Hvorfor radioen må bite i det sure eplet

Offentlige kringkastere og ikke noen få mediepolitikere i Tyskland er enige i: Fremtiden til radio er en standard kalt DAB +. Han skal erstatte FM på mellomlang sikt og – slik var det tidligere innen reklame – radio i CD-kvalitet.

Og med det bytter vi til medievirkeligheten 2019.

I Tyskland er det nesten 60 millioner smarttelefoner. Så godt som alle husholdninger bruker nettverket, og til tross for alle dødsdommens profetier, er det over 30 millioner bredbåndstilkoblinger. Med en rekke apper kan tusenvis av programmer streames enkelt og gratis. I tillegg har millioner av mobiltelefoner en podcast-app.

Derimot er DAB-dekning i Tyskland langt fra komplett. På mitt bosted spår DAB 55-programmer for mobilmottaket, 20 for innendørsmottaket. Kanskje jeg hadde funnet det på 80-tallet imponerende. I dag? Brudd på skuldrene, hva faen. Det er som om noen hevder at fremtiden til TV er kabelforbindelsen.

Og nå forvandles vi til medievirkeligheten i nær fremtid.

utstilling

Den gode, gamle radioen må gjøre brukeren et stadig mindre lukrativt tilbud

Den amerikanske forretningsnyhetsportalen Bloomberg skriver Apples ledergruppe skal ha begynt å kontakte mediebedrifter for å kjøpe eksklusive podcaster. Det ville være en fullstendig omorientering av Apples strategi. Foreløpig er Apple bare en plattform for podcaster – og klarer seg nøytralt.

Hvis tech-gruppen sikrer eksklusive rettigheter, ville Apple plutselig blitt en innholdsleverandør og «radiostasjonen». Akkurat som Spotify, Deezer eller Audible har øvd i ganske lang tid: Innhold som verktøy for å kjøpe kunder. Eksklusivt innhold for å skille seg ut fra andre. Bort med den nøytrale vilkårligheten, videre med innholdsprofilen!

Ved første øyekast kan dette høres litt urovekkende ut for radiostasjoner, tross alt er ikke podcaster en radio. Ved nærmere ettersyn bør både kringkastere og markedsførere og reklamebransjen tenke på et forestående paradigmeskifte.

Det er mange grunner til dette: Den gode, gamle radioen må gi et stadig mindre lukrativt tilbud for brukeren. I en alder av mobile og individuellt tilpassede bruksområder er et lineært, stivt program alltid en ulempe, med mindre du lar det gå ved veikanten.

Med den en gang roste «CD-kvaliteten» av DAB + og den antatte sorten, kan ingen lokke seg bak smarttelefonen. Nettet kan gjøre det og enda mer: Alle som seriøst ønsker å høre en gratis-jazzspesialist nisjekanal fra Finland har sjansen til å gjøre det på internett. Siden løftet om 50, 100 eller 150 kanaler via DAB ser ganske hjemmebygget ut.

Også interessant: radio? Ingen trenger lenger!

Podcastbransjen har blitt mer profesjonell

Det er også en utvikling som har blitt smertefullt følt av dagsavisene i årevis: Ideen om å dekke flest mulig med ett produkt er antikvitert, en rest av analoge dager. Med noen få klikk, i dag kan alle uanstrengt sette sammen sitt eget individuelle og alltid tilgjengelige program. Hvis du vil ha nyheter, er det mer sannsynlig at du gjør det med en Smartspeaker enn med en radio som sender nyheter på timen.

Podcastbransjen derimot har blitt enormt profesjonell de siste årene. Det er sannsynligvis ikke et eneste tema som ikke har en utmerket podcast. Podcast sendes også fra oppsett. Med ikke få radiostasjoner ville du være så spent på den sprudlende kreativiteten som finnes på gode podcaster.

Historien gjentar seg

Alt dette har blitt anerkjent av de digitale strategene til de store plattformene – tilsynelatende inkludert Apple. For mange kringkastere er dette imidlertid begynnelsen på en sakte nedadgående spiral, hvis forløp kan spås: Først negerer man den nye digitale konkurransen for å fange maktmisbruk fra store selskaper år senere.

Det vil fremdeles være mulig – til og med – å reagere på dette forutsigbare paradigmeskiftet. Jeg tør ikke håpe at det vil skje.

Historien gjentar seg tross alt. Og spesielt historien om digitalisering av media er tilsynelatende en historie full av repetisjoner.

Også interessant: Audio boom: Hvordan tradisjonelle utgivere drar nytte av det

Lead Rep 1 19 Ctab 1200X1200

Kompakt SEO-kunnskap for nybegynnere og profesjonelle

I LEAD-rapporten «Arbeidsbok SEM / SEO» vil du lære alle de grunnleggende vilkårene og verktøyene for å komme i gang først, deretter undersøke de eksisterende tiltakene dine grundig og til slutt å snakke med tjenesteleverandører på like vilkår. Så ingen kan lure deg så fort!

Last ned nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *