Masterclass.com: Lære av kjendisene

Motemilliardæren Diane von Furstenberg sitter på sitt perfekt opplyste loft og pusser henna-fargede krøller fra ansiktet. Strum dem lett. I bakgrunnen er en kremfarget sofa med sebraprintputer, et stort selvportrett henger på veggen. «Instagram gir merkevaren din en synlig stemme,» sier hun. «Du kan bruke denne stemmen for merkevaren din så ofte du vil og hvor du vil – det er gøy, ta denne sjansen, utvikle en online personlighet, det handler om visuell disiplin, dag etter dag, legg ut for post, her kan du vis kreativiteten din, det er visittkortet ditt og vinduet ditt mot verden, bruk det, jo mer autentisk du er, jo bedre. »

På 16 leksjoner lærer den 71 år gamle gründeren på masterclass.com hvordan man bygger et motemerke – gjennom produktutvikling, markedsundersøkelser, merkevare-DNA, merkevarelojalitet, hvordan man nettverk med kundene sine, hvordan få sosiale medier – spesielt Instagram – riktig bruker, og hvordan håndtere feil. Senere i klassen presenterer to unge motedesignere, Catherine og Danny, sine første porteføljer, noen av dem hulket av spenning og får en porteføljeanmeldelse fra sin berømte lærer foran kameraet.

utstilling

Fremtredende lærere og innhold av høy kvalitet produsert

Diane von Furstenberg er en av over 30 for det meste amerikanske superstjerner som viderefører ferdighetene sine i online klasser på masterclass.com. For 100 euro får du tilgang til en klasse for livet. For 210 euro kan kundene se alle klassene i et år med abonnement, laste ned kursbøker og samhandle med studenter over hele verden. En ung veske-designer fra Jakarta reflekterer for eksempel over sine gründerintensjoner i «Student Community» på Fürstenberg-kurset og introduserer merkevaren «Da’poza» for klassekameratene.

Omr 1 X Skjermbilde Masterclass Diane Von Furstenberg Omr
Leksjon 6 fra Diane von Furstenbergs Masterclass: «Building Your Brand DNA» (Bilde: masterclass.com)

Mange elever stiller lærere spørsmål i spørsmål og svar. Og konseptet fungerer tilsynelatende: Selv om et direkte samspill med lærerne ikke er mulig. Men leksjonene hennes er inspirerende, morsomme og av høy kvalitet; til de tyske underteikna, som er nyttige i Fürstenbergs skreddersydde begrep som «sying», «Hemming» og «Duchesse-Satin».

Masterclass-grunnleggeren er en profesjonell investering

Hva er det som gjør selskapet bedre enn andre e-læringsstartere? Administrerende direktør og medgründer av Masterclass, 35 år gamle David Rogier, er grunnlegger på heltid: Han startet og solgte sitt første selskap, en søkemotor, som student. Så åpnet han supermarkeder i USA for den britiske forhandleren Tesco. Etter sin Stanford MBA jobbet han for en VC som investor. Og da han ville starte noe, men ikke visste nøyaktig, ga ham eksen sin sjef en halv million dollar i hånden og lot ham gjøre det.

Rogier kom inn i det digitale læringsmarkedet og forteller ofte hvorfor. Bestemoren hans hadde flyktet fra nazistene i 1939 fra Polen, emigrert til USA og uten hell søkte til 50 universiteter før hun endelig ble ført til en, studerte medisin og ble barnelege. Hun sa til ham: Utdanning er noe ingen kan ta fra deg.

Lik lønn for alle stjerner

Rogier snakker mye om markedsføringsstrategier for Masterclass; for eksempel priser både på tilbuds- og etterspørselssiden. For å få stjernene til å undervise i en master class, ansatt Rogier en advokat fra underholdningsindustrien. Han forklarte hva superstjerneragenter antatt verdsatte: ikke høyest mulig gebyr, men en rimelig avtale. Og det er derfor Masterclass, før lanseringen i mai 2015, satte en lik avgift for alle lærere, bestående av et forskudd og en inntektsandel.

Omr 2 X Stephen Curry Masterclass Nettsted Omr Nba
Hjemmesiden til masterclass.com med NBA-stjernen Stephen Curry som attest (Bilde: masterclass.com)

Selv om David Rogier offentlig ikke gir presise tall, mottar kjendiser ifølge bransjetjenester 100.000 dollar i gebyrer (rundt € 86.000) og ytterligere 30 prosent av klassens inntekter. I tillegg sier Rogier at de beholder kontrollen over kursinnhold, kursoppgaver, PR og markedsføring. – Stjernene ønsker virkelig å lære og dele kunnskapen sin, sa Rogier i en samtale med podcasten Natha Latka. «De kunne tjent mye mer penger på andre måter.»

De verdensberømte lærerne rekrutterer nå hverandre

De tre første lærerne var skuespiller Dustin Hoffman, bestselgende forfatter James Patterson og tennisspiller Serena Williams. Rogier, som vokste opp i Los Angeles, er taus om hvordan han lokket de første superstjernene. «Ærlig talt, vi har vært vedvarende, ringt mange mennesker, hatt gode rådgivere, noen få forbindelser og lykke,» sier han i et tidlig intervju. Han kjente også datteren til Dustin Hoffman.

Det er tydelig at masterclass.com lyktes fra bunnen av. Siden den gang rekrutterte lærerne hverandre. Da den britiske stjernen og TV-kokken Gordon Ramsay var ferdig med klassene, sendte han en takkemelding til Rogier og satte øyeblikkelig vennen David i CC, som nå presserende ønsket å vises i en slik e-læringsklasse – til Rogiers glede David Beckham. I mellomtiden markedsfører de berømte lærerne også sine egne kurs, de snakker om det i intervjuer og talkshow, de twitrer og legger trailere til sine kurs.

Brukerintervjuer, undersøkelser, teststeder og pågående dataanalyse

Også prisfastsettelsen på etterspørselssiden, med elevene, gikk oppstarten i henhold til egne data grundig. Rogier: «Vi testet så mye.» Fordi lanseringskostnadene for de første kursene var så høye, kunne de ikke ha tablet. Hvilke lærere bør du velge? Hva bør de som lærer hva læringsinnhold lærer? Masterclass har integrert dataanalyse i den kreative prosessen med klassens innhold og fungerer som to selskaper: på den ene siden som en Silicon Valley-oppstart med sine kvantitative analyser, på den andre siden som en Hollywood-drømmefabrikk som underholdende selger en «demokratisk tilnærming til geni» og Jeg vil at alle skal lære av de beste.

I følge Rogier er den største forskjellen mellom et teknisk selskap og et innholdsselskap hvordan det oppnår produktkvalitet. Tekniske oppstarter prøvde å jobbe så magre som de kunne, etter mottoet «bevege deg raskt og ødelegge ting» og gradvis forbedre produktene sine etter lanseringen, avhengig av markedets respons. For et kreativt produksjonsselskap i filmverdenen som verdsetter sitt merke, vil en slik tilnærming være for risikabel. Hun produserer en film annethvert år uten andre sjanse til å forbedre produktet. Alt skal være perfekt når filmen starter. Masterclass fungerer som et filmproduksjonsselskap, men ifølge digitale premisser: «Vi presser tech på det,» sier David Rogier.

Lave kundekjøpskostnader på masterclass.com

Masterclass er avhengig av brukerintervjuer, undersøkelser og pågående dataanalyse, setter opp et stort antall testsider på forhånd og prøvde testannonser på sosiale medier. Den første dagen etter lanseringen av masterclass.com i mai 2015, hadde han gråt skuffet over salget, fortalte Rogier til en investor. Han hadde håpet på mye høyere salg fordi han antok daglig fallende antall nye kunder.

Hans markedssjef, som tidligere ledet den betalte reklameavdelingen hos Netflix, var strålende fornøyd. «Har du sett hvor lave kundekjøpskostnadene er på alle kurs? Det kommer til å bli en gigantisk virksomhet!» Ropte han til Rogier. Selskapet ville ha brukt mindre enn $ 100.000 på lanseringsdagen – tilsvarende omtrent € 86.000 – på betalte annonser. Alle kanaler fungerte bra, og salgstallene forble stabile dagene etter lanseringen. En åpenbar grunn til suksessen til masterclass.com med Paid Advertising: De fremtredende lærerne fungerer som drivkrefter, øker interessen og driver opp ytelsen og engasjementet. En Facebook-annonse med et kort klipp av Stephen Curry, som lover å forbedre «skyting, ballhåndtering og scoring» hadde nesten fem millioner visninger, 6 500 andeler og 29 000 likes på begynnelsen av året. Suksessen til slike annonser bør også betale siden begynnelsen av veksten av Facebook-siden (for tiden nesten to millioner fans).

Omr 3 X Masterclass Nba Stephen Curry Omr Facebook-annonse
En Facebook-videoannonse fra masterclass.com med NBA-stjernen Stephen Curry (Bild: masterclass.com)

Planlegger masterclass.com en avkjørsel?

«Masterclass.com er den første motoren i markedet for premium online-kurs, og jeg vil forsvare den posisjonen,» sier Rogier. Totalt 56 millioner amerikanske dollar, litt over 50 millioner euro, har selskapet samlet inn i tre investeringsrunder så langt. Den har nettopp lansert en iOS-app og digitale gavekort. Selskapet publiserer kundenummer samt salg, overskudd og tap. Også på sitt rykte regnes Masterclass: De kritikerroste skuespillerklassene av Dustin Hoffman og Kevin Spacey fjernet selskapet etter de mange år trakasserende irettesettelsene av de to lydløst fra programmet. David Rogier ser for seg at en dag, når online og offline læring for lengst har slått seg sammen, er masterclass.com inspirerende utdanning. På spørsmål om han vil selge selskapet for 300 millioner dollar (omtrent 257 millioner euro), sier han bare: «Ingen vei.»

Denne artikkelen dukket først opp på Online Marketing Rockstars.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *