TechTäglich: Hva skjer når Internett plutselig slås av?

Hva skjer når internett plutselig slås av?

Internett av
Plug-pull, Internett uten nett – og hva skjer da? (Foto: Gizmodo)

Hvor avhengige er vi alle på internett? Og hva ville skje hvis det globale nettverket plutselig slås av på en gang? I sin seksjon «Giz Asks» intervjuet magasinet Gizmodo kjente eksperter. Og svarene og tankene på den frakoblede apokalypsen gjør de perfekte tingene til en katastrofe-film. Den franske forskeren Francesca Musiani profeterer i sitt fremtidige scenario at autonome biler stopper i ett fall, at bompengesystemer kollapser og forårsaker gigantiske trafikkork. I butikker kunne folk som ikke lenger er vant til kontanter ikke lenger betale. I mange regioner går strømmen ut, industrien må stoppe produksjonen over hele verden – og mye mer …

Den amerikanske geografiprofessoren Matthew Zook regner med at de fleste ikke vil være i stand til å jobbe som vanlig – «men de ville ikke klart å komme seg på jobb på grunn av den kollapsede trafikken uansett». Kommunikasjon ville bare være mulig i personlige samtaler eller via sneglepost. Pengene og drivstoffforsyningen ville også kollapse. Oxford-professor Mark Graham ser for seg en fullstendig stopp av verdensøkonomien. Selv jordnære jobber som Bauer eller Fischer ville ikke fungere lenger – fordi logistikken til kundene deres mislyktes. Bare IT-professor Alessandro Acquisti ved Carnegie Mellon University ser ting som avslappede: «På kort sikt ville vi ha kaos, men på lang sikt ville alt gå tilbake til det normale, vi ville ha mer fritid og forhåpentligvis være vennligere igjen.»

Disney +: 4K og firdeler for halve Netflix-prisen

Disney Plus
Disney + kan gjøre det mye dyrere Netflix for et stort minus (Foto: Disney)

Disney har kunngjort ytterligere detaljer om sin streamingtjeneste Disney + på sitt D23-hjemmeshow i Anaheim, California, som starter 12. november i USA, Canada og Nederland. Og det er sannsynlig at nyheten opprører lederne av Netflix og Apple TV +. For i det allerede gunstige månedlige abonnementet på $ 6,99 for Disney + er 4K-avspilling, den øyeblikket beste bildekvaliteten Dolby Vision HDR og fire parallelle strømmer for familiebruk allerede inkludert.

Til sammenligning belaster Netflix 15,99 dollar i USA for 4K og for fireveisabonnementet – mer enn det dobbelte. Og til og med den uattraktive Netflix Sparabo uten HD og med bare en strøm er dyrere enn Disney + til 8,99 dollar. Apple kan ikke se nærmere på kortene så langt. Hvilken bildekvalitet og hvor mange strømmer Apple TV + til den (påståtte) prisen på $ 9.99 per måned, er foreløpig ikke kjent. Forbes ser allerede en «hit på Apple og Netflix» av den nedsatte prisen for Disney + og spår, «Hvis Disney + viser mye av innholdet i 4K og HDR, vil Netflix-premier være vanskeligere å rettferdiggjøre.»

15,6 millioner dollar for verdensmestere i e-sport

«Fortnite Battle Royale» kjenner (nesten) alle. Den første Fortnite-verdensmesteren Kyle «Bugha» Giersdorf mottok tre millioner dollar i premiepenger på verdensmesterskapet i New York i slutten av juli. Men action-superhiten fra Epic Games er ikke en gang det mest lukrative e-sportsspillet i verden. Den amerikanske rivalen Valve har nå innkassert 34,3 millioner dollar i premiepenger ved verdensmesterskapet i sitt sanntids strategispill «Dota 2» i Shanghai – den høyeste premien i e-sportshistorien.

Brorparten sikret lagets verdensmester OG. Sponset av et Salzburg-brusfirma, vant det europeiske laget verdensmesterskapet for andre år på rad, og tømte rekorden 15,6 millioner dollar. Hver av de fem spillerne var dermed 3,12 millioner dollar (2,8 millioner euro) rikere. Til sammenligning, så Engadget: Wimbledon-vinneren Novak Djokovic og Simona Halep tjente i 2019 «bare» i hvert tilfelle 2,9 millioner dollar. Komfort for tennisspillerne: For dem er det mange flere turneringer med millioner av premier. Og deres karriere er betydelig lengre enn hos fagfolk innen e-sport, der refleksene ofte er fra 25 år så avtar, at de ikke lenger kan konkurrere i verdensklasse.

Apple 2020: Lydisolerte AirPods og billigere HomePod

Luftputer
Støy vær så snill og hold deg utenfor! Dette er Apples planer for de neste AirPods være (Foto: Apple)

Antagelig den 10. september presenterer Apple sin neste generasjons iPhone. Også nye iPads, Watch 5 og 16-tommers MacBook Pro kan være i påvente i høst. Den nye Mac Pro og den spektakulære 32-tommers skjermen XDR Pro Apple har allerede vist i juni uansett. Bloomberg ser imidlertid allerede fremover og forventer nyheter for musikkfans innen 2020 – de første AirPods med aktiv støydemping og et rimeligere HomePod.

Anti-noise AirPods skal derfor være enda dyrere enn den nåværende generasjonen, som koster avhengig av ladekassen mellom 179 og 229 euro. De skal være vanntette for første gang – spesielt for idrettsutøvere en interessant innovasjon. Etter den 329 euro dyre kablede Siri-høyttaleren HomePod, som bare fungerer i Apple-systemer og bare over WLAN, angivelig ikke er for mye etterspurt, dukker neste år en nedstrippet og vesentlig billigere variant som alternativ til den vellykkede Sonos One. For prisen på 200 € ville bli installert i «HomePod mini», derfor ikke lenger syv høyttalere, men bare to.

Microsoft svarer på Xbox fan-post fra 2002

I 2002 håndskrevde og malte den lille Xbox-fanen Mitchell Riley og skrev et brev til Microsoft – og avslørte hvor mye han elsker actionspillet «Halo». Nå, 17 år senere, fant Seamus Blackley, en av de første Xbox-fedrene, barnebrevet i en skrivebordsskuff.

Blackley skrev på Twitter: «Til min redsel har jeg tydeligvis aldri svart på dette hjerteskjærende, fortryllende brevet og overlatt den åpenbart fantastiske lille Mitchell Riley i 17 år. Denne uken ba jeg dere alle på Twitter om å hjelpe meg med å finne ham OG … «Takket være Twitterers detektivarbeid, fant Seamus Blackley og Microsoft midten av tjueårene – som, takk Gud, fremdeles er en Halo-fan, og som møtte Steve Downes og Jen Taylor på et stevne i Houston, stemmene til Halo-heltene Master Chief og Cortana.

… HER ER han som voksen – og jeg kunne aldri klare det – med en hang med Master Chief (@ SteveDownes117) og Cortana (@jentaylortown)! pic.twitter.com/drS2U9xQhc

– Seamus Blackley (@SeamusBlackley) 23. august 2019

Slutten på LEED: Det grønlandske salgs askebegeret

Det ler Twitter mandag morgen. Med et stort offentlig askebeger i København kan dansker stemme for å selge Grønland til Donald Trump. Resultatet er ikke på spissen, men er klart.

En sigarettstikkontakt i Copenhagan. Dette er min favoritt ting i dag. pic.twitter.com/NeTbCYyUe8

– Duke (@Maxonsdad) 25. august 2019

Forresten: TechDaily er også tilgjengelig som et nyhetsbrev og som en ferdighet («Alexa, open LEAD digital Tech»).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *