Hierarkier er gode – så lenge sjefen blir en tjenesteyter

1. Kulturstikkstruktur

Da Franz Kühmayer var i Silicon Valley i år, ble ideene hans om teknikkens mekka kastet over bord. Faktisk forventet han at Google, Facebook og unge startups skulle ha flate hierarkier.

Men det er ikke tilfelle: «Strukturene er veldig hierarkiske,» sier ledereksperten ved Zukunftsinstitutten i Wien. Forskjellen ligger bare i forståelsen av ledelse. På møter deltar for eksempel ledere og spør hvilke prosesser og prosjekter de kan bruke for å støtte sine ansatte.

Å være kontrollør eller sjef for et selskap er ikke lenger passende i dag. «Europeiske selskaper tror ofte de kan mestre den digitale transformasjonen ved å endre strukturen.»

Men det handler om en kulturendring: Administrerende direktør må forstå seg selv som tjenesteleverandør – som allerede er vanlig i Silicon Valley. «Ordet tjeneste er både servering og betaling. Vi kan allerede gjøre det i Europa, mens vi fremdeles har noen innhenting av å tjene.»

Hva gjør du: «I stedet for å endre strukturen i selskapet og implementere flate hi-arkiver, trenger gründere å utvikle en ny leder holdning.»

utstilling

2. Oppdage antatte ulemper som fordeler

Mann, 30 år, Workaholic: Det er den typiske Silicon Valley-sjefen, ifølge Kühmayer. I Europa derimot, fokuserer folk på balanse mellom arbeidsliv og mangfold. Dette bremser prosessene: «Mens du tar raske beslutninger i USA og gjennomfører prosjekter raskere, er Europa mer forsiktig og nøye og veier konsekvensene på forhånd.»

Ulempen med langsomhet og «henge etter» kan også tolkes som en fordel. «Det er bra at vi tenker på nye ting, vi ser det bare ikke slik.» Debatten om Facebook og valgpåvirkning viser hvilke konsekvenser det kan få når det gjelder å beskytte personvern og sikkerhet useriøst. «Med den grunnleggende databeskyttelsesforordningen som vi har i Europa, ville det ikke skjedd,» sier Kühmayer.

Hva gjør du: «Vi bør være forsiktige med ikke bare å stå i Europa som en brems, men å anerkjenne verdien av vårt overlegg.»

Også interessant: Nytt arbeid: Hvordan eventyret om kulturell endring blir en realitet

3. Styrke følelser og empati

Algoritmene blir mer og mer sofistikerte og maskinene blir mer intelligente. Må folk gjøre det også? Kühmayer sier nei. «Vi kan ikke engang konkurrere med maskiner og kjempe om jobber med for eksempel de smarte, raske robotene, og vi vil ikke være i stand til å bli en bedre maskin, kanskje til og med hindre kunstig intelligens.»

Snarere: «Når maskiner blir bedre maskiner, trenger folk å bli bedre mennesker.» Kühmayer etterlyser mer humanisme. «Fremtidens store spørsmål vil ikke bli løst med teknologi, men med spørsmål om etikk.»

Et eksempel er Pflegeroboter i eldres hjem. Hvordan skal dette brukes, slik at seniorene føler seg godt ivaretatt? Hvilken menneskelig komponent trenger pasientene? «Dette er spørsmål som i utgangspunktet ikke har noe med teknologi å gjøre, men med hvordan vi ønsker å forme hverdagen vår.»

Hva gjør du: «Bedrifter trenger ikke bare analytisk tenking i nuller og de, de må fremme et tankesett som er ettertrykkelig og emosjonelt og setter mennesket i sentrum, som en viktig motvekt til den digitale analytiske verdenen.»

Fjerde generasjonsskifte betyr også kjønnsendring

I mange mellomstore selskaper er det generasjonsskifte. «For øyeblikket er det fortsatt slik at selskapets sjefer overleverer septeret til sønnene sine,» observerer Kühmayer. «Døtre har ikke dem på radaren.» Fortsatt ikke. «Dette er forhold som i middelalderen.»

Tidene har imidlertid forandret seg. Lang tid. «Generasjonsskiftet for 500 år siden har ingenting med dagens verden å gjøre, men i noen sinn er det fortsatt så forankret.» I følge Kühmayer skyldes dette også at oppskriftene på suksess fungerte lenge etter Scheme F. Men det endrer seg med den digitale transformasjonen.

«Gründere bør nå bli klar over at det faktisk er store endringer,» sier Kühmayer. «Oppskriftene på suksess fra fortiden er ikke fremtiden.» Fremfor alt må sjefer tenke på hvordan de skal takle global konkurranse og menneske-maskin-samarbeid. »

Mangfold hjelper. Som studier viser, har ledere av annen utdanning, bakgrunn eller kjønn en positiv innvirkning på selskapets helse. «Jo mer kompleks et lederteam er, jo flere løsninger er det for problemer.»

Hva gjør du: «Bedriftssjefer bør ikke bare tenke på generasjonsskiftet, men også om kjønnsskifte.»

5. Utdanning som en sosial prosess

Videreutdanning er en av de viktigste suksessoppskriftene. «Mange gründere mener at det er bra å gi folk nye læringsmuligheter gjennom online plattformer og intranett.» Bra, men ikke bra nok: «Det er bedre hvis folk lærer sammen: med hverandre og fra hverandre».

Kühmayer fraråder en overgang fra ren online til mer offline læring. «For å overvinne sosiale og politiske barrierer, er samarbeidslæring mye bedre egnet til å skape en følelse av nærhet og bygge gjensidig forståelse.»

Hva gjør du: «Bedriftseiere må etablere utdanningsmuligheter – men de skal ikke stole på online alene, men etablere utdanning som en sosial prosess.»

Også interessant: selskaper drar nytte av nye perspektiver

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Bærekraftig og nyskapende

Alle selskaper trenger å holde tritt med digital transformasjon. Alle vil ha det. Hvorfor er det så vanskelig for mange? Den velprøvde er gitt opp for usikkerheten rundt det nye. I LEAD Bookazine 3/2018, la en innovasjonscoach forklare hvorfor det å være nyskapende betyr å være vellykket i fremtiden.

Bestill nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *