Hvordan: Dark Social

Senest siden Facebook i sin ugjennomtrengelige algoritme massivt nedklassifiserte viktigheten av sider, er det åpenbart: Den organiske trafikken går massivt tilbake.

I tillegg er det en annen åpenbar trend: Ideen om at hvert innlegg, hver diskusjon skal forbli synlig og funnet, mister godkjenningen. I en periode av Hatespeech er det ikke rart med falske nyheter og troll. Mennesker beveger seg mer og mer inn i et slags semi-offentlig rom, som begrepet «mørkt sosialt» i mellomtiden har blitt etablert for.

Dark Social viser til en del av nettverket der distribusjon og bruk av innhold knapt kan fanges lenger.

Forresten, oppfinneren av dette begrepet, Alexis C. Madrigal, har en interessant tese: Betydningen av offentlige sosiale nettverk som Facebook eller Twitter er overvurdert massivt. I stedet blir flertallet av delte lenker sendt via tjenester som ikke er synlige, for eksempel e-post og messenger.

Denne avhandlingen kan ikke avvises for hånd. Men hvis det er slik, så ville journalister, PR-ledere og markedsførere i det minste måtte tilpasse seg en ny hendelse – nemlig at man i økende grad må flytte inn i slike kretser. På Facebook vil det bety sider, nyhetsfeeds og grupper.

utstilling

Også interessant: Hvordan: Social Media Management

Hvor kommer Dark Social fra?

De viktigste kanalene og applikasjonene er:

  • Meldinger Apps – som WhatsApp, WeChat og Facebook Messenger
  • E-post – ingen personverninformasjon deles for å beskytte personvernet
  • Egne mobilapper – Facebook, Instagram
  • Sikker surfing – når du klikker på HTTPS på HTTP, blir ikke henvisningsadressen videresendt

Med eksperter som tilfører rundt 85 prosent av alt digitalt delt innhold til disse kanalene, er det lett å forestille seg hvorfor det kan være både en utfordring og en potensiell gullgruve.

I tillegg er to aspekter spesielt interessante:

førstSelv om mange markedsførere alltid er fiksert overfor unge målgrupper, bør ikke eldre mennesker (meg selv inkludert) undervurderes eller glemmes. Personer over 50 deler innholdet nesten utelukkende via «Dark Social». Det er tomgang å spekulere i om årsakene, men det avgjørende er: å neglisjere disse kanalene, man mister nesten en komplett aldersgruppe.

Dernest: Det er målgrupper og temaer som nesten utelukkende finner sted under eksklusjon av det offentlige nettverket. Disse inkluderer først og fremst privat økonomisk planlegging, reise, mat og drikke eller stillingsplassering. Enkelt sagt, alle emner som er mer private. Det er forståelig: du legger ikke ut en viktig jobb i Facebook-tidslinjen.

Hvordan kan jeg distribuere innholdet mitt via Dark Social?

Den gode nyheten er at noen alternativer som også fungerer i klassiske miljøer i sosiale medier, gjelder her også. Den dårlige nyheten: Du må tydeligvis gjøre mer arbeid. Men på sin side …

Deling må være enkel: Høres så banalt ut, men det er det ikke. Noen ganger blir det forbløffet over hvor vanskelig det er for noen leverandører å overtale brukeren til å videresende innhold. Hvis delingsknappene er plassert et sted som er vanskelig å se nederst på siden, bør du ikke bli overrasket over at de ikke blir brukt ofte. Mange knapper kjennes ikke igjen ved første øyekast: Er dette en knapp for å dele eller følge? Så viktig er en tydelig merking og en god plassering.

Bruk dine egne verktøy for Dark Social: Dessverre er det ikke mye valg, men i det minste noen få verktøy som gjør det lettere å takle dette emnet. En av dem er po.st. Dette kan blant annet fange opp trafikk som genereres via «Dark Social». Det er verdt mye av den eneste grunnen at du endelig vet hva du snakker om. Tross alt er rene forutsetninger ikke et godt grunnlag for en innholdsstrategi.

Forkort lenker: Koblingsforkortere som bit.ly eller ow.ly er nok. Din fordel: Du kan også spore hvor noe ble klikket. Hvis du kobler noe slikt med en tjeneste som Hootsuite, kan du få en god oversikt.

Også interessant: Slik gjør du: Analyse av sosiale medier

Nyhetsbrev og Messenger

LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter er alltid oppdatert om alle digitale temaer. Enten profesjonell eller privat. I innboksen din eller via messenger.

Abonner på vårt nyhetsbrev nå
Abonner nå via messenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *