde disse brukerne sterkere til tjenesten din.
Dagen jeg ikke lenger kan bruke Tweetbot, vil være den dagen jeg slutter å bruke Twitter. # BreakingMyTwitter

– Long-time bayer (@_fisto_) 8. juli 2018

@TwitterDev #BreakingMyTwitter hvorfor hater du oss?

– VeggieTorta (@VeggieTorta) 8. juli 2018

Å, @TwitterDev, hvorfor vil du ødelegge din egen plattform så mye?

➡️ https://t.co/gUI1AxyYcV#BreakingMyTwitter

– RatzRuebe (@RatzRuebe) 7. juli 2018

8. Er det fortsatt en vei ut?

Teoretisk sett ja. Utviklerne kan betale for vedlikehold av de tidligere funksjonene. Men avgiftene som Twitter krever er så urealistisk høye at de ikke stoler på noen appleverandører. Denne premiumtjenesten vil koste 2.899 dollar (2.475 euro) per 250 brukere per måned. For å finansiere denne tilgangen pluss noen ekstra kostnader, vil appbruk per bruker måtte koste rundt $ 16 per måned – en pris markedet rett og slett ikke kan bære. Og Twitter vet det også veldig godt.

9. Hva kan brukere gjøre?

2 Breaking My Twitter

En avtale i siste øyeblikk mellom Twitter og utviklere er fortsatt ikke ekskludert, men blir stadig mer urealistisk. Denne gangen ser det ut til at Twitter faktisk lager tredjepartsapper så lite attraktive at de gradvis forsvinner fra markedet. For å øke presset på Twitter ringer apputviklerne brukerne sine til å protestere mot #BreakingMyTwitter og gjennom tweets på @TwitterDev. Andre tiltak: Å informere publikum i blogger eller podcaster.

10. Hvilke triks vil hjelpe fra 16. august?

At brukerne av tredjepartsappene, som verdsetter en kronologisk tidslinje, umiddelbart migrerer til den offisielle Twitter-appen eller på twitter.com virker utelukket – for stor er motviljen i den forvirrede offisielle Twitter-tidslinjen. Hvordan appene faktisk kommer sammen med den nye API-en, vises først etter at de er aktivert.

Den beste løsningen for øyeblikket ser ut til å være tweeting, lesing og skriving med den kjente appen – og i tillegg til å installere den offisielle Twitter-appen for push-meldinger eller for spesielt aktuelle hendelser. Fordi det i det minste ikke skal endre seg: Det vil fortsatt være mulig å installere flere Twitter-apper med samme konto, for eksempel på en smarttelefon eller nettbrett.

Et lite levedyktig alternativ, hvis bare på skrivebordet, er Tweet-dekken med flere kolonner, som kommer direkte fra Twitter, og viser også en kronologisk tidslinje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *