Brukerundersøkelse gjennom visuell tilbakemelding

Hvordan skal et nettsted utformes for å være forståelig og intuitivt for brukeren? Hvordan svarer du best på brukerens behov og hva trenger du å være klar over?
Brukerundersøkelser og rådgivning om brukeropplevelse omhandler disse klassiske temaene.

Bedrifter blir ofte møtt med beslutningen om å implementere Design A eller rettere sagt Design B, og lurer på hvor brukere ser styrkene og svakhetene ved et eksisterende konsept. Denne viktige tilbakemeldingene fra brukerne kan ikke alltid oppnås i laboratoriet som en del av en klassisk test for brukeropplevelse – såkalte visuelle tilbakemeldingsverktøy gir også direkte brukerevalueringer av konsepter og designkonsepter.

Hva er visuell tilbakemelding og hva trenger den?

Visuelle tilbakemeldingsverktøy er også kjent som brukervennlige tilbakemeldingsverktøy. Målet med disse verktøyene er å forbedre brukervennligheten – brukervennligheten – av et nettsted eller en app, samt design eller konseptvurdering av nettsteder ved å direkte integrere tilbakemeldinger fra brukerne. I en onlineundersøkelse blir brukerne presentert bilder, skjemaer eller andre alternativer som de bør rangere og om nødvendig kommentere. En slik studie kan for eksempel utføres før oppstarten av en ny webside for å gjøre den så brukervennlig som mulig helt fra starten. Men også eksisterende sider kan forbedres ved hjelp av disse verktøyene ved å avdekke optimaliseringspotensialer.

utstilling

En stor fordel med nettbaserte visuelle tilbakemeldingsverktøy er muligheten til å samle brede prøver, og dermed muligheten til å utføre en grundig statistisk analyse av brukeropplevelsen til spesifikke nettsteder.

Hvor gjelder visuell tilbakemelding?

I en intern studie av Facit Digital ble forskjellige visuelle tilbakemeldingsverktøy testet. Selv om alle disse verktøyene deler målet om å optimalisere konsepter og visuelle design, er de veldig forskjellige i bruken:

Test av preferanser

For eksempel kan du finne ut hvilken bannerfarge brukeren liker best, og hvor dette banneret ideelt sett bør plasseres, ved hjelp av en klassisk farge preferansetestFor eksempel A / B-testen. Produktet AB Tasty lar deg blant annet teste to eller flere varianter mot hverandre, som vises tilfeldig for brukerne. Effektiviteten til de to versjonene blir deretter bestemt ved statistisk analyse for å utlede en brukerpreferanse. A / B-testen er dermed med på å bestemme den beste varianten av et nettsteddesign fra brukerens synspunkt.

First Click Test

Om en ny nettside er intuitiv å bruke og om deltakeren umiddelbart vet hva han må klikke for å oppnå målet sitt, svarer den såkalte First Click Test, Brukeren blir presentert her med et design for å utføre en oppgave, f.eks. «Vennligst fullfør bestillingsprosessen!».
En analyse av klikkposisjonene gir et godt innblikk i designet. Dette vil bidra til å identifisere brukshinder og samle informasjon om brukernes individuelle forventninger.

Tilbakemelding Widget

I digitaliseringsalderen er brukeren mindre og mindre følbar. Et prospekt kan forlate et nettsted nesten ubemerket igjen. Man finner ofte ikke ut hva som motiverte ham til å besøke nettstedet. Mulige brukervennlighetsproblemer som fører til at man forlater siden forblir også skjult.
Løsningen leveres av såkalte tilbakemeldingswidgets: Ved å klikke på en liten «tilbakemelding» -knapp som er synlig, for eksempel på siden av siden, kan brukeren legge igjen ros og kritikk i et popup-vindu.

Kommenter bilder og konsepter direkte

En annen anvendelse av visuelle tilbakemeldingsverktøy er å fange deltakerkommentarer til bilder, konsepter eller lignende. Brukeren markerer områder på bildet uten noen spesifikasjon, evaluerer dem (med liker eller misliker) og har også muligheten til å påpeke problemer eller vanskeligheter med å forstå bruken av nettstedet i et kommentarfelt. For eksempel lar Visual Feedback Tool Munks FeedMap deltakerne legge igjen kommentarer til grafisk testmateriale.

Hvilken metode skal man velge nå?

Den klassiske testen for brukeropplevelse i laboratoriet optimaliserer brukervennligheten og brukervennligheten til et nettsted som en kvalitativ metode. Visuelle tilbakemeldingsverktøy samler brukerpreferanser, kommentarer og rangeringer på visuelt materiale i kvantitativ form og som en del av en online undersøkelse. Hvilken forskningstilnærming som er best egnet til å gjøre nettstedet ditt brukervennlig, avhenger helt av det underliggende spørsmålet og det individuelle målet for et selskap.

Anna Katharina Borufka er juniorkonsulent i Facit Digital med spesialisering i kvantitativ markedsundersøkelse. I tillegg til sin entusiasme for statistisk metodeforskning og dens anvendelser, gleder hun seg alltid til kreative tilnærminger: for eksempel å utvikle nye konsepter sammen med brukere og kunder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *