Hva skjer … Chief Agile Officer?

Navn: Dirk Jäger

Stilling: Chief Agile Officer

Firma: Shopmaker

Alder: 42

Hva gjør du?

Dette er et like legitimt og kjærkomment spørsmål. For som CAO i dag er jeg fortsatt en veldig eksotisk fugl. Jeg vurderer og styrer fremgangen på den smidige måten å jobbe fra et ledelsesperspektiv og dermed også fra en viss høyde. Det hjelper mye noen ganger. Spør Astro-Alex på ISS …

Konkrete spørsmål, som angår meg med den smidige transformasjonen, høres imidlertid langt mindre løftet ut enn det hele den tekniske terminologien lar anta. Jeg setter i gang smidige metoder med og med teamene våre som har som mål å gjøre det til kollegaene. Så jeg satte et rammeverk for hele organisasjonen der en smidig tankesett kan dukke opp og forberede grunnlaget for egenorganisasjon i teamene.

I daglig praksis sjekker jeg fremgangen og, selvfølgelig, fordelene med de igangsatte prosessene. Hva fungerer bra, hva mindre bra, hva kanskje ikke? Det er også det. Hvilken prosedyre gir de ønskede resultatene i betydningen de gitte selskapets mål? På hvilke punkter er vi raske og gode, hvor trege og ineffektive? Og selvfølgelig er oppgaven min å gjenkjenne svakheter: med hvilke trinn kan vi raskt bli bedre og mer effektive her?

utstilling

Kort sagt: Jeg setter i gang nye prosesser og observerer, måler og evaluerer suksessen til den innførte smidigheten på bakgrunn av konkrete nøkkeltall. For hvem som ikke måler, råder bare.

Hvordan kom du til denne oppgaven?

For over to år siden bestemte ledelsen vår å transformere selskapets smidige og installerte meg som det overordnede ansvaret for denne smidige transformasjonen. Dette hadde en enorm signaleffekt – spesielt innover: med utbruddet av en CAO, demonstrerte vi overfor våre ansatte at vi ser alvorlig på å bytte til smidig.

Etter den grunnleggende avgjørelsen for den smidige måten, jobbet jeg først en vei til dette målet, definerte passende metoder og fulgte selvfølgelig med inntreden i operasjoner. Driftsoppgaver flyttet seg deretter raskt inn i selvbestemte team. Vurderingen av effektiviteten og kontrollen av nødvendige justeringer forblir naturlig nok en lederoppgave – det er min oppgave. Og denne jobben ender aldri i vår hurtige virksomhet. Det er klart for oss. I den daglige virksomheten blir det sagd kraftig. Det er bra! Og man må sørge for at sagen alltid holder seg skarp. Det er meg.

Hvilken funksjon hjelper deg mest i hverdagen din, og hvorfor?

Det er tre: nysgjerrighet, doggingness og en sunn Trial & Error mentalitet.

Nysgjerrighet, fordi jeg er interessert i alt som skjer i vårt selskap og fremfor alt i markedet. Miljøet vårt er så dynamisk, markedsaktørene våre er så smarte. Siden du kan lære mye, hvis du forblir nysgjerrig.

Utholdenhet er en forutsetning for å ville finne ut hvorfor noe ikke fungerer eller ikke fungerer eller ikke fungerer optimalt. Så må du, selv om det ikke høres fint ut, bite i sammenhengen og se hardt ut, hvor det hekter seg.

Sist, men ikke minst, den sunne Trial & Error-mentaliteten. Det er en av Jeff Bezos ‘filosofier at feil er store så lenge du lærer av dem og kommer sterkere tilbake. Selvfølgelig bryr jeg meg ikke om å gjøre feil. Men friheten og mentaliteten til å raskt implementere noe uten uendelige filosofiske forberedelser og beslutninger, synes jeg er flott. Og som sagt: Hvis noe ikke fungerer, så lærer vi av det. Også det er smidighet.

Hva er viktigst for deg om jobben din? Hva er det morsomste?

Jeg synes resultatene er gode! Jeg kan virkelig bli beruset av de målbare resultatene av mitt og vårt arbeid. Lytter til stillingen tittelen Chief Agile Officer og emnet agile transformation, mange vil sikkert tenke på nå: For himmelens skyld – tørre ting! Det er ikke sant. I begynnelsen av reisen var selvfølgelig alt bare grå teori og fremtidig musikk. Men i dag, etter bare to år, måler vi effektiviteten til utvikling og nye prosesser nesten hver dag.

Selvfølgelig dukker ikke champagnekorkene opp etter hver måling, fordi – selvfølgelig Trial & Error – selvfølgelig når det blir målt mindre behagelige resultater. Men det er greit i smidig forstand – forutsatt at vi lærer av våre feil.

Beskriv så tydelig som mulig et prosjekt som har imponert deg spesielt.

Å bytte fra en ukes til to ukers sprint var et stort skritt, den positive effekten av dette har inspirert meg. Til å begynne med startet vi med en ukes sprint for å kunne estimere oppgaver så håndterbare som mulig før starten av sprinten. Det var riktig, for vi måtte øve skatten først. Jo bedre teamanslagene ble, jo mer kom ulempene med den korte sprinten i forgrunnen. Dette var for eksempel de forskjellige møtene rundt Sprints, der det ikke er skrevet kode. Lagene bestemte seg deretter en etter en for å øke sprintrytmen til to uker, og effektivt halvere møteinnsatsen. Det hadde stor innvirkning på lagets resultat. Fremfor alt var det flott at disse impulsene kom direkte fra lagene og hvert lag fant også sin egen timing for det. Til slutt beviste jeg bare forbedringen i lagprestasjoner.

Jobben min er uunnværlig fordi …?

Hver dag leser vi utallige artikler om digital transformasjon av økonomien som helhet og de tilhørende utfordringene i nesten alle virksomheter. I kjernen betyr digitalisering akselerasjon, dvs. en endring i hastigheten på prosesser i selskaper. Og endringstempoet utvikler seg ikke i et rolig og lineært tempo, men endringstempoet er mer eksponentielt. Og denne utviklingen er irreversibel. Og det tror jeg aldri vil ta slutt.

Som CAO er jeg så godt som endringsleder. Og hvordan beskrives utfordringene som bare skal overvinnes uten en slik endringsleder – noen ganger helt uavhengig av min person?

Hvis du ikke var CAO, hva ville du da vært?

Sannsynligvis noe lignende, kanskje med et annet navn. Å styrke mennesker til å finne veien har alltid inspirert meg. Jeg vil sannsynligvis være en lærer eller foreleser, eller trener eller Zen-mester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *