Masterplan: Digitalisering som studieprogram

Normalt gjør Masterplan e-læringsplattform bedrifter egnet for digitalisering. Nå tilbyr Bochum-oppstarten av gründerne og administrerende direktørene Stefan Peukert og Daniel Schütt også sitt transformasjonskurs ved University of Witten-Herdecke. Hva de ønsker å oppnå med planen om å etablere digitalisering som et studium og hvorfor det er på høy tid for en ny omtenkning i stor skala.

LED: Er det nødvendig med en nytenkning av digitalisering for den yngre generasjonen, dvs. studenter?

Stefan Peukert: Absolutt. Det har ingenting med alder å gjøre. Den unge målgruppen, det vil si studentene, blir ofte sett på som digitale innfødte. Det glemmes ofte at det er en stor forskjell å vite hvordan man bruker de beste Instagram-filtre eller hvordan man jobber med plattformmodeller og digitale økosystemer. Det er også mye å ta igjen med den yngre generasjonen.

LED: Hva vil du oppnå med studentene?

Stefan Peukert: Vi har tre søyler. For det første trenger vi et annet tankesett som er fordomsfritt og proaktivt når det gjelder adressering av digitalisering. Nøkkelordet «tankesett» brukes ofte som et buzzword, men det vi vil prøve er å avmystifisere den digitale transformasjonen. Hvordan fungerer plattformmodeller? Hvorfor er Google og Amazon de store vinnerne til slutt?

utstilling

Et annet veldig viktig aspekt er at verden endrer seg i stadig kortere teknologiske og sosiale sykluser. Dette har stor effekt på økonomiske og politiske organisasjoner. Så vi vil at studenter skal vite hva som skjer der ute veldig tidlig. Og på lang sikt håper vi at vi også vil fremme Tyskland litt, og fremfor alt Europa litt.

LED: tankesett til nøkkelord – i hvilken grad må en nytenkning finne sted?

Stefan Peukert: Helt temaet digital transformasjon blir feilaktig ansett som veldig teknisk. Det antas at du ganske enkelt trenger de riktige verktøyene. Den mye dypere transformasjonen som må skje er en tankegangsendring i organisasjonen.

En tungvint organisasjon som ikke belønner risikoer kan fortsatt kjøpe så gode verktøy og få eksterne konsulenter – hvis det ikke tar ansatte, vil ikke en digital transformasjon fungere.

Du kan også være interessert i dette: Trening for en verden som ikke lenger eksisterer

Stefan Peukert
Stefan Peukert er grunnlegger og administrerende direktør for Bochum oppstart Masterplan. (Bilde: hovedplan)

LED: Kjernevirksomheten din er faktisk med selskaper – så hvorfor starte nå på universitetene?

Stefan Peukert: Det høres alltid patetisk ut, men vi vil gi noe tilbake. Fordi vi tror at digital utdanning virkelig er en viktig sak og fordi vi ser at vi er internasjonalt nedrykk og det blir verre. Vi må også utvikle store plattformer innenfra Europa, ellers vil våre europeiske verdier falle ved veikanten.

LED: Hva mener du?

Stefan Peukert: Den som utvikler teknologien, kontrollerer også hvilke verdier som formidles. Vi er ikke i en god situasjon når alle store infrastrukturaktører bare kommer fra USA og Kina.

LED: Hvordan er det at vi henger så etter?

Stefan Peukert: I Tyskland kan du bygge en bærekraftig, god virksomhet, men for en virkelig global virksomhet er det tyske markedet for lite. Du gjør deg komfortabel på hjemmemarkedet raskt.

I tillegg er produktinnovasjon diametralt i motsetning til vår tyske bedriftskultur, som fokuserer mer på å unngå feil enn på å belønne risikoer. Vi foretrekker å utvikle et perfekt produkt i årevis, så vel som å bringe litt yngre på markedet og teste.

LED: Og hvorfor fungerer det ikke på europeisk nivå?

Stefan Peukert: I EU er det 28 forskjellige land med forskjellige språk og jurisdiksjoner – det er enklere enn amerikanske eller kinesiske selskaper, hvis du kan nå direkte med kjerneproduktet mange hundre millioner millioner mennesker.

Du kan også være interessert i dette: Studie – Digitalisering skaper arbeidsplasser

20190614 341 Masterplan
Avspark-arrangementet ved University of Witten / Herdecke. (Bilde: hovedplan)

LED: Måtte du først overbevise University of Witten / Herdecke om å tilby kurset sitt?

Stefan Peukert: Nei, der var du veldig fordomsfri, samarbeidsvillig og takknemlig. Universitetene har erkjent hvor viktig faget er, og at de ikke er i stand til eller til og med vanskelig å kartlegge dette selv. Dette samarbeidet bør også være begynnelsen. Vi ønsker å gjøre dette i hele Tyskland og i hele Europa.

LED: Skjer dette allerede på internasjonalt nivå?

Stefan Peukert: Vi beveger oss fremdeles på nasjonalt nivå. Vi får ti universiteter til i år. Fra august / september vil vi også tilby kursene våre på engelsk og programmet blir rullet ut internasjonalt.

LED: På universitetene skjer det allerede en nytenkning?

Stefan Peukert: Du kan ikke generalisere det. Noen går videre med temaet digital transformasjon, andre er ikke på skjermen. Det vil være fremtidens kjerneemne.

LEDER: Hvorfor denne hastegangen?

Stefan Peukert: Hvis du ser på hva som har skjedd de siste ti årene, var det sannsynligvis bare en dråpe i bøtta. Digitalisering blir sett på som et løsrevet emne innen informatikk, men på sikt vil alle områder og alle fagområder bli utsatt for enorm digital transformasjon.

Og det går utover økonomien. Vi har samme effekt i politikken. Syklusene blir kortere og kortere, den digitale valgkampen blir stadig viktigere og sannsynligvis den viktigste hjørnesteinen i fremtiden. Hvis det ikke er noen grunnleggende digital forståelse utviklet av befolkningen generelt, vil vi ha det vanskelig.

LED: Du tilbyr gratis universitetskurs – hva er det for deg?

Stefan Peukert: Aller først vil vi virkelig gi noe tilbake. Digitalisering som studiefag er noe vi gjerne skulle hatt som studenter selv. Foreløpig eksisterer imidlertid ikke et slikt tilbud i det hele tatt, og hvis de statlige universitetene utvikler en læreplan og læringsmuligheter, tar prosessene mye lenger tid enn om vi allerede nå tilbyr vårt ferdige, allerede testede produkt.

LED: Så neste steg er å gjøre det hele på regjeringsnivå?

Stefan Peukert: Det er åpent for samarbeid med alle, det være seg myndigheter eller offentlige etater. Vi kunngjør et nytt stort prosjekt i september. Men vi er fremdeles i begynnelsen. En ting er sikkert: Vi må gjøre noe nå, ellers har vi det vanskelig i Tyskland og Europa de neste årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *